Občané zemí GCC a Jordánska mohou nyní využívat cestovních výhod britské ETA

| 23 února, 2024
Občané zemí GCC a Jordánska mohou nyní využívat cestovních výhod britské ETA

Nový systém elektronického cestovního povolení Spojeného království (UK ETA) je nyní povinný pro občany Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC) a Jordánska.

Blok GCC tvoří Katar, Bahrajn, Kuvajt, Omán, Spojené arabské emiráty (SAE) a Saúdská Arábie.

Od 22. února 2024 musí mít státní příslušníci zemí Perského zálivu a Jordánska při cestě do Spojeného království platný ETA.

Cestující z Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a Jordánska mohou o ETA žádat od 1. února 2024.

Katar byl první zemí, která mohla od listopadu 2023 využívat britskou ETA pro cesty do Spojeného království.

„ETA zlepší podmínky cestování do Spojeného království pro tisíce návštěvníků z Perského zálivu a Jordánska,“ uvedl v prohlášení ministr vnitra Spojeného království James Cleverly.

ETA je digitální cestovní povolení, které bude do konce roku 2024 povinné pro všechny cestující, kteří mohou Spojené království navštívit bez víza.

ETA pro návštěvníky z Perského zálivu na podporu cestovního ruchu ve Spojeném království

V roce 2022 přijelo do Spojeného království téměř 800 000 návštěvníků z Perského zálivu, kteří během svého pobytu ve Spojeném království utratili za cestovní ruch přibližně 2 miliardy liber.

Záliv je tak po Spojených státech druhým největším trhem cestovního ruchu pro britskou ekonomiku.

Státní ministr Spojeného království lord Ahmad se domnívá, že Spojené království i země Perského zálivu budou mít prospěch z posílení obchodních, vzdělávacích a turistických vazeb, které vyplývají z dohody ETA.

Generální ředitelka VisitBritain Patricia Yatesová uvedla, že na propagaci destinací ve Spojeném království spolupracují také s partnery v oblasti cestovního ruchu a obchodu v Perském zálivu.

„Těšíme se, že budeme moci přivítat ještě více návštěvníků, kteří se seznámí s naší živou a dynamickou turistickou nabídkou,“ dodala.

Společnost ETA zlevňuje cestování do Spojeného království pro návštěvníky ze zemí Perského zálivu

Žádost o povolení ETA ve Spojeném království stojí 10 liber. Díky tomu je cestování do Spojeného království pro občany zemí Perského zálivu a Jordánska levnější.

Systém ETA nahrazuje elektronický bezvízový styk (EVW), který je vyžadován od občanů zemí Perského zálivu při návštěvě Spojeného království. Jeden EVW stojí 10 liber.

Rovněž ruší vízovou povinnost pro krátkodobé pobyty jordánských návštěvníků ve Spojeném království. Cena standardního návštěvnického víza do Spojeného království začíná na 115 librách.

Na rozdíl od EVW nebo standardního návštěvnického víza nemusí občané zemí Perského zálivu a Jordánska žádat o ETA pro každou návštěvu Spojeného království.

ETA pro Spojené království platí dva roky a umožňuje neomezený počet krátkodobých cest do Spojeného království v délce až šesti měsíců na jednu návštěvu.

Cestující, kteří projíždějí tranzitem nebo přijíždějí do Spojeného království za účelem trávení volného času, krátkodobého studia a povolených obchodních aktivit, mohou využít ETA.

Lze ji také použít pro vízovou úlevu pro kreativní pracovníky a lékařské ošetření, pokud jsou splněny všechny ostatní požadavky.

ETA zjednodušuje cestování do Spojeného království

ETA není vízum, ale digitální cestovní povolení, které se podobně používá i v jiných zemích.

Funguje podobně jako elektronický systém pro cestovní povolení (ESTA) ve Spojených státech nebo kanadské elektronické cestovní povolení (eTA).

Proces žádosti o ETA je rovněž rychlý a snadný. Není třeba navštěvovat konzuláty ani vízové úřady.

Uchazeči musí uvést své životopisné a biometrické údaje a odpovědět na otázky týkající se jejich způsobilosti a případné trestní minulosti.

Online žádost ETA mohou vyplnit během několika minut a rozhodnutí obdrží do tří dnů.

Kromě toho musí cestující žádat o ETA každé dva roky nebo po vypršení platnosti pasu, aby mohli pokračovat v návštěvě Spojeného království.

Vzhledem k tomu, že se jedná o elektronický dokument, nemusí mít cestující s sebou výtisk svého ETA. Bude spojen s jejich pasem.

Letecké společnosti, železniční dopravci a námořní společnosti mohou kontrolovat povolení cestujících k cestě do Spojeného království skenováním jejich pasů.

Proč se ETA zavádí pro cestující bez víza

Systém ETA má pomoci zlepšit bezpečnost na hranicích a zjednodušit imigrační proces pro předem prověřené cestující.

Týká se to pouze cestujících, kteří nemají vízum, včetně občanů Evropské unie (EU). Vízum Spojeného království je stále vyžadováno pro osoby, které pracují nebo pobývají ve Spojeném království déle než šest měsíců.

Vláda Spojeného království bude v roce 2024 pokračovat v podávání žádostí o ETA a jejich vymáhání na základě státní příslušnosti.

Oznámí, kdy budou moci ostatní státní příslušníci podávat žádosti, a poskytne cestujícím ze Spojeného království dostatek času na přípravu na nový systém.

Do poloviny roku 2025 EU zavede také ETIAS neboli Evropský systém pro cestovní informace a povolení.

Britští občané si ho musí před cestou do schengenského prostoru EU vyřídit.