Bulharsko a Rumunsko budou vydávat krátkodobá schengenská víza do dubna 2024

| 17 ledna, 2024
Bulharsko a Rumunsko budou vydávat krátkodobá schengenská víza do dubna 2024

Další dvě evropské země budou moci do dubna 2024 vydávat krátkodobá schengenská víza.

Podle imigrační advokátní kanceláře Fragomen se předpokládá, že Bulharsko a Rumunsko budou vydávat schengenská víza typu C od 1. dubna 2024.

Schengenská víza typu C jsou krátkodobá víza, která umožňují vstup a pobyt v schengenském prostoru po dobu až 90 dnů během 180 dnů.

Vydávání krátkodobých schengenských víz oběma zemím souvisí s rozhodnutím Rady Evropské unie (EU) umožnit Bulharsku a Rumunsku částečný vstup do schengenského prostoru.

Od 31. března 2024 nebudou probíhat hraniční kontroly při cestování letadlem a po moři mezi Bulharskem, Rumunskem a členskými zeměmi schengenského prostoru.

Bez hraničních kontrol bude cestování mezi Bulharskem, Rumunskem a zeměmi schengenského prostoru rychlejší a snazší.

Hraniční kontroly se budou nadále vztahovat na osoby cestující po zemi. Jednání o odstranění omezení na pozemních hranicích budou pokračovat po celý rok.

„Jejich přistoupení podpoří cestování, obchod a cestovní ruch a dále upevní vnitřní trh,“ uvedla Evropská komise ve svém prohlášení.

Dodává: „Rozšířený schengenský prostor posílí EU jako celek, a to jak uvnitř Unie, tak na globální scéně.“

Co je schengenský prostor

Evropský schengenský prostor bez hranic zajišťuje volný pohyb pro 450 milionů občanů EU a občanů třetích zemí, kteří v EU pobývají nebo ji navštěvují.

To znamená, že mohou volně cestovat, pracovat a žít v zemi EU bez zvláštních formalit.

Schengenský prostor zahrnuje 23 členských zemí EU a sousední země, jako je Švýcarsko, Norsko, Island a Lichtenštejnsko.

Bulharsko a Rumunsko jsou členy EU od roku 2007. Evropská komise poprvé potvrdila, že obě země jsou připraveny stát se součástí schengenského prostoru v roce 2011.

Od té doby obě země prokázaly, že splňují podmínky pro členství v Schengenu.

Odborníci potvrdili svou připravenost v letech 2022 a 2023 po provedení opatření pro spolupráci v oblasti bezpečnosti, politiky a soudnictví.

Vstup Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru představuje deváté rozšíření z hlediska rozlohy a počtu obyvatel.

Kdo potřebuje víza při návštěvě schengenského prostoru

Občané některých zemí, včetně občanů Velké Británie, mohou cestovat do schengenského prostoru za účelem turistiky nebo podnikání bez víz.

Státní příslušníci, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti, mohou v rámci schengenského prostoru vstupovat a cestovat na krátkodobé pobyty v délce až 90 dnů během 180denního období.

Osoby, které plánují pracovat, studovat nebo žít v některé ze zemí EU, však mohou potřebovat vízum nebo povolení.

Osoby, které nejsou občany členských zemí Schengenu, musí pro krátkodobé cesty do této oblasti získat schengenské vízum.

Krátkodobé schengenské vízum umožňuje osobám volně cestovat po schengenském prostoru na krátkodobé pobyty v délce až 90 dnů během 180 dnů. Vízum je povoleno především pro turistické nebo obchodní účely.

Digitalizace žádostí o schengenská víza

EU rovněž připravuje digitalizaci schengenských víz. V současné době vytváří novou celoevropskou online platformu pro podávání žádostí do roku 2025.

Cílem přechodu na online podávání žádostí o schengenská víza je usnadnit a zefektivnit tento proces pro státní příslušníky třetích zemí a orgány členských států.

Většina digitálních žádostí o schengenské vízum bude vyřízena prostřednictvím vízové platformy EU (VAP) bez ohledu na plánovanou cestu nebo její účel.

Osobní schůzky již nebudou vyžadovány, s výjimkou žadatelů, kteří žádají poprvé, nebo žadatelů s neplatnými biometrickými údaji.

Osoby, které mají nárok na podání žádosti online, použijí platformu EU VAP k vyplnění žádosti o vízum, zodpovězení dotazů týkajících se cestování a nahrání potřebných dokumentů.

VAP EU pak žádosti automaticky zašle ke zpracování příslušným členským zemím.

Kromě toho lze vízové poplatky platit prostřednictvím brány propojené s VAP EU, která platby přímo převádí členskému státu.

Budoucnost evropského cestování

Kromě digitalizace žádostí o schengenská víza zavede EU digitální opatření k zabezpečení svých hranic.

V říjnu 2024 má EU spustit systém vstupu/výstupu (EES). Tento automatizovaný hraniční systém elektronicky zaznamenává vstupy a výstupy namísto razítkování pasů při příjezdu na hranice.

Občané bez vízové povinnosti a občané s krátkodobými vízy, kteří vstupují do schengenského prostoru, musí na hranicích poskytnout otisky prstů a biometrické údaje obličeje.

Do poloviny roku 2025 budou občané, kteří nemají vízum, potřebovat Evropský systém pro cestovní informace a povolení (ETIAS) i pro krátkodobé cesty do schengenského prostoru.

Systém EES a ETIAS budou vyžadovány od britských cestujících, kteří navštíví jakoukoli členskou zemi Schengenu.

Naopak ti, kteří mohou cestovat do Spojeného království (UK) bez víza, jako například občané EU, potřebují elektronické cestovní povolení (ETA).

Nové digitální cestovní povolení pro Spojené království platí pro krátkodobé cesty kratší než šest měsíců na jednu návštěvu. Lze ji využít pro turistiku, návštěvu rodiny a přátel, krátkodobé studium, tranzit a povolené obchodní aktivity.

Britská ETA je povinná také pro ty, kteří do Spojeného království přijíždějí za účelem dočasné tvůrčí práce a povoleného lékařského ošetření. To platí za předpokladu, že splňují další požadavky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *