Francie připomíná obyvatelům Velké Británie, že je třeba správně vyplnit francouzské pobytové karty a doklady, aby se vyhnuli kontrolám EES

| 2 října, 2024
Francie připomíná obyvatelům Velké Británie, že je třeba správně vyplnit francouzské pobytové karty a doklady, aby se vyhnuli kontrolám EES
Obrázek s laskavým svolením Freepik

Francie připomíná obyvatelům Spojeného království, aby si zkontrolovali své francouzské pobytové karty nebo doklady.

To bude mít zásadní význam, až Evropská unie (EU) spustí svůj nový systém hraničních kontrol.

Britští státní příslušníci žijící ve Francii si musí opatřit správné doklady o pobytu, aby byli osvobozeni od nových hraničních kontrol, tzv. systému vstupu a výstupu (EES).

K tomu patří i vydání řádného potvrzení o příjmu ( récépissé) v rámci žádosti o francouzskou pobytovou kartu.

Úředníci zdůraznili, že pro státní příslušníky Spojeného království chráněné dohodou o vystoupení je zásadní správné znění na potvrzení o příjmu.

Umožňuje Britům žijícím ve Francii a Francouzům žijícím ve Spojeném království na konci přechodného období pro brexit požívat stejných práv jako místní občané.

Umožňuje také občanům Spojeného království, kteří mají legální pobyt ve Francii, vyhnout se zbytečným hraničním kontrolám při cestování mezi Spojeným královstvím a EU.

Bez toho by se na ně po listopadovém spuštění systému EES mohly vztahovat předpisy určené pro občany nebo rezidenty zemí mimo EU.

To zahrnuje pravidlo 90/180 dní, které omezuje krátkodobé pobyty státních příslušníků třetích zemí v schengenském prostoru.

Správná formulace na stvrzence je důležitá.

Francouzské ministerstvo vnitra upřesnilo, že na potvrzení o přijetí musí být uveden odkaz na dohodu o vystoupení, jak uvedl server The Connexion.

Mělo by znít:„A demandé la délivrance d’un titre de séjour de five [or ten] ans portant la mention ‚accord de retrait du Royaume-Uni de l’UE‘.

V překladu do češtiny se v něm píše: „Požádal o vydání povolení k pobytu na pět [or ten] let s označením „Dohoda o vystoupení Spojeného království z EU“.“

Ministerstvo nařídilo všem prefekturám, aby tyto správně formulované potvrzení o přijetí vydávaly po dokončení žádosti.

Dále informovala Evropskou komisi, že stvrzenka bude zařazena mezi platné francouzské pobytové karty a doklady.

To znamená, že držitelé platného potvrzení o příjmu mohou volně cestovat v rámci schengenského prostoru, aniž by podléhali imigračním kontrolám.

Patří sem pravidlo 90/180 dní, které stanoví, že občané zemí mimo EU by měli pobývat v schengenském prostoru pouze 90 dní z každých 180 dní.

Nezletilé osoby bez vlastních francouzských pobytových karet potřebují DCEM

Francie připomíná obyvatelům Velké Británie, že je třeba správně vyplnit francouzské pobytové karty a doklady, aby se vyhnuli kontrolám EES
Obrázek s laskavým svolením Hanson Lu přes Unsplash

Děti mladší 18 let, které jsou chráněny dohodou o vystoupení a cestují se svými rodiči, jsou obvykle osvobozeny od nových hraničních kontrol EES.

Nezletilým osobám, které nemají vlastní francouzský pobytový průkaz, však může být při vstupu do Francie nebo při jejím opuštění do pasu dáno razítko.

To představuje potenciální komplikaci, která může ohrozit pobyt dítěte v schengenském prostoru.

Francouzské úřady doporučily rodičům, aby u sebe měli doklad o příbuzenském vztahu s dítětem pro případ, že by o něj hraniční úředníci požádali. Jedním z takových dokladů je i rodinný průkaz.

Rodinná knížka ( livret de famille) je formální záznam, který dokládá totožnost jednotlivce a příbuzenské vztahy mezi členy rodiny.

Kromě toho úředníci doporučují, aby děti cestující samostatně měly u sebe Document de Circulation pour Étranger Mineur (DCEM).

Přestože není povinný, potvrzuje DCEM pobytový status dítěte ve Francii a pomáhá předcházet případným problémům při jeho opětovném vstupu do země.

DCEM se nejprve vydává jako dokument PDF s kódem QR. Na oficiálních stránkách se však uvádí, že rodiče si musí fyzickou kartu vyzvednout na místních prefekturách.

Dopad systému EES na cestování mezi Spojeným královstvím a Francií

Systém hraničních kontrol EES modernizuje imigrační kontroly občanů třetích zemí, kteří vstupují do schengenského prostoru a opouštějí jej.

Digitálně zaznamenává biometrické údaje cestujících, jako jsou otisky prstů a skeny obličeje, a také data vstupu a výstupu.

Nový automatizovaný systém v podstatě nahradí razítka v pasech a jeho cílem je zefektivnit imigrační kontroly a zlepšit bezpečnost hranic.

To znamená přísnější prosazování pravidla 90/180 dnů pro občany třetích zemí, včetně turistů a majitelů druhého bydlení.

Osoby s dlouhodobými vízy a platnými doklady o pobytu v EU jsou od kontrol EES osvobozeny. To se týká i občanů Spojeného království s platnými francouzskými pobytovými kartami a doklady.

Budou moci volně přicestovat a odcestovat mezi Spojeným královstvím a Francií bez biometrických kontrol a omezení pravidel krátkodobého pobytu.

Přesto může jakékoli nedopatření nebo nedorozumění na hranicích, například nesprávné razítko v pasu, způsobit zmatek.

Hraniční úředníci by je mohli podrobit imigračním kontrolám a kontrolám EES, což by mohlo způsobit značné zdržení.

Co by cestující měli vědět o budoucnosti

Francie připomíná obyvatelům Velké Británie, že je třeba správně vyplnit francouzské pobytové karty a doklady, aby se vyhnuli kontrolám EES
Obrázek se svolením Bernd Dittrich přes Unsplash

Systém EES nakonec urychlí cestování, protože v něm již budou uloženy biometrické údaje cestujících, kteří často cestují.

Odborníci však předpovídají, že během počátečního zavádění systému EES může dojít k prodloužení čekací doby, než se příslušníci pohraniční stráže přizpůsobí novým postupům.

Dlouhé fronty a dlouhá zpoždění mohou být ještě horší na sousedních hranicích, kde hraniční úředníci EU provádějí kontroly na území Spojeného království.

Patří sem přístav Dover v Kentu, tunel pod Lamanšským průlivem ve Folkestone a Eurostar na nádraží St. Pancras v Londýně.

Správné potvrzení o příjmu, rodinný průkaz (livre de famille) a systém DCEM mohou osobám chráněným dohodou o vystoupení pomoci hladce překročit hranice.

Pro občany Spojeného království je proto ještě důležitější požádat o francouzskou pobytovou kartu. Ti, kteří o něj požádali, se také musí ujistit, že mají správné doklady.

Nemáte-li správné doklady, může dojít k jednoduchému zdržení na hranicích nebo k neprávem vznesenému obvinění z překročení délky pobytu.

To by mohlo mít za následek případné pokuty nebo budoucí omezení cestování, například zákaz vstupu do schengenského prostoru.