Irsko povoluje cestování na dovolenou cizincům s prošlým povolením k pobytu

| 14 prosince, 2023
Irsko povoluje cestování na dovolenou cizincům s prošlým povolením k pobytu

Irská republika zajistila, aby občané, kteří nejsou jejími státními příslušníky a kterým vypršela platnost irského povolení k pobytu (IRP), mohli během prázdnin cestovat do zahraničí.

Ministr spravedlnosti vydal oznámení o potvrzení cesty, v němž žádá dopravce, aby zahraničním osobám s legálním pobytem v Irsku umožnili cestovat na jejich průkaz IRP, jehož platnost nedávno skončila.

Oznámení se vztahuje pouze na ty, kteří žádají o prodloužení platnosti svého povolení před vypršením platnosti průkazu IRP.

„Tento nárok se vztahuje na osoby, které podaly žádost o prodloužení platnosti svého průkazu IRP před uplynutím doby jeho platnosti,“ uvádí se v cestovním oznámení.

Dále se v něm uvádí: „Potvrzení o podání žádosti o prodloužení registrace, na kterém je uvedeno datum podání žádosti, je důkazem, že osoba podala žádost o prodloužení registrace před vypršením platnosti stávajícího průkazu IRP.“

Oznámení o cestě platí pouze v období prázdnin, od 9. prosince 2023 do 31. ledna 2023.

Proč Irsko vydalo cestovní oznámení

Toto opatření pomáhá cizincům, kteří si obnovují nedávno prošlé irské průkazy povolení k pobytu, aby mohli cestovat během vánočních a novoročních svátků.

Irská imigrační služba (ISD) se v současné době potýká se zpožděním při vyřizování žádostí o prodloužení platnosti průkazů IRP.

Ti, kteří požádali o prodloužení platnosti průkazu IRP, mohou na jeho zaslání poštou čekat dva i více týdnů.

Čekání na nové průkazy IRP by znamenalo, že by přišli o možnost vycestovat během prázdnin do zahraničí.

Kdo může cestovní oznámení použít a jak funguje

Občané Evropské unie (EU) nebo Evropského hospodářského prostoru (EHP), kteří legálně pobývají v Irsku, mohou využít cestovní oznámení, pokud splňují všechny následující podmínky:

  • Platnost jejich průkazu o povolení k pobytu v Irsku vyprší do osmi týdnů.
  • Předem požádali o obnovení povolení k provozu ISD.
  • Plánují vycestovat do zahraničí po 6. prosinci 2023 a vrátit se do Irska nejpozději 31. ledna 2024.

Ti, kteří splňují požadavky, by si měli stáhnout a vytisknout oznámení o cestě.

Na požádání mohou imigračním úřadům a leteckým společnostem předložit cestovní oznámení, svůj průkaz IRP, kterému vypršela platnost, a doklad o podání žádosti o prodloužení platnosti (tj. potvrzení e-mailem, ve kterém je uvedeno datum podání žádosti).

ISD bude o tomto opatření rovněž informovat všechny letecké společnosti a zahraniční orgány. Cizinci, kteří v Irsku legálně pobývají, by však měli před cestou kontaktovat svého dopravce, aby se ujistili, že jim bude umožněn vstup na palubu.

Cestující, kteří se vracejí do Irska přes třetí zemi, mohou být nuceni splnit imigrační požadavky této země, včetně víz.

Osoby, které nejsou legálními rezidenty EU/EHP a jejichž platnost průkazu IRP skončila před podáním žádosti o jeho obnovení, nemají nárok na využití cestovního oznámení. Pokud vycestují do zahraničí, nebude jim povolen opětovný vstup do země.

Možnosti pro ty, kteří se vracejí po lednu 2024

Zahraniční legální rezidenti, kteří se vracejí do Irska po lednu 2024, potřebují platné irské povolení k pobytu nebo vízum.

Musí požádat o prodloužení platnosti a obdržet průkaz IRP, který si mohou vzít s sebou na cestu. Kopie nového průkazu IRP, například sken nebo fotografie, nebude akceptována.

Ti, kteří si nestihnou obnovit průkaz IRP před cestou, mohou požádat o vízum online na irském systému AVATS (Online Visa/Preclearance Application Facility).

Poté budou odkázáni, aby svou žádost podali na místním vízovém úřadě ve svém okolí. Úřad se pak vynasnaží žádost o vízum urychlit.

Možnosti pro cizince bez irského povolení k pobytu

Osoby, které nejsou občany EU/EHP a mají povolení k podání žádosti o IRP nebo čekají na jeho vydání, se mohou obrátit na ISD, který má jejich žádost na starosti.

Kvalifikovaným žadatelům o IRP může být vydáno dočasné povolení k cestě během prázdnin. Za tímto účelem musí předložit doklad o plánovaných prázdninových cestách. To zahrnuje údaje o letu a letenky pro cestu do zahraničí a zpáteční cestu.

Občané s vízem pro více vstupů do Irska mohou toto vízum použít i při opakovaném vstupu do země. To platí za předpokladu, že jejich víza pro více vstupů jsou stále platná.

Osoby s jednorázovým vstupním vízem musí před návratem do Irska požádat na zahraničním úřadě o vízum pro opakovaný vstup.

Cestování do Spojeného království nebo EU z Irska

Irské povolení k pobytu neumožňuje cestovat do Spojeného království (UK) ani do žádné jiné země EU. Irská republika je oddělena od Spojeného království. Je sice součástí EU, ale není součástí společného schengenského cestovního prostoru.

Požadavky na vstup do ostatních zemí stále závisí na typu cestovního pasu. Musí splňovat požadavky země, kterou chtějí navštívit.

Vzhledem k dohodě o společném cestovním prostoru mezi Irskem a Spojeným královstvím neprobíhají rutinní kontroly osob cestujících mezi Irskem a Spojeným královstvím.

Při překračování hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem se cestující nemusí prokazovat doklady totožnosti.

Při nástupu do letadla nebo na trajekt do Anglie, Walesu a Skotska budou cestující pravděpodobně požádáni o předložení dokladu totožnosti nebo občanství. Osoby, které potřebují vízum pro cestu do Spojeného království nebo Irska, ho musí předložit spolu s cestovním pasem.

Elektronické cestovní povolení (ETA) nepotřebují ani legální obyvatelé Irska, kteří vstupují do Spojeného království přes Jersey, Guernsey nebo ostrov Man. Musí však předložit doklad, že v Irsku pobývají legálně.

Kromě průkazu IRP mohou předložit irský řidičský průkaz nebo průkaz studenta, zdravotní průkaz, průkaz pro návštěvu praktického lékaře, evropský průkaz zdravotního pojištění, potvrzení o trvalém pobytu nebo věkový průkaz.