Spojené království je podle Eurostatu osmou nejsnadněji migrující evropskou zemí

| 15 ledna, 2024
Spojené království je podle Eurostatu osmou nejsnadněji migrující evropskou zemí

Spojené království (UK) sice nepatří k nejnáročnějším evropským zemím pro migraci, ale i tak se umístilo v první desítce.

Spojené království se umístilo na 8. místě jako země, kde je získání občanství pro obyvatele zemí mimo Evropskou unii (EU) nejsnazší. Vyplývá to z údajů kanadské imigrační agentury CanadaCIS.

CanadaCIS provedla průzkum, ve kterých evropských zemích je získání občanství pro občany ze zemí mimo EU nejsnazší a nejnáročnější.

Studie analyzovala údaje Eurostatu o přistěhovalectví z let 2009 až 2021 a zaměřila se na míru úspěšnosti žádostí o pobyt mimo EU.

Na základě údajů Eurostatu za 12 let od roku 2009 do roku 2021 získali občanství Spojeného království přibližně tři z 50 (3,2 %) obyvatel.

„Evropa má nejen jedny z nejsilnějších pasů, ale také jedny z nejlepších ukazatelů kvality života, včetně vysokých kariérních vyhlídek, životních podmínek a zdravotní péče,“ uvedl Bryan Brooks, odborník na imigraci ze společnosti CanadaCIS, kterého citoval server. Financial Express .

Podle samostatné studie o globálních migračních trendech je Spojené království třetí nejpreferovanější zemí pro přistěhovalectví, a to i přes vyšší životní náklady.

Země přitahuje odborníky z různých oborů, jako jsou finance, zdravotnictví, vzdělávání a technologie.

10 nejsnadnějších a nejobtížnějších evropských zemí pro migraci

„Analýza ukazuje, že nejobtížnějším regionem pro získání občanství je střední Evropa, nejsnazší je získat občanství v severní a západní Evropě,“ uzavírá Brooks z CanadaCIS.

Švédsko, nejšťastnější země na světě, se umístilo na prvním místě s nejvyšší mírou přijetí občanství mezi obyvateli zemí mimo EU. Téměř každý desátý cizinec ze zemí mimo EU získá ve Švédsku občanství, což je více než dvojnásobek průměru EU.

Na prvních dvou až pěti místech jsou Norsko, Nizozemsko, Portugalsko a Island. Tyto země získávají více než jednoho z 25 žadatelů.

Irsko a Rumunsko obsadily šesté, resp. sedmé místo, zatímco Spojené království se umístilo na osmém místě. První desítku uzavírají Belgie a Finsko.

Většina severoevropských zemí, Švédsko, Norsko, Island a Finsko, patří k zemím s nejvyšší mírou občanství. Dánsko je jedinou severoevropskou zemí, která není zahrnuta.

V jižní Evropě bylo nejjednodušší Portugalsko. Nejsnadněji se přitom do západních zemí přistěhovávalo do Nizozemska, Irska a Spojeného království.

Ve střední Evropě jsou na špici Polsko se 4 % a Chorvatsko s 3,9 %.

Pokud jde o nejnáročnější evropské země pro přistěhování, Estonsko má nejnižší průměrné procento obyvatel, kteří získají občanství. Pouze jeden z 200 obyvatel získal občanství Estonska.

Další tři země, jejichž občany je nejtěžší získat, jsou Lotyšsko, Česko a Litva. Ve všech třech zemích získalo občanství méně než jedno procento osob, které nejsou občany EU.

Tyto země se umístily na pátém až devátém místě v žebříčku nejobtížnějších evropských zemí pro přistěhovalectví: Rakousko, Lichtenštejnsko, Slovensko, Slovinsko a Německo. Tyto země udělují občanství méně než jednomu z padesáti obyvatel mimo EU.

Dánsko se s 2% mírou získání občanství umístilo v první desítce zemí mimo střední Evropu, kde je získání občanství nejobtížnější.

Významné změny v imigrační politice Spojeného království

Spojené království bude v roce 2024 realizovat svůj plán na zavedení přísnější přistěhovalecké politiky, aby omezilo čistou migraci a méně zatěžovalo své veřejné služby.

Kvalifikovaní pracovníci musí splňovat novou minimální hranici příjmu ve výši 38 700 liber ročně. Tato částka představuje téměř 50procentní nárůst z 26 200 liber.

Pracovníci ve zdravotnictví a pečovatelské službě jsou od tohoto zvýšení minimálního příjmu osvobozeni, ale nebudou si již moci do země přivést vyživované osoby.

Komise pro kvalitu péče (CQC) musí v budoucnu regulovat také všechny pečovatelské firmy, které chtějí sponzorovat pečovatele.

Na žadatele o rodinná víza se rovněž vztahují vyšší požadavky na minimální příjem. To bude platit postupně v průběhu roku 2024, přičemž celková částka 38 700 liber vstoupí v platnost koncem roku 2025.

Migrační poradní výbor (MAC) přezkoumává britský seznam nedostatkových profesí (SOL), nyní známý jako seznam platů pro přistěhovalce (ISL), a víza pro absolventy.

SOL ztratí 20procentní slevu a MAC přezkoumá, která současná pracovní místa SOL by měla zůstat na ISL v souladu s novými platovými limity.

S výjimkou zahraničních studentů postgraduálních kurzů a kurzů se stipendiem financovaným vládou nemohou všichni ostatní studenti od ledna letošního roku přivést do Spojeného království své rodinné příslušníky.

Rostoucí čistá migrace

Podle oficiálních údajů Národního statistického úřadu (ONS) se celková čistá migrace Spojeného království od června 2022 do června 2023 odhaduje na 672 000 osob.

Od roku 2019 zaznamenala Velká Británie pozoruhodný nárůst počtu vydaných víz pro závislé osoby o 930 %. Do září 2023 dosáhl celkového počtu 152 980, zatímco v září 2019 to bylo 14 839.

Ukazuje také výrazný nárůst migrace ze zemí mimo EU, přičemž na prvních místech seznamu migrantů jsou Indie, Nigérie a Čína.

Většina migrantů ze Spojeného království přichází za vysokoškolským vzděláním (39 %) nebo za prací ve zdravotnictví a sociální péči (33 %).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *