Spojené království přesouvá povolené placené závazky v rámci víza pro obchodní návštěvy

| 11 prosince, 2023
Spojené království přesouvá povolené placené závazky v rámci víza pro obchodní návštěvy

Podnikatelé budou moci na vízum Business Visit vykonávat více pracovních činností a placených povolených aktivit.

V listopadu Spojené království (UK) oznámilo imigrační reformy, které mají usnadnit podnikání v zemi.

Ministr vnitra Spojeného království James Cleverly představil 7. prosince 2023 v Dolní sněmovně změny imigračních pravidel.

Nová imigrační politika přidává další činnosti povolené v rámci víz pro obchodní návštěvy. V rámci standardního víza pro návštěvy Spojeného království přesouvá také vízum pro povolené placené návštěvy (Permitted Paid Engagements – PPE).

„Začleněním ustanovení o této trase do standardní návštěvnické trasy, aby bylo možné snadněji přecházet mezi činnostmi v rámci osobní ochrany a ostatními povolenými obchodními činnostmi a aby bylo možné snadněji cestovat přes hranice Spojeného království pro státní příslušníky, kteří mají nárok na používání bran pro elektronické pasy,“ řekl Cleverly během svého řeč v Dolní sněmovně.

Vláda Spojeného království hodlá změny politiky provádět v průběhu roku 2024. Jakmile tyto změny vstoupí v platnost, oznámí data a aktualizuje pokyny na oficiálních vládních internetových stránkách.

Změny ve vízech pro obchodní návštěvy a povolených trasách placených služebních cest

Standardní vízum pro návštěvu Spojeného království umožňuje jednotlivcům pobývat ve Spojeném království po dobu kratší než šest měsíců. Vztahuje se na osoby, které přijíždějí jako turisté, na služební cestu, za studiem, na akademickou půdu a ze zdravotních důvodů.

Osoby přijíždějící do Spojeného království za účelem podnikání si však musí ověřit, jaký druh práce mohou nebo nemohou vykonávat v rámci standardního víza pro obchodní návštěvy.

Osoby, které plánují vykonávat placenou nebo neplacenou práci, jež není uvedena na seznamu povolených činností, nebo delší pobyt ve Spojeném království než šest měsíců, budou stále potřebovat řádné vízum Spojeného království.

Níže jsou uvedeny změny víz pro obchodní návštěvy a víza PPE.

Odstranění omezení vnitropodnikových činností

Podnikatelé budou moci přímo komunikovat s klienty. To však bude povoleno pouze v případě, že činnost zaměřená na klienta je vedlejší činností v rámci práce návštěvníka ve Spojeném království a nelze ji považovat za zadání projektu nebo služby zahraničnímu zaměstnavateli.

Umožnění práce na dálku

Změny imigračních pravidel jasně stanoví, že cestující budou moci pracovat na dálku i během pobytu ve Spojeném království. To platí za předpokladu, že práce na dálku není hlavním účelem jejich návštěvy.

Ve Spojeném království bude více povolených činností pro hostující právníky.

Přidání dalších neplacených pracovních činností

Vědci, výzkumníci a akademičtí pracovníci budou moci v rámci své návštěvy provádět výzkum ve Spojeném království.

V současné době mohou vědci a výzkumní pracovníci provádět pouze nezávislý výzkum. Na druhou stranu akademičtí pracovníci tak mohou učinit pouze v případě, že jsou na studijním volnu ve své domovské instituci.

Tyto změny se netýkají akademiků, kteří žádají o 12měsíční vízum nebo o prodloužení pobytu v době, kdy již ve Spojeném království pobývají.

Povolení pobytu hostujících letových posádek v zemi

Piloti a palubní personál budou moci cestovat do Spojeného království v rámci dohody o pronájmu letadel s posádkou, kterou schválil Úřad pro civilní letectví, od března do října. Tím se do pravidel pro návštěvníky začlení stávající výjimka, která v současnosti funguje mimo rámec předpisů.

Přesun povoleného placeného angažmá v rámci standardní vízové trasy

Vystoupení na konferencích bude přidáno k povoleným činnostem v rámci PPE. Ustanovení o návštěvnících z řad osob se zdravotním postižením budou rovněž přesunuta do režimu standardních víz pro obchodní návštěvy.

To znamená, že všichni návštěvníci budou moci provádět osobní ochranu, aniž by potřebovali zvláštní vízum. Ti, kteří plánují provést OOP, si však musí tuto činnost domluvit ještě před cestou do Spojeného království a dokončit ji do 30 dnů od příjezdu jako návštěvníci.

Jak ovlivní ETA ve Spojeném království imigrační politiku

Změny standardního víza pro obchodní návštěvy a trasy osobní ochrany usnadní a zpřístupní cestování podnikatelům.

Nadnárodní společnosti budou mít nyní možnost vyslat své zástupce do Spojeného království v rámci standardního návštěvnického víza.

Podnikatelé budou moci také vykonávat povolené placené zakázky v rámci standardního víza.

Možnost standardní návštěvy je mnohem cenově dostupnější než sponzorování pracovníků v rámci programu Senior nebo Specialist Worker nebo programu PPE.

Podnikatelé, kteří nepotřebují vízum pro krátkodobé cesty do Spojeného království, by navíc museli získat pouze elektronické cestovní povolení (ETA).

To platí za předpokladu, že plánovaná práce podnikatelů během jejich pobytu ve Spojeném království spadá do povolených činností. Jejich pobyt v zemi by měl být rovněž kratší než šest měsíců.

ETA pro Spojené království není vízum, ale digitální cestovní povolení, které se vyžaduje od občanů, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti, aby mohli cestovat do Spojeného království. Platí pro vícenásobné krátkodobé pobyty za účelem turistiky, návštěvy rodiny a přátel, studia a podnikání.

Nový systém digitálních povolení bude plně funkční v roce 2024.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *