Předpokládaný příjezd do Spojeného království do Carlisle: Kompletní průvodce pro cestující

Hraniční město Carlisle bylo nejprve postaveno jako klíčová základna podél Hadriánova valu, který odděloval římskou Anglii od nedobytého Skotska. Carlisle je známé svou vojenskou minulostí a láká návštěvníky, kteří se chtějí projít po stezce Hadriánova valu nebo jen prozkoumat sever. V tomto průvodci se dozvíte vše o cestování do Carlisle v rámci nového britského programu ETA.

Hraniční město

Hadriánův val, postavený v roce 122, je mohutná obranná stavba, která se táhne od východu na západ napříč ostrovem Velká Británie. Toto území, dobyté Římany, oddělovalo Anglii od nezkrotné Kaledonie (dnešní Skotsko) na severu. Carlisle na severozápadě Anglie byl nejprve založen jako město, které mělo pomáhat chránit a bránit hradby. Díky své poloze – pouhých osm mil od Skotska – je Carlisle dodnes synonymem pro hranici mezi Anglií a Skotskem. Dodnes se mu přezdívá Velké pohraniční město.

Historický Carlisle

Jako pohraniční město hrál Carlisle často klíčovou roli v konfliktech. Říká se, že je to nejobléhanější město v Británii. V době normanského dobytí byl Carlisle součástí Skotska, ale v roce 1092 sem vtrhl anglický král Vilém II. a město obsadil. To vedlo k dlouhé sérii válek, v nichž se region mnohokrát změnil. Nestability využili místní bandité. Byli známí jako Border Reivers, psanci, kteří přepadávali a okrádali Angličany i Skoty. Jejich činnost pokračovala až do 17. století a vedla k tomu, že si Carlisle získal pověst nebezpečného města.

Legendární Carlisle

Carlisle je známý jako dějiště artušovské legendy, příběhu o siru Gawainovi a Carle z Carlisle. V tomto středověkém příběhu Gawain – jeden z nejchrabřejších rytířů krále Artuše – a jeho společníci hledají útočiště na hradě Carlisle, který je známý svým hrubým a neurvalým majitelem Carlem. Gawain se po celou dobu chová bezvadně rytířsky, prokazuje své rytířské způsoby a klidně poslouchá svého krutého hostitele, i když mu řekne, aby odvedl Carlovu ženu do postele a hodil mu kopí na hlavu. Díky této slavné legendě je Carlisle silně spojován s artušovskými příběhy.

Prokletí Carlisle

Další legenda vypráví, že Carlisle je prokleté město. V roce 1525 vyhlásil glasgowský arcibiskup nad hraničáři klatbu. Místní kněží museli tuto kletbu o 1069 slovech číst ve svých kostelech. Na přelomu 19. a 20. století vytvořil místní umělec Kámen prokletí, masivní kamenné dílo obsahující text kletby. Následovaly záplavy, epidemie slintavky a kulhavky a obzvlášť špatná sezóna místního fotbalového týmu, kterou někteří přičítali kletbě.

Zajímavá místa v Carlisle

Hadriánův val

https://goo.gl/maps/NtsxHF5P4t5Ah65J9

Přestože většina původního Hadriánova valu byla zničena již před mnoha staletími, některé ruiny zůstaly roztroušeny po celé jeho délce. Každoročně se mnoho návštěvníků vydává po stezce Hadriánova valu, která je dlouhá 84 mil a vede po původní stavbě. Díky povětrnostním podmínkám v oblasti je tato procházka oblíbená zejména v létě, protože od podzimu do jara může být mokrá a blátivá.

Hrad Carlisle

https://goo.gl/maps/5ACv1XGExn4GN5WC8

Více než 900 let starý hrad Carlisle hrál klíčovou roli ve válkách mezi Anglií a Skotskem. Byl to poslední anglický hrad, který byl obléhán během jakobitského povstání v roce 1745. Hrad během své dlouhé historie mnohokrát změnil majitele a ještě v roce 2019 sloužil jako velitelství aktivních vojenských jednotek. Dnes je hrad přístupný návštěvníkům a nachází se v něm muzeum vojenské historie Carlisle.

Katedrála v Carlisle

https://goo.gl/maps/C3h3E6G9nr7F3nkj7

Katedrála v Carlisle byla původně založena jako převorství a její vznik se datuje do roku 1133. Obsahuje příklady anglického gotického architektonického stylu. Ve 13. století získal status katedrály a v jeho okolí vznikaly převorské kláštery s různými mnichy. Po protestantské reformaci Jindřicha VIII. byla tato převorství zrušena. Během anglické občanské války byla katedrála částečně zbořena a kameny byly použity na posílení obrany nedalekého hradu. V 19. století však byl obnoven a dodnes slouží jako místo bohoslužeb.

