Britští majitelé domů ve Francii byli vyzváni, aby podpořili návrh zákona, který zmírňuje pravidlo 90 dnů na bydlení

| 30 listopadu, 2023
Britští majitelé domů ve Francii byli vyzváni, aby podpořili návrh zákona, který zmírňuje pravidlo 90 dnů na bydlení

Britští majitelé druhých domů ve Francii jsou vyzýváni, aby podpořili návrh zákona, který jim umožní zůstat ve svých francouzských rezidencích po delší dobu.

Francie považuje za vlastníky druhého bydlení osoby, jejichž hlavní bydliště se nachází mimo zemi, ale vlastní nemovitost ve Francii.

Dne 14. listopadu 2023 schválil francouzský Senát novelu, která umožňuje britským občanům, kteří vlastní nemovitosti ve Francii, pobývat v zemi déle než 90 dní během 180 dnů.

Britští majitelé nemovitostí ve Francii jsou vyzýváni, aby napsali francouzskému poslanci v místě, kde se nachází jejich dům, a vyjádřili mu svou podporu, uvádí se ve zprávě. Connexion France .

Senát úspěšně zařadil „automatické právo na dlouhodobé vízum“ jako článek do francouzského návrhu zákona o přistěhovalectví. Národní ústavodárné shromáždění ji bude projednávat 11. prosince 2023.

Pokud bude zákon podepsán, budou moci britští majitelé druhého bydlení zůstat ve svých francouzských domovech déle než tři měsíce, aniž by o to museli formálně žádat.

To znamená, že britští majitelé nemovitostí ve Francii nebudou muset procházet žádným procesem podávání žádostí ani nebudou potřebovat nálepky do pasu.

Francouzským pohraničníkům by mohli jednoduše předložit doklady, které prokazují občanství Spojeného království a vlastnictví domu ve Francii.

Dopad na vztahy mezi Spojeným královstvím a Francií

Francouzská senátorka Martine Berthetová předložila návrh zákona, aby uznala obtíže, s nimiž se potýká mnoho britských majitelů druhého bydlení, a jejich dopad na francouzskou ekonomiku.

Návrh zákona uvádí jako faktory, které ovlivňují britské majitele druhých domů, například chyby na webových stránkách a omezenou dostupnost schůzek k vízům.

Podle francouzského Národního institutu pro statistiku a ekonomické studie (Insee) vlastní občané Spojeného království 86 000 francouzských nemovitostí.

Průzkum společnosti Connexion také ukázal, že většina z 1 300 majitelů druhého bydlení ve Francii utratí měsíčně přibližně 3 000 eur. Mnozí se vyjádřili, že by rádi navštěvovali své francouzské domovy častěji.

„Přijetí pozměňovacího návrhu ukazuje, jakou důležitost Senát přikládá francouzsko-britským vztahům,“ řekl senátor Berthet.

Doufá, že ostatní poslanci budou souhlasit s tím, aby byl pozměňovací návrh v návrhu zákona o přistěhovalectví zachován.

Imigrační zákony po Brexitu

Mnoho britských občanů si koupilo nemovitosti ve Francii před rozhodnutím Spojeného království vystoupit z Evropské unie (EU).

Před lednem 2020 mohli navštěvovat své francouzské domovy až půl roku nebo šest měsíců bez vízových formalit.

Po vystoupení Spojeného království z EU již britští občané nemohou pobývat v žádné zemi schengenského prostoru déle než 90 dní během 180 dnů.

Současné omezení také znamená, že britští občané nemohou navštívit jiné země EU, pokud již strávili 90 dní ve svém vlastním domě ve Francii.

Osoby, které chtějí ve Francii nebo v jiné zemi schengenského prostoru strávit více dní, musí nyní požádat o vízum nebo povolení k pobytu.

Tyto formality zahrnují zdlouhavé a složitější postupy, které mohou znamenat i žádost o vízum pro každou dlouhodobou návštěvu.

Na druhou stranu se britský zákon o přistěhovalectví nezměnil. Umožňuje všem návštěvníkům ze zemí EU navštívit Anglii, Wales, Skotsko a Severní Irsko na dobu až šesti měsíců.

Možné komplikace uvolnění pravidla 90 dnů

Francie má pravomoc stanovit vlastní předpisy týkající se víz a povolení k pobytu na svém území.

Pokud se však novela stane zákonem, může se stát precedentem pro ostatní země EU.

Pravidlo 90 dnů je politikou EU. Aby bylo pravidlo oficiálně přijato, musí o jeho změně hlasovat všech 28 členů EU.

Návrh již vyvolal rozruch. Objevily se zprávy, že španělská vláda chce stejnou výjimku udělit i britským turistům.

Blíží se také vydání povinných cestovních povolení mezi Spojeným královstvím a EU.

V roce 2024 Spojené království očekává, že všichni cestující bez vízové povinnosti, jako jsou Francouzi a občané jiných zemí EU, získají elektronické cestovní povolení (ETA) pro krátkodobé pobyty do šesti měsíců.

Do poloviny roku 2025 bude EU vyžadovat, aby občané bez vízové povinnosti, jako jsou Britové, měli pro krátkodobé návštěvy schengenského prostoru Evropský systém pro cestovní informace a povolení (ETIAS). Pravidlo 90 dnů zůstává beze změny.

ETA ve Spojeném království platí pro více krátkodobých pobytů během dvou let. Systém ETIAS bude mezitím vhodný pro mnoho krátkodobých návštěv během tří let.

Cílem těchto systémů je posílit bezpečnostní opatření a usnadnit cestujícím, kteří jsou osvobozeni od vízové povinnosti, návštěvu Spojeného království, Francie a dalších zemí EU.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *