USA celosvětově zavádějí digitální bezpapírová víza

| 1 prosince, 2023
USA celosvětově zavádějí digitální bezpapírová víza

Víza v podobě razítek nebo nálepek do pasu budou možná brzy zastaralá.

Spojené státy americké (USA) po úspěšném pilotním programu v malém měřítku oznámily svůj plán vydávat „bezpapírová víza“ po celém světě.

Během kulatého stolu pro média, který se konal 28. listopadu 2023, odhalila Julie Stufftová, náměstkyně amerického ministra pro vízové služby, plán na zavedení digitálního vízového systému po celém světě.

Připustila však, že úplný přechod na digitální vízový systém bez papírových dokumentů bude pravděpodobně trvat 18 měsíců nebo déle.

„Bude trvat pravděpodobně 18 měsíců, než se to začne používat v širokém měřítku – nebo i déle,“ řekl Stufft.

„Ale je velmi vzrušující, že jsme učinili první krok, kdy jsme skutečně viděli, že návštěvníci procházejí, a v tomto případě to byla imigrační víza, bez fyzického papíru v pasu,“ dodala.

Pilotní program proběhl v Irsku v září 2023. Místo tradičních víz vydalo velvyslanectví USA v Dublinu digitální vízové povolení (DVA) pro osoby, které získávají snoubenecké vízum.

Letecké společnosti a pohraniční stráž byly o nových bezpapírových vízech informovány, aby úřady mohly sledovat, jak bude probíhat jejich ověřování.

Úřad pro konzulární záležitosti ministerstva zahraničí tehdy uvedl, že pokud vše půjde dobře, budou se DVA používat i pro další typy amerických víz.

Přechod USA na digitální víza není překvapením. Spojené království (UK) přechází od fyzických imigračních dokladů k elektronickým imigračním statusům neboli eVisům.

Evropská unie (EU) je na nejlepší cestě následovat tento příklad. Rada nedávno oznámila, že žádosti o schengenská víza budou do roku 2026 podávány online. Rovněž nahradí vízové nálepky čárovými kódy.

Jaké je americké vízum bez papíru?

Podle společnosti Stufft zůstane proces podávání žádostí o víza do USA nezměněn. Jedinou změnou bude, že se do pasu nebude lepit žádná nálepka ani razítko.

„Pohovor je stále vyžadován zákonem. Pokud jste žadatelem poprvé, podáváte žádost stejným způsobem a na stejných formulářích. Pokud získáváte vízum bez papíru, bude vše vypadat stejně až do okamžiku, kdy žádný papír nebude,“ vysvětlil Stufft.

Vzhledem k tomu, že nebudou existovat žádná razítka ani nálepky, budou podle náměstka Secretaye držitelé amerických víz potřebovat aplikaci nebo něco podobného, aby mohli úřadům ukázat svůj vízový status.

Výhody digitálních bezpapírových víz

Cílem zavedení digitálních víz bez papíru je zjednodušit a zkvalitnit proces vyřizování žádostí pro všechny cestující. Snaží se také zlepšit bezpečnost a snížit závislost na fyzické dokumentaci.

Stufft se podělil o své dojmy: „V podstatě se jedná o velmi moderní způsob, jak oslovit letecké společnosti, vstupní přístavy na letištích a ministerstvo zahraničí, aby to společně uskutečnily.“

Náměstek ministra uvedl různé výhody DVA. Níže jsou uvedeny výhody digitálního bezpapírového víza.

  • Rychlejší zpracování
  • Snížení nákladů
  • Snížení rizika poškození fyzických pasů díky eliminaci nutnosti zasílání na velvyslanectví nebo konzuláty USA.
  • Snížení pravděpodobnosti krádeže nebo neoprávněné manipulace.
  • Jednodušší proces ověřování víz
  • Jednodušší proces obnovy díky absenci papírování.

Budoucnost cestování

Cestovní prostředí se vyvíjí díky integraci digitálních víz, cestovních povolení a biometrických technologií.

Digitální víza a cestovní povolení, jako je britské elektronické cestovní povolení (ETA) a Evropský systém pro cestovní informace a povolení (ETIAS), představují efektivnější a ekologičtější alternativu k tradičním postupům.

Spojené království začalo používat systém ETA pro občany, kteří nepotřebují vízum pro krátkodobé cesty do Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska. Plně funkční bude do roku 2024.

V polovině roku 2025 má EU rovněž zavést systém ETIAS pro cestující, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti pro krátkodobé pobyty v schengenském prostoru.

Obě elektronická cestovní povolení budou propojena s biometrickým pasem cestujícího. Při překračování hranic by nebylo nutné nosit papírové kopie.

Biometrická technologie, která zahrnuje rozpoznávání obličeje a další jedinečné identifikátory, mění způsob identifikace osob na hraničních přechodech a zvyšuje bezpečnostní opatření.

Tyto inovace mění způsob, jakým se pohybujeme na mezinárodních hranicích, a slibují budoucnost, která se bude vyznačovat zvýšenou bezpečností, zjednodušenými procesy a bezproblémovým cestováním.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *