Rada EU a Parlament prosazují nová pravidla pro shromažďování a sdílení API

| 7 března, 2024
Rada EU a Parlament prosazují nová pravidla pro shromažďování a sdílení API

Parlament Evropské unie (EU) a Evropská rada se dohodly na zavedení dvou nových pravidel pro shromažďování a zpracování předběžných informací o cestujících (API).

Údaje API se týkají informací v cestovních dokladech, které potvrzují totožnost cestujících.

Letecké společnosti shromažďují údaje API při odbavení cestujících online nebo fyzicky na letišti.

Poté je zaslán pohraničním orgánům a slouží jako kompletní „seznam cestujících“, který obsahuje jména všech cestujících na palubě letadla při odletu.

Navrhované nové zásady umožní účinnější systém shromažďování a sdílení údajů s pohraničními a donucovacími orgány.

Annelies Verlindenová, ministryně vnitra, institucionální reformy a demokratické obnovy EU, se v tiskové zprávě podělila o výhody navrhovaných právních předpisů.

Patří mezi ně „účinnější správa hranic na letištích“ a „posílení pozice donucovacích orgánů v oblasti informací o osobách přilétajících do EU a v rámci EU“.

Prozatímní dohoda podepsaná 1. března 2024 aktualizuje 20 let starý legislativní rámec EU.

Před formálním přijetím pravidel musí dohodu potvrdit Coreper nebo zástupci členských států Parlamentu.

Prozatímní dohoda má posílit ochranu hranic

Cílem prozatímní dohody bylo zlepšit bezpečnost hranic EU a účinně bojovat proti závažné trestné činnosti a terorismu.

Shromažďování a sdílení rozhraní API se obvykle týká pouze letů ze zemí mimo EU.

Členské státy však mohou zahrnout lety v rámci EU, pokud to vyžadují donucovací orgány, například v případě teroristické hrozby.

Bez takové hrozby musí být její prosazování na vnitřních letech EU podloženo důkladným posouzením rizik.

Prozatímní dohoda stanoví, jaké údaje musí všechny letecké společnosti shromažďovat od cestujících, kteří cestují do EU a v rámci EU.

Je v něm také popsáno, jak by měli dopravci shromažďovat informace API a jak by měly být sdíleny s orgány činnými v trestním řízení a správci hranic.

Kromě toho poskytuje pokyny, jak by měly být údaje API uchovávány v souladu s právními předpisy EU o ochraně údajů.

Standardizovaná data API

Všichni letečtí dopravci musí shromažďovat následující údaje API: jméno cestujícího, datum narození, státní příslušnost, typ a počet cestovních dokladů a informace o sedadlech a zavazadlech.

Shromážděná data API musí rovněž obsahovat určité informace o letu, jako je identifikační číslo letu, kód letiště a časy odletu a příletu.

Zástupce poslanců Evropského parlamentu (EP) zaručil, že údaje API neobsahují biometrické údaje, jako jsou otisky prstů.

Automatický sběr API

Letecké společnosti by měly automaticky shromažďovat standardní informace o cestujících skenováním strojově čitelných pasů, aby byla zajištěna přesnost a spolehlivost údajů.

Během dvouletého přechodného období lze manuální sběr dat API provádět při online odbavení nebo při odbavení na letišti.

Pouze v případě, že automatický sběr není z technických důvodů možný, mohou letecké společnosti shromažďovat údaje API ručně.

Letecké společnosti mohou údaje API shromažďovat také ručně, ale pouze v případě, že automatický sběr není z technických důvodů možný.

Pokud jsou údaje shromažďovány ručně, musí mít letečtí dopravci ověřovací opatření, která zaručí přesnost údajů.

Sdílení údajů API s členskými státy EU

Prozatímní pravidla rovněž vyžadují centrální směrovač, který usnadní přenos údajů od leteckých společností k pohraničním a donucovacím orgánům.

Agentura eu-LISA bude spravovat centrální směrovač. Nahradí současný systém vícenásobných spojení mezi leteckými dopravci a vnitrostátními orgány.

Jeden centrální směrovač zvyšuje efektivitu a náklady na přenos dat. Snižuje také riziko chyb a zneužití.

Stejný centrální směrovač se bude používat také pro přenos a ukládání údajů jmenné evidence cestujících (PNR).

PNR je rozsáhlejší soubor údajů shromážděných při rezervaci letu cestujícím letecké společnosti. Obsahuje celé jméno cestujícího, datum narození, státní příslušnost a trasu.

Zlepšení správy a bezpečnosti hranic

Navrhované právní předpisy umožňují donucovacím orgánům účinně sloučit údaje API a PNR.

To bude pro orgány činné v trestním řízení velkým přínosem při identifikaci rizikových cestujících a ověřování cestovních zvyklostí podezřelých osob.

Díky delšímu ukládání údajů mohou pohraniční úředníci provádět nezbytné předběžné kontroly přijíždějících cestujících a efektivněji tak spravovat hranice.

Poslanci objasnili, že shromážděné údaje budou uchovávány pouze po dobu 48 hodin a budou uchovávány pouze v případě potřeby. Pokud se cestující nedostaví k hraniční kontrole, bude prodloužena o dalších 48 hodin.

Prozatímní pravidla rovněž zakazují používat údaje API k profilování nebo diskriminaci na základě pohlaví, etnického původu, náboženství, zdravotního postižení atd.

Jak nové pokyny API ovlivňují cestující

Lepší shromažďování a zpracování údajů API bude přínosem pro všechny cestující do EU.

Konečná prozatímní dohoda stanoví, že dopravci nejsou povinni kontrolovat cestovní doklady před nástupem do letadla.

Tím se výrazně zkrátí doba strávená při imigračních kontrolách a cestování bude plynulejší.

Může také pomoci urychlit kontroly osob cestujících bez víza, které budou potřebovat Evropský systém pro cestovní informace a povolení (ETIAS).

V případě migrantů nebo dlouhodobých návštěvníků EU budou navrhovaná pravidla chránit sdílení údajů a zlepšovat bezpečnost hranic.

Lepší využití technologie pro zpracování dat API může být přínosem i pro sousední země, jako je Velká Británie.

Spojené království a EU nedávno podepsaly dohodu o spolupráci v boji proti nelegální migraci. Dohoda zahrnuje sdílení zpravodajských informací a osvědčených postupů v oblasti správy hranic.