Britský systém ETA vyvolává obavy ze ztráty pracovních míst v cestovním ruchu

| 14 října, 2024
Britský systém ETA vyvolává obavy ze ztráty pracovních míst v cestovním ruchu
Obrázek s laskavým svolením Irina přes Pixabay

Elektronické cestovní povolení (ETA) ve Spojeném království vyvolalo obavy o bezpečnost pracovních míst v odvětví cestovního ruchu.

Podniky, které jsou závislé na mezinárodním cestovním ruchu v jihovýchodní Británii, se obávají jeho dopadu.

Vláda Spojeného království plánuje rozšířit zavádění nového systému digitálních povolení pro cestující bez víza ve dvou fázích počínaje lednem 2025.

Mnozí se však obávají, že to poškodí místní ekonomiku, zejména pracovní místa v cestovním ruchu, protože to odradí zahraniční návštěvníky.

ETA ve Spojeném království: co se mění?

Britský systém ETA vyžaduje, aby cestující, kteří v současné době nepotřebují vízum, požádali před cestou do Spojeného království o povolení.

Týká se to občanů evropských zemí, Spojených států amerických, Austrálie a dalších zemí, které mají se Spojeným královstvím dohodu o bezvízovém styku.

Žádost o ETA stojí 10 liber a cestující musí předložit osobní a pasové údaje a odpovědět na bezpečnostní otázky online.

Zpracování žádosti a obdržení rozhodnutí o ní trvá obvykle tři dny.

Po schválení bude ETA platit pro opakované návštěvy v délce až šesti měsíců v průběhu dvou let nebo do vypršení platnosti pasu, ke kterému je připojena.

Pro návštěvníky z mimoevropských zemí bude ETA vyžadována pro cesty od 8. ledna 2025, přičemž žádosti se budou podávat od 27. listopadu 2024.

Evropští občané ji budou potřebovat od 2. dubna 2025, přičemž žádosti se podávají od 5. března.

Osoby, které nesplňují podmínky pro udělení ETA, musí požádat o vízum do Spojeného království, aby mohly do země vycestovat.

Místní podnikatelé v cestovním ruchu varují před systémem ETA

Britský systém ETA vyvolává obavy ze ztráty pracovních míst v cestovním ruchu
Obrázek Graham Hobster z Pixabay

BBC citovala několik místních podniků na jihovýchodě země, které vyjádřily obavy, že program ETA povede ke ztrátě pracovních míst.

Po brexitu, který výrazně ovlivnil přeshraniční cestování z kontinentální Evropy, se řada společností potýká s problémy.

Po pandemii přispělo k poklesu turistického ruchu rozhodnutí vlády Spojeného království vyžadovat od občanů Evropské unie (EU) cestování s cestovním pasem.

Podniky se obávají, že dodatečné papírování a poplatky spojené s ETA by mohly odradit návštěvníky a vést k výraznému poklesu návštěvnosti.

Ředitel Hilderstone College Lee Shutler uvedl, že požadavek na předložení cestovního pasu namísto občanského průkazu již studenty z EU odrazuje.

Němečtí studenti řekli BBC, že jen málo z nich má cestovní pas a cestování s občanským průkazem do jiných evropských zemí je jednodušší.

Annette Taylorová, majitelka a ředitelka autobusové společnosti Taylor Travel Ltd, vyzvala vládu Spojeného království, aby přehodnotila systém ETA a zabránila tak dalšímu propouštění.

Deirdre Wellsová, výkonná ředitelka Visit Kent, zdůraznila, že zahraniční studenti a rekreanti mají pro cestovní ruch v regionu klíčový význam.

Varovala, že nový systém ETA by se mohl stát „další překážkou“ pro návštěvníky a negativně ovlivnit místní podniky.

Wells vyzval vládu, aby poskytla větší podporu podnikům, kterých se změny dotknou.

Mnozí zdůraznili, že je třeba najít rovnováhu mezi ochranou hranic a zajištěním toho, aby nedošlo k poškození důležitého odvětví cestovního ruchu.

Zdůraznili to proto, že mnoho podniků se stále snaží vzpamatovat z hospodářských problémů posledních let.

Další potenciální dopad systému ETA na hospodářství Spojeného království

Nebylo to poprvé, co se objevily obavy z negativního dopadu systému ETA na podniky.

Letiště Heathrow opakovaně naléhalo na vládu Spojeného království, aby zrušila požadavek ETA pro tranzitní cestující.

Upozornila, že ETA by mohla cestující přimět k tranzitu na jiných velkých evropských letištích, která nevyžadují další poplatky ani povolení.

To by mohlo vést k výraznému poklesu počtu cestujících a ztrátě příjmů letiště.

Od listopadu 2023 do února 2024 zaznamenalo letiště Heathrow kvůli požadavku ETA úbytek 90 000 cestujících ze zemí Perského zálivu.

Tento úbytek cestujících a příjmů ovlivňuje celý dodavatelský řetězec cestovního ruchu – od leteckých společností až po hotely a restaurace.

Analýza naznačuje, že by tento systém mohl způsobit ekonomice Spojeného království finanční ztráty ve výši až 4 miliard liber.

Vláda hájí program ETA v situaci, kdy se cestovní ruch potýká s problémy

Britský systém ETA vyvolává obavy ze ztráty pracovních míst v cestovním ruchu
Obrázek s laskavým svolením ha11ok přes Pixabay

Navzdory těmto obavám vláda Spojeného království uvedla, že systém ETA je nezbytný pro zvýšení bezpečnosti a modernizaci hraničních kontrol.

Systém umožní vládě sledovat cestující, kteří nemají vízum, a provádět jejich předběžnou kontrolu, aby bylo možné identifikovat potenciální hrozby ještě před jejich příjezdem.

Cílem systému ETA je zlepšit bezpečnost na hranicích a zároveň zjednodušit cestování do Spojeného království, podobně jako je tomu například v USA a Kanadě.

Ačkoli se jedná o krátkodobé problémy pro podniky, které jsou závislé na cestovním ruchu, dlouhodobé přínosy ETA by tyto potíže převážily.

Tyto problémy by mohly tvrdě zasáhnout regiony, které jsou silně závislé na turistech ze sousedních zemí, jako je Francie, Německo a Nizozemsko.

Ačkoli se poplatek za žádost o povolení ETA ve výši 10 liber může zdát malý, pro rodiny nebo často cestující osoby se může rychle zvýšit.

Dodatečný požadavek před cestou by také mohl odradit cestující, kteří se vydávají na krátké nebo spontánní cesty do Spojeného království.

Vzhledem k tomu, že Spojené království pokračuje v rozšiřování systému ETA, se podniky připravují na možné ztráty pracovních míst a pokles počtu návštěvníků.

Místní podnikatelé v regionu závislém na cestovním ruchu usilují o větší podporu, aby zabránili dalšímu hospodářskému poklesu.