Předpokládaný příjezd do Spojeného království pro Carlisle

Od roku 2024 budou muset návštěvníci počítat s novými požadavky na ETA pro Carlisle. ETA, což je zkratka pro elektronické cestovní povolení, je inspirována programy, které již fungují v Kanadě a Spojených státech. Nahrazuje současný britský systém bezvízového styku a je součástí snahy o digitalizaci hranic země.

Způsobilost k ETA ve Spojeném království

V současné době umožňuje bezvízový program Spojeného království vstup občanům 90 zemí bez žádosti o vízum. Tento program bude ukončen a cestující z těchto zemí budou nyní muset žádat o povolení ETA pro Spojené království do Carlisle. Bez ETA jim může být odepřen vstup do Spojeného království.

Někteří návštěvníci z těchto zemí v současné době potřebují ke vstupu do Spojeného království vízum. To platí v případě, že chtějí v zemi strávit více než šest měsíců nebo pokud mají v úmyslu ve Spojeném království pracovat. O vízum budou muset požádat zvlášť. Návštěvníci, kteří přijíždějí do země na dobu kratší než šest měsíců, však potřebují pouze britské povolení ETA pro Carlisle. To platí bez ohledu na důvod jejich cesty, ať už se jedná o cestu za zábavou, služební cestu, krátkodobé studium nebo návštěvu přátel a rodiny.

Podání žádosti o ETA ve Spojeném království

Návštěvníci Spojeného království by měli požádat o povolení k pobytu s dostatečným předstihem před cestou. Schválený ETA může být považován za podmínku přepravy, takže dopravci mohou odepřít nástup cestujícím, kteří jej nemají. Žádost ETA je k dispozici pouze online, protože je součástí digitálního systému.

Před zahájením procesu podávání žádostí by se cestující měli seznámit se seznamem požadavků. Musí se ujistit, že mají platný biometrický pas, a měli by být připraveni poskytnout osobní údaje. Patří sem kontaktní údaje, informace o zaměstnání, datum narození atd.

Součástí procesu je také poskytnutí informací o osobní historii žadatele. To zahrnuje záznamy v trestním rejstříku, imigrační přestupky a členství v zakázaných organizacích nebo skupinách. Měli by být také připraveni sdílet informace o své plánované cestě do Spojeného království. Může být například nutné uvést adresu, na které budou v zemi pobývat, nebo předložit plán cesty, v němž budou popsány jejich plány.

Cestující musí v rámci žádosti zaplatit nevratný poplatek. Dokud nebude tento poplatek uhrazen, nebude žádost považována za úplnou a nebude moci být zpracována. Vyřízení žádosti o ETA může trvat až 72 hodin, proto by si cestující měli ponechat dostatek času.

Cestování se společností ETA ve Spojeném království pro Carlisle

Díky své poloze pouhých osm kilometrů od skotských hranic mnozí návštěvníci rádi spojují výlet do Carlisle s návštěvou Skotska na sever. Britský ETA pro Carlisle to umožňuje. V rámci Spojeného království neexistuje žádná hraniční kontrola mezi čtyřmi zeměmi, které tvoří Anglii, Skotsko, Wales a Severní Irsko. To znamená, že cestující se schváleným britským ETA pro Carlisle se může volně pohybovat mezi těmito čtyřmi různými regiony. Na překračování mezinárodních hranic, mezi něž patří i cesty do nezávislé Irské republiky, se však může být třeba dále připravit, protože každá země si stanoví vlastní požadavky pro vstup. Další podrobnosti jsou k dispozici na stránce s nejčastějšími dotazy k ETA.

Vaše cesta do Carlisle s ETA ve Velké Británii

Toto historické město na hranicích Anglie a Skotska již dlouho přitahuje návštěvníky. Vydejte se po pozoruhodné stezce podél Hadriánova valu a cestou obdivujte římské ruiny nebo zelenou krajinu. Prozkoumejte hrad Carlisle opředený historií a mýty. Objevte toto zajímavé město plné historie a kultury. Velké pohraniční město čeká na prozkoumání, a proto se ujistěte, že jste žádost o ETA vyplnili s dostatečným předstihem, abyste si zajistili bezproblémový pobyt v Carlisle a jeho okolí.