ETA pro Inverness ve Velké Británii pro návštěvu města Highland City

Inverness, známý jako hlavní město Highlands, je nejsevernějším městem Spojeného království a leží v pohoří Great