IATA spouští nový informační systém pro bezkontaktní cestování

| 21 prosince, 2023
IATA spouští nový informační systém pro bezkontaktní cestování

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) spustilo nový systém umožňující bezkontaktní cestování a zlepšující komfort cestujících.

Timatic, neboli Travel Information Manual Automatic, byl kompletně přepracován a nastavuje nové měřítko v oblasti řešení pro dodržování pravidel při cestování.

Timatic AutoCheck poskytuje cestujícím, leteckým společnostem a profesionálům v cestovním ruchu uživatelsky přívětivou platformu pro přístup k přesným a srozumitelným informacím o imigraci.

Celý proces kontroly dokladů byl automatizován a pro každého cestujícího byly připraveny pokyny na míru.

„Timatic AutoCheck představuje další milník v úsilí o efektivitu a pohodlí v cestovním ruchu. Díky snadnému procházení předpisů se mohou cestující vydat na cestu s důvěrou a klidem,“ uvedl v tiskové zprávě Frederic Leger, senior viceprezident IATA pro komerční produkty a služby.

Dodal: „Tato inovace také umožňuje leteckým společnostem, pozemním odbavovatelům a cestovním kancelářím zvýšit spokojenost zákazníků, integrovat ověřování cestovních dokladů do bezkontaktního cestování a zefektivnit jejich provoz.“

Hlavní poskytovatelé systémů kontroly odletu spolu s různými leteckými společnostmi a Star Alliance již spolupracují s IATA na přechodu na nový systém Timatic AutoCheck.

Co je Timatic Autocheck?

Timatic je databáze obsahující požadavky na doklady, jako jsou pasy a víza, pro cestující v mezinárodní letecké dopravě.

Používají ji letecké společnosti a jejich zástupci, letištní personál a cestovní kanceláře, aby určili, zda může být cestující přepraven.

Při rezervaci využívají systém také letecké společnosti a cestovní kanceláře, aby cestujícím poskytly informace.

To je pro letecké společnosti velmi důležité, protože pokud přepravují cestující bez správných cestovních dokladů, hrozí jim vysoké pokuty.

Musí rovněž uhradit náklady na návrat těchto cestujících na původní letiště.

Nový Timatic AutoCheck přichází s několika vylepšeními, která jsou pro uživatele velmi užitečná.

Zjednodušuje cestovní předpisy tím, že poskytuje srozumitelný obsah: už žádné složité názvosloví nebo zdlouhavé předpisy, které by cestující museli číst.

Nabízí také personalizovaný, interaktivní a na datech založený přístup, který cestujícím pomáhá zajistit, aby měli všechny potřebné dokumenty a splňovali všechny vstupní požadavky.

Nástroj také poskytuje praktická doporučení, která uživatelům pomáhají dodržovat pravidla a rychle řešit případné problémy.

Se systémem Timatic Autocheck integrovaným do systémů leteckých společností je samoobslužné odbavení jednodušší.

Očekávání bezproblémového cestování

Nový systém Timatic Autocheck využívá ochoty cestujících využívat online procesy a sdílet informace předem.

Podle průzkumu IATA Global Passenger Survey (GPS) odrazují složité vízové požadavky cestující, kteří chtějí pohodlný digitální vízový proces.

Téměř polovina cestujících zahrnutých do průzkumu uvedla jako hlavní odrazující faktor složitost procesu. Dalšími odrazujícími faktory byly náklady a obavy o soukromí.

Mnozí z nich jsou také ochotni sdílet informace o cestovních dokladech pro rychlejší imigraci na letišti.

To je v souladu s digitalizací vízových a pasových systémů a automatizací hraničních kontrol v mnoha zemích.

Digitální systémy a bezkontaktní cestování

Spojené království (UK) používá na některých vstupních místech elektronické pasové brány (eGates). Britská vláda přesto do roku 2025 přejde na standardní digitální hranici.

Ministerstvo vnitra Spojeného království v roce 2024 digitalizuje svůj vízový a imigrační proces přechodem na online evidenci imigračních statusů neboli elektronická víza (eVisa).

Cílem elektronického cestovního povolení (ETA) ve Spojeném království je rovněž zjednodušit imigrační proces pro předem ověřené cestující s nízkým rizikem. Nové digitální cestovní povolení bude vyžadováno od občanů, kteří nemají vízum a vstupují do země na krátké cesty.

Také další země zavádějí digitální systémy, které usnadňují cestování. Spojené státy americké začnou vydávat bezpapírová víza.

Evropská unie (EU) rovněž digitalizuje žádosti o schengenská víza. Rada zavede biometrické kontroly na hranicích pro všechny cestující prostřednictvím nového systému vstupu/výstupu v říjnu 2024.

EU rovněž zavede do poloviny roku 2025 elektronický systém dokladů podobný britskému systému ETA, tedy Evropský systém pro informace a cestovní povolení (ETIAS), pro občany, kteří nemají vízum a vstupují do schengenského prostoru.

V listopadu 2023 se Frankfurt stal prvním evropským letištěm, které používá biometrii obličeje pro bezkontaktní cestování od odbavení až po nástup do letadla.

Do konce letošního roku budou moci cestující na terminálu 3 dubajského letiště absolvovat všechny potřebné procedury, aniž by si museli vyřizovat cestovní pas. Cestující budou místo toho používat k ověřování otisky prstů, skeny obličeje nebo jiné biometrické údaje.

Od roku 2024 bude na singapurském letišti Changi také zavedena biometrie pro automatizované ověřování v rámci celého letiště, včetně odbavení zavazadel, nástupu do letadla a imigračního systému.