ETA ve Spojeném království vs. standardní návštěvnické vízum: Srovnávací průvodce

| 4 října, 2024
ETA ve Spojeném království vs. standardní návštěvnické vízum: Srovnávací průvodce
Obrázek s laskavým svolením rawpixel.com přes Freepik

Všichni cestující do Spojeného království (UK) musí mít vízum nebo elektronické cestovní povolení (ETA). Které z nich by si cestující měli vyřídit, závisí na jejich cestovním pasu, délce pobytu nebo účelu návštěvy Spojeného království.

ETA není vízum. Nové digitální povolení pro Spojené království je však považováno za cestovní povinnost podobnou vízu, takže může být matoucí. To by mohlo být matoucí zejména pro ty, kteří navštěvují Spojené království bez jakéhokoli jiného cestovního dokladu kromě pasu.

Zde rozebíráme podobnosti a rozdíly mezi vízem a ETA, abychom cestujícím pomohli lépe porozumět novému systému.

Vízový systém Spojeného království a zavedení systému ETA

V době, kdy bylo Spojené království součástí Evropské unie (EU), umožňovala jeho politika volného pohybu občanům Spojeného království, EU, Islandu, Norska, Lichtenštejnska a Švýcarska cestovat v rámci schengenského prostoru pouze s jejich národními průkazy totožnosti.

Po brexitu bylo zabezpečení hranic jedním z naléhavých problémů britské vlády. Většina zemí vyžaduje pro kontrolu přistěhovalectví víza. Víza pomáhají monitorovat a regulovat vstup a výstup návštěvníků a zabraňují tak nelegálnímu vstupu a trestné činnosti.

Vízový a imigrační systém Spojeného království účinně monitoruje pohyb návštěvníků s vízovou povinností. Neexistoval však žádný způsob, jak sledovat osoby, které mohly vstoupit do Spojeného království bez víza.

Mnoho zemí má se Spojeným královstvím bezvízový styk, což znamená, že jejich občané nemusí při návštěvě žádat o vízum. Britský systém ETA tyto cestující sleduje a předem prověřuje a identifikuje hrozby ještě před jejich příjezdem.

Je podobný jiným systémům cestovních povolení, které používají Spojené státy (USA), Kanada a Austrálie. Do poloviny roku 2025 bude mít EU vlastní Evropský systém pro cestovní informace a povolení (ETIAS).

Rychlé srovnání mezi britským ETA a vízem

Spojené království nabízí mnoho typů víz v závislosti na délce pobytu nebo účelu návštěvy. Některá víza umožňují práci, pobyt delší než šest měsíců nebo vícenásobný vstup.

Níže je uvedeno srovnání různých aspektů britského víza ETA a víza do Spojeného království.

ETAVISA
ZpůsobilostStátní příslušníci, kteří nemají vízumStátní příslušníci s vízovou povinností
Délka pobytuKrátké cesty kratší než šest měsícůKrátké cesty a delší pobyty
Účel návštěvyCestovní ruch, rodinné návštěvy, povolené podnikatelské aktivity, krátkodobé studium a tranzit.Cestovní ruch, rodinné návštěvy, podnikání, dlouhodobé studium, tranzit a práce.
Náklady£10od £115
Proces podávání žádostíZcela onlineMusíte navštívit konzulát nebo vízové centrum a předložit požadavky.
Doba zpracováníVíceméně tři dnyNejméně tři týdny
PožadavkyPlatný cestovní pasPlatný cestovní pas, aktuální pasová fotografie, doklad o finanční způsobilosti, ubytování ve Spojeném království a cestovní plán, doklady o vazbách na domovskou zemi atd.
Platnostvíce cest v průběhu dvou let nebo do vypršení platnosti pasu, ke kterému je připojen, podle toho, co nastane dříve.Jednorázové nebo vícenásobné vstupy v závislosti na typu víza, o které žádáte.

ETA vs. standardní návštěvnické vízum

ETA ve Spojeném království vs. standardní návštěvnické vízum: Srovnávací průvodce
Obrázek s laskavým svolením Jaydeep Joshi přes Pixabay

ETA uděluje osobě povolení k cestě do Spojeného království, zatímco vízum uděluje povolení ke vstupu, práci nebo pobytu v zemi.

Cestující, kteří mají ve Spojeném království vízum nebo imigrační status, nepotřebují k cestě ETA ani další povolení. Nový systém nemá vliv na vládní vízovou politiku a postupy.

Kritéria způsobilosti

ETA se vztahuje pouze na cestující, kteří ke vstupu do Spojeného království nepotřebují vízum, nebo na občany zemí, které mají se Spojeným královstvím uzavřenou dohodu o bezvízovém styku. Vyžaduje se pro krátkodobé pobyty ve Spojeném království, od jednodenních výletů až po šest měsíců.

Pro státní příslušníky nebo občany zemí, které nemají se Spojeným královstvím uzavřenou dohodu o zrušení vízové povinnosti, je vyžadováno standardní návštěvnické vízum Spojeného království. Ostatní víza Spojeného království jsou určena pro ty, kteří plánují pracovat nebo pobývat ve Spojeném království déle než šest měsíců.

Osoby, kterým bylo zamítnuto povolení ETA, musí místo toho požádat o standardní návštěvnické vízum Spojeného království.

Proces podávání žádostí

Žádost ETA je zcela online. Cestující musí uvést osobní, pasové a kontaktní údaje. Musí také odpovědět na bezpečnostní otázky týkající se jejich trestní nebo imigrační minulosti a případných vazeb na nelegální skupiny.

Pro podání žádosti o standardní návštěvnické vízum Spojeného království si cestovatelé musí vytvořit účet ve vízovém a imigračním systému Spojeného království (UKVI) a vyplnit formulář žádosti, ve kterém uvedou osobní údaje, plán cesty a účel návštěvy.

Žadatelé si pak musí domluvit schůzku na konzulátu nebo vízovém úřadě, kde předloží biometrické údaje a podpůrné dokumenty. Mezi ně patří platný cestovní pas, ubytování ve Spojeném království a plán cesty.

Cestující musí rovněž předložit doklad o finanční způsobilosti, například výpis z bankovního účtu. Musí prokázat, že jsou schopni financovat svou cestu do Spojeného království, včetně ubytování, každodenních výdajů a návratu domů.

Musí také předložit doklady o svých vazbách na domovskou zemi, například doklad o vlastnictví nemovitosti. Tím prokáží, že se vrátí domů.

Doba zpracování

Cestující obdrží rozhodnutí o své žádosti o ETA do tří dnů. Některé žádosti jsou vyřízeny během několika minut, ale jsou případy, kdy vyřízení trvá déle než tři dny.

Zpracování žádosti o standardní návštěvnické vízum Spojeného království a vydání rozhodnutí trvá obvykle nejméně tři týdny nebo déle. Na vízovém úřadě nebo konzulátu si také musí vyzvednout svůj cestovní pas.

Schválení a platnost

ETA ve Spojeném království vs. standardní návštěvnické vízum: Srovnávací průvodce
Obrázek s laskavým svolením Freepik

ETA je elektronický dokument spojený s cestovním pasem. Pokud je udělen, je platný dva roky nebo po skončení platnosti pasu, ke kterému je připojen, podle toho, co nastane dříve.

S platným ETA mohou cestující do Spojeného království cestovat opakovaně, pokud jejich pobyt nepřesáhne šest měsíců. Po vypršení platnosti ETA nebo cestovního pasu musí znovu požádat o nové ETA, aby mohli nadále cestovat do Spojeného království.

Cestující, kteří mění údaje v pasu, musí rovněž požádat o nový ETA. To platí pro ty, kteří ztratili nebo jim byl odcizen cestovní pas, nebo pro ty, kteří změnili své jméno.

Naopak v případě udělení standardního návštěvnického víza do Spojeného království obdrží cestující vízovou známku nebo nálepku do pasu. Po příjezdu na hranice Spojeného království bude jejich pas opatřen razítkem, které aktivuje vízum nebo vyznačí datum vstupu.

Standardní návštěvnické vízum umožňuje cestujícím vstup a pobyt ve Spojeném království po dobu šesti měsíců. Jedná se o jednorázové vízum, což znamená, že cestující musí o vízum požádat znovu, pokud chce znovu navštívit Spojené království.

Účel cesty a omezení

Vízum ETA a standardní návštěvnické vízum Spojeného království jsou v tomto ohledu téměř stejné.

Obě povolení platí pro dočasný pobyt ve Spojeném království po dobu až šesti měsíců. Lze je využít pro turistiku, návštěvu rodiny a přátel, krátkodobé studium, povolené obchodní aktivity a tranzit.

Víza ETA a standardní návštěvnická víza jsou platná i pro jiné účely, například pro lékařské ošetření. To platí za předpokladu, že držitel splňuje další podmínky pro účel cesty a nepřekročí dobu pobytu šesti měsíců.

U státních příslušníků, kteří nemají vízum a projíždějí přes území Spojeného království, je ETA vyžadována bez ohledu na to, zda projdou hraniční kontrolou, či nikoli.

Na druhou stranu mohou občané s vízovou povinností požádat o standardní návštěvnické vízum, pokud ve Spojeném království projíždějí déle než 48 hodin před pokračováním v cestě do cílové destinace.

Tranzitující cestující, kteří jsou ve Spojeném království kratší dobu než 48 hodin, mohou požádat o přímé tranzitní vízum nebo tranzitní vízum pro návštěvníky. První z nich je určeno pro ty, kteří neprojdou hraniční kontrolou, zatímco druhé je určeno pro ty, kteří projdou hraniční kontrolou, ale opustí Spojené království do 48 hodin.

Poplatky

Žádost o povolení ETA ve Spojeném království stojí 10 liber. Cestující musí zaplatit poplatek za podání žádosti online. Systém přijímá pouze elektronické platební metody, jako jsou kreditní nebo debetní karty, Apple Pay a Google Pay.

Naproti tomu standardní návštěvnické vízum do Spojeného království stojí 115 liber. Přímé tranzitní vízum stojí 35 liber a tranzitní vízum pro návštěvníky 64 liber.

Dlouhodobá víza, tedy víza, která umožňují vstup a pobyt ve Spojeném království po dobu delší než šest měsíců, jsou dražší.

Žadatelé o vízum mohou zaplatit více za urychlené vyřízení žádosti. Žadatelé o vízum ETA tuto možnost nemají.

Měli byste si vyřídit vízum ETA nebo standardní návštěvnické vízum?

ETA ve Spojeném království vs. standardní návštěvnické vízum: Srovnávací průvodce
Obrázek s laskavým svolením prostooleh přes Freepik

Odpověď opět závisí na cestovním pasu, délce pobytu a účelu návštěvy Spojeného království.

ETA se vztahuje pouze na státní příslušníky zemí, které nepotřebují vízum, nebo na občany zemí, které nepotřebují vízum pro vstup do Spojeného království. Občané zemí, které nemají se Spojeným královstvím uzavřenou dohodu o bezvízovém styku, musí požádat o standardní návštěvnické vízum.

Vízum ETA i standardní návštěvnické vízum platí pro pobyty do šesti měsíců za účelem turistiky, návštěvy rodiny a přátel, krátkodobého studia, povolených obchodních aktivit a průjezdu.

Osoby, které plánují pracovat nebo pobývat ve Spojeném království déle než šest měsíců, musí požádat o příslušné vízum Spojeného království bez ohledu na zemi, která jim vydala cestovní pas. Osoby, kterým bylo zamítnuto vydání ETA, musí místo toho požádat o vízum.

ETA vs. ETIAS

Dalším zdrojem nejasností je směšování britského systému ETA a systému ETIAS EU. Obě tato povolení jsou digitální cestovní povolení určená pro občany, kteří nemají vízum.

ETA je určena pro cestující bez víza, kteří navštěvují Spojené království. Platí pro občany členských států EU, Islandu, Norska, Lichtenštejnska, Švýcarska a dalších evropských zemí.

Systém ETIAS je určen pro cestující, kteří nemají vízum a navštěvují EU a schengenský prostor. Britští občané potřebují schválený systém ETIAS pro cesty do Evropy a po Evropě.