ETA ve Spojeném království pro St Davids: Vydejte se na cestu do Davids: Váš kompletní průvodce městem

St Davids je s pouhými 1 600 obyvateli nejmenším městem ve Spojeném království. Tento okouzlující velšský klenot je známý především díky své katedrále, v níž spočinul patron Walesu. Starobylé památky a středověké církevní stavby dělají ze St Davids vzrušující destinaci. V tomto kompletním průvodci se dozvíte, co tam můžete vidět, a zjistíte, jaký vliv bude mít nový britský ETA pro St Davids na vaši cestu.

Svatý David: život a legenda

Svatý David se narodil kolem roku 500 n. l. a stal se jednou z nejvýznamnějších postav velšského křesťanství. David, známý jako kazatel a učitel, zde založil církevní osadu známou ve velštině jako Tyddewi (Davidův dům). Za svého života prý konal zázraky. Při nejznámějším z nich vytvořil kopec jako plošinu, na které stál při kázání. Když se kopec zvedl ze země, usadila se Davidovi na rameni bílá holubice. Tato holubice se stala jeho symbolem a je s ní často zobrazován.

David se věnoval mnišskému způsobu života. Pod jeho vedením mniši při práci na poli sami tahali pluhy a nespoléhali se na zvířata. Mohli pít jen vodu a jíst jen obyčejnou stravu. Byl spojován zejména s pórkem, který se později stal národním symbolem Walesu. David zemřel v klášteře, který založil. Legenda praví, že po jeho smrti zaplnili klášter andělé, kteří mu zpívali k odpočinku.

Poutní centrum

David byl pohřben na místě, které založil a které se stalo oblíbeným cílem poutí. Papež Kalixt II. to podpořil prohlášením, že dvě pouti do Svatého Davida se rovnají jedné pouti do Říma. Do St Davids se vydali i někteří panovníci: Vilém Dobyvatel se sem přišel poklonit v roce 1077, stejně jako Jindřich II. v roce 1171 a Eduard I. v roce 1284. Díky prosperující církevní komunitě a sídlícímu biskupovi město St Davids vzkvétalo. Za Normanů byla katedrála rozšířena. Z této doby dnes pocházejí některé z prvních existujících úseků.

Úpadek Svatého Davida

Protestantská reformace Jindřicha VIII. a následné zrušení klášterů vedly k okamžitému úpadku majetku svatého Davida. V roce 1536 prodal biskup William Barlow olovo ze střechy biskupského paláce, což bylo jasným důkazem nezájmu duchovních o světcovo pohřebiště a poutní místo. Barlow později přesunul své sídlo do Abergwili a opustil St Davids. Po staletí ležel zanedbaný a nakonec se zmenšil do podoby malé a zchudlé budovy, z níž zbyla jen katedrála jako náznak někdejší slávy svatého Davida.

Teprve ve dvacátém století bylo město obnoveno. Dnes je město oživeno jako turistická destinace s 210 památkově chráněnými budovami, které můžete obdivovat, a mnoha pěšími trasami po městě. Někteří novodobí poutníci se do města vrátili, aby se pokusili oživit starobylou poutní cestu.

Co vidět v St Davids

Katedrála svatého Davida

https://goo.gl/maps/GHsLmu3QSSLwwQL1A

Katedrála svatého Davida je jedním z nejvýznamnějších náboženských míst ve Walesu, a to díky své dlouhé historii a postavení pohřebiště patrona země. Některé z nejstarších částí současné budovy pocházejí z normanské éry, ale v 19. století ji významně zrekonstruoval George Gilbert Scott. Každý den se konají nejméně tři bohoslužby.

Biskupský palác

https://goo.gl/maps/fqRunZiydMVqJKSs9

Kdysi velkolepý středověký palác je dnes zříceninou. Přesto stále přitahuje návštěvníky a je jednou z nejvýznamnějších památek města. Mnoho zdí stále stojí a jedním z nejpůsobivějších kousků je okno s kolem, které je vidět vysoko v troskách Velkého sálu. Dnes se palác někdy využívá jako divadlo pod širým nebem.

Kaple svatého Nona

https://goo.gl/maps/h32wni3gVpLQAY7R8

Kousek za městem se nachází kaple svatého Nona s výhledem na moře a nedaleko oblíbené procházky po pobřežní stezce Pembrokeshire. Jedná se o jednu z nejstarších křesťanských staveb ve Walesu a dřívější poutníci ji navštěvovali v rámci své pouti do Svatého Davida. Studna, která je součástí areálu, je údajně posvátná a papež Benedikt XVI. z ní použil vodu během své návštěvy Británie v roce 2010.

ETA ve Spojeném království pro St Davids

Návštěvníci St Davids budou muset od roku 2024 znát nový britský systém ETA. Tento program nahradí současný systém bezvízového styku a vychází z programů, které jsou v současné době v platnosti v zemích, jako jsou Spojené státy a Kanada. Jedná se o součást vládních plánů na digitalizaci hranic Spojeného království, která umožní větší dohled nad vstupy a výstupy.

Bezvízový program Spojeného království v současné době umožňuje občanům 90 zemí vstup do země bez nutnosti žádat o vízum. Nový systém se dotkne právě těchto cestujících. Vízum přesto nebudou potřebovat. Před vstupem do země však musí požádat o povolení ETA.

S ETA budou moci cestující strávit ve Spojeném království až šest měsíců, zatímco budou cestovat za zábavou, obchodem nebo za přáteli či rodinou. Během pobytu v zemi nemohou pracovat, ale mohou se zapsat ke studiu. Cestující, kteří v současné době potřebují vízum, tedy ti, kteří plánují strávit ve Spojeném království více než šest měsíců, a návštěvníci, kteří mají v úmyslu v zemi pracovat, budou muset o vízum žádat i v novém systému.

Podání žádosti o ETA ve Spojeném království

Je nezbytné, aby návštěvníci požádali o povolení ETA před zahájením plánované cesty do Spojeného království. Schválený ETA může být podmínkou přepravy, takže dopravci mohou odepřít nástup cestujícím, kteří jej nemají. S ohledem na tuto skutečnost by cestující měli podat žádost s dostatečným předstihem před cestou. Přihlášku musí vyplnit online. Neexistují žádné papírové alternativy, protože se jedná o plně digitální systém.

Byl zveřejněn seznam požadavků. Cestující by se měli s těmito požadavky seznámit ještě před zahájením žádosti. Budou muset mít platný biometrický pas a budou také muset poskytnout osobní údaje, včetně kontaktních údajů, data narození, pracovního statusu atd.

Žadatelé budou muset rovněž zveřejnit informace o své minulosti. Pokud mají záznam v trestním rejstříku, musí tuto skutečnost uvést v přihlášce. Rovněž budou muset nahlásit, zda někdy byli členy zakázané skupiny nebo zda se někdy dopustili imigračního přestupku. Kromě toho musí žadatelé poskytnout informace o své plánované cestě do Spojeného království. Měli by uvést adresu, na které budou během pobytu v zemi bydlet, a mohou být požádáni o stručný plán cesty.

Žádost o ETA je rovněž zpoplatněna nevratným poplatkem. Před zpracováním žádosti musí být uhrazena v plné výši. Schválení nebo zamítnutí žádosti může trvat až 72 hodin, proto by na to žadatelé měli pamatovat a nechat si dostatek času, než se vydají na cestu.

Cestování se společností ETA ve Spojeném království do St Davids

V rámci Spojeného království neexistují žádné hraniční kontroly mezi čtyřmi zeměmi. To znamená, že návštěvník, který má ve Spojeném království povolen příjezd do St Davids, nemusí zůstat ve Walesu. Během cesty se mohou volně pohybovat mezi Walesem, Anglií, Skotskem a Severním Irskem. ETA se však nevztahuje na žádné další země, včetně nezávislé Irské republiky. Návštěvníci, kteří chtějí během své cesty navštívit Irskou republiku nebo jinou evropskou zemi, by se měli seznámit s požadavky na vstup do těchto zemí.

Vaše cesta do St Davids s ETA UK

Britská ETA pro St Davids umožňuje zvědavým cestovatelům objevovat nejmenší město Spojeného království. Vydejte se po starobylé poutní cestě, objevte hrobku svatého Davida a obdivujte architekturu tohoto historického sídla. Vydejte se po pobřežní stezce Pembrokeshire a prozkoumejte některé z krásných přírodních oblastí Walesu. Obujte si vycházkové boty, zažádejte o povolení k pobytu ve Spojeném království na ostrově St Davids a připravte se na dobrodružnou dovolenou.