Žádosti o povolení ETA ve Spojeném království jsou nyní otevřené pro občany zemí Perského zálivu a Jordánska

| 1 února, 2024
Žádosti o povolení ETA ve Spojeném království jsou nyní otevřené pro občany zemí Perského zálivu a Jordánska

Nové elektronické cestovní povolení Spojeného království (UK ETA) je nyní k dispozici občanům více arabských zemí.

Od 1. února 2024 bude nový systém ETA ve Spojeném království otevřen státním příslušníkům zbývajících států Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC) a občanům Jordánska.

Šestičlenný blok zemí Perského zálivu tvoří Spojené arabské emiráty (SAE), Saúdská Arábie, Bahrajn, Katar, Omán a Kuvajt.

Katar využívá nové digitální cestovní povolení pro cesty do Spojeného království od listopadu 2023.

„Vláda rovněž činí významný krok vpřed vdlouhodobé modernizaci a posílení bezpečnosti hranic Spojeného království,“ uvádí se v prohlášení britského ministerstva vnitra.

Žádost o povolení ETA ve Spojeném království pro země Perského zálivu a Jordánsko

Britská vláda oznámila, že v červnu 2023 začnou platit žádosti o povolení k pobytu a termíny cest do ostatních států Perského zálivu a Jordánska.

ETA nahrazuje elektronický bezvízový styk (EVW), který je vyžadován od všech občanů zemí Perského zálivu před cestou do Spojeného království.

Na druhé straně se Jordánsko stane zemí bez víz. To znamená, že její občané přestanou potřebovat víza pro návštěvu Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska.

„Díky snížení nákladů a vízové povinnosti zajistí systém ETA návštěvníkům ze zemí Perského zálivu a Jordánska snadné cestování do Spojeného království, což podpoří obchodní a turistické vazby mezi našimi zeměmi,“ uvedl státní ministr pro Blízký východ, severní Afriku a jižní Asii lord Ahmad v prohlášení. prohlášení.

Státní příslušníci zemí Perského zálivu a Jordánska musí požádat o povolení ETA pro cesty do Spojeného království 22. února 2024 a později.

Pro cesty do Spojeného království před 22. únorem 2024 budou občané zemí Perského zálivu stále potřebovat elektronický bezvízový styk (EVN).

Na druhou stranu Jordánci budou i nadále potřebovat vízum pro cesty do Spojeného království před 22. únorem 2024.

Elektronické cestovní povolení pro Spojené království

Vláda Spojeného království bude v roce 2024 pokračovat v postupném zavádění nového systému ETA pro státní příslušníky třetích zemí.

„Jakmile bude tento systém plně zaveden, umožní efektivnější práci se zákazníky a upevní pozici Spojeného království jako světového lídra v oblasti ochrany hranic,“ uvádí se v prohlášení britského ministerstva vnitra.

Britský systém ETA je součástí širší iniciativy zaměřené na digitalizaci a zvýšení bezpečnosti hranic Spojeného království.

Umožňuje vládě větší kontrolu a dohled nad osobami vstupujícími do země.

Za 10 liber za aplikaci je ETA cenově dostupnější než EVW.

Poplatek je rovněž srovnatelný s podobnými digitálními cestovními povoleními, která jsou zavedena v jiných zemích.

Po udělení povolení nemusí cestující žádat a platit za ETA při každé návštěvě Spojeného království.

Platí až dva roky a umožňuje opakované krátkodobé pobyty v délce až šesti měsíců na jednu návštěvu.

ETA pro Spojené království je povinná pro cestující bez vízové povinnosti, kteří navštěvují nebo projíždějí Anglií, Walesem, Skotskem a Severním Irskem.

Státní příslušníci s vízovou povinností budou muset i nadále žádat o standardní návštěvnické vízum Spojeného království.

Rozšíření působnosti standardního návštěvnického víza

Standardní návštěvnické vízum Spojeného království nyní nabízí širší rozsah činností, což usnadňuje podnikání ve Spojeném království.

Od 31. ledna 2024 bude standardní návštěvnické vízum umožňovat rozšířené obchodní aktivity.

Změny byly poprvé oznámeny v podzimním prohlášení vlády Spojeného království v listopadu 2023.

Další podrobnosti byly zveřej něny v prosinci spolu s reformním balíčkem opatření v oblasti legální migrace. Patří mezi ně:

Podnikatelé mohou během své návštěvy Spojeného království spolupracovat s klienty, pokud to souvisí s jejich prací a není to považováno za outsourcing.

Práce na dálku je povolena, ale nesmí být jediným důvodem návštěvy Spojeného království. Digitální nomádi musí požádat o vhodné pracovní vízum do Spojeného království.

Právníci nyní mohou vykonávat více činností, včetně poskytování poradenství, vystupování v roli soudních znalců, účasti v rozhodčích řízeních a soudních řízeních a výuky.

Vědci, výzkumní a akademičtí pracovníci mohou během své návštěvy provádět výzkum, s výjimkou těch, kteří žádají o 12měsíční vízum nebo o prodloužení povolení k návštěvě z Británie.

Hostující posádky letadel, včetně pilotů a palubního personálu, mohou do Spojeného království přicestovat na základě zvláštních leteckých ujednání.

Trasa pro návštěvníky s povoleným placeným zapojením (PPE) bude začleněna do trasy pro standardní návštěvníky, čímž se zjednoduší proces pro všechny návštěvníky.

Osoby, které plánují placené přednášky, potřebují pouze jedno vízum.

Povolení placení návštěvníci však musí svou aktivitu naplánovat do 30 dnů od příjezdu.

Širší rozsah činností pro podnikatele se vztahuje také na státní příslušníky, kteří nemají vízum a cestují do Spojeného království s elektronickým cestovním povolením.

„Tyto změny jsou důkazem odhodlání vlády přijímat ty, kteří sem přicházejí, aby přispěli svými schopnostmi a talentem naší společnosti a ekonomice,“ uvedlo ministerstvo vnitra.