Čínská bezvízová politika se možná brzy bude týkat i Velké Británie a dalších zemí

| 6 prosince, 2023
Čínská bezvízová politika se možná brzy bude týkat i Velké Británie a dalších zemí

Nová čínská bezvízová politika, která je výhodná pro šest zemí, se může brzy rozšířit na další země, protože se zvyšuje příjezdový cestovní ruch.

Dne 24. listopadu 2023 Čína oznámila, že dočasně rozšiřuje svou 15denní bezvízovou politiku na šest zemí.

Občané Francie, Německa, Itálie, Nizozemska, Španělska a Malajsie mohou od 1. prosince 2023 do 30. listopadu 2024 cestovat do Číny bez víz na dobu až 15 dní.

Patnáctidenní vízum bude platit pro podnikání, turistiku, návštěvu příbuzných a přátel a tranzit.

Vízum umožňuje vstup do pevninské Číny s výjimkou Tibetu a Sin-ťiangu, které vyžadují zvláštní povolení pro turistické skupiny.

Bezvízový styk je součástí snahy Číny zjednodušit vstupní procedury a přilákat tak zahraniční návštěvníky a investory.

Oznámení přišlo těsně před nadcházejícím summitem EU a Číny v prosinci 2023.

Čína dříve umožňovala vstup bez víz občanům Bruneje, Japonska a Singapuru. Patnáctidenní bezvízový styk byl pozastaven kvůli omezením v rámci programu COVID-19. Pro občany Bruneje a Singapuru byla obnovena v červenci letošního roku.

Bezvízová politika je hnací silou příjezdového cestovního ruchu

Nová bezvízová politika pro šest evropských zemí a Malajsii bude platit nejméně rok. Odborníci z oboru jsou však optimističtí a věří, že tato politika zůstane zachována a na seznam budou přidány další země.

Čínská národní imigrační správa oznámila, že 1. prosince 2023 vstoupilo do Číny bez víz 2 029 držitelů pasů šesti způsobilých zemí. To je o 12,5 procenta více než předchozí den, 30. listopadu 2023.

Podnikatelé v Německu a Španělsku tuto politiku rovněž uvítali, protože může usnadnit obchodní návštěvy.

Wang Xuan, zástupce vedoucího katedry pohostinství na univerzitě v Surrey v jižní Anglii, uvedl, že nová politika je „pozitivním a včasným vývojem“.

„Zavedení bezvízového styku nejenže ukazuje ochotu Číny přijímat více návštěvníků, ale také nabízí skutečné výhody, které šetří čas a peníze, pro návštěvníky z uvedených zemí,“ řekl. China Daily .

„Samozřejmě očekáváme, že na seznam přibudou další země, včetně Spojeného království,“ dodal Andy Easthan, vedoucí oddělení vztahů s veřejností a komunikace společnosti Wendy Wu Tours, největšího organizátora zájezdů do Číny ve Spojeném království.

Čína zavádí opatření, která mají v roce 2023 zjednodušit cestování cizinců. Patří mezi ně zrušení požadavků na testování COVID-19 a nabídka prezenčních služeb pro podávání žádostí o víza namísto online schůzek.

Vláda rovněž rozšířila svou bezvízovou tranzitní politiku na 54 zemí a zahrnula do ní i občany Norska. Vízum je určeno pro osoby cestující přes Čínu do jiné destinace.

Zvýšený zájem o Čínu

Podle Easthama dostává společnost Wendy Wu Tours stále více dotazů na cesty do Číny. Společnost zvyšuje kapacitu pro zájezdy do Číny v roce 2024, aby uspokojila rostoucí poptávku.

Mezinárodní online cestovní agentura Trip.com, kterou vlastní jeden z největších čínských poskytovatelů cestovních služeb, zaznamenává růst čínského trhu cestovního ruchu i mimo Spojené království.

Během prvních deseti měsíců roku 2023 vzrostl počet rezervací z Evropy do Číny o 663 % ve srovnání s rokem 2022 a o téměř 29 % ve srovnání s rokem 2019.

Imigrační politika Spojeného království a Číny

Britští občané potřebují k návštěvě pevninské Číny včetně ostrova Hainan vízum. Při splnění podmínek mají rovněž nárok na bezvízový tranzit.

Hongkong a Macao jsou zvláštní správní oblasti Číny. Každý z nich má vlastní imigrační kontrolu. Britští občané mohou v Hongkongu nebo Macau pobývat až šest měsíců bez víza.

Před příjezdem do Číny, Hongkongu nebo Macaa však potřebují vízum nebo povolení k pobytu za účelem delšího pobytu, práce, studia nebo podnikání.

Na druhou stranu čínští občané obvykle potřebují standardní návštěvnické vízum pro krátkodobé pobyty ve Spojeném království kratší než šest měsíců. Vztahuje se na podnikání, studium a návštěvu partnera nebo rodinného příslušníka ve Spojeném království.

Jednotlivci ve skupině turistů mohou požádat o vízum se statusem schválené destinace (ADS) pro návštěvy Spojeného království kratší než 30 dní.

Pro návštěvy delší než šest měsíců a pracovní nebo studijní pobyty musí čínští občané získat příslušné vízum v závislosti na účelu své návštěvy Spojeného království.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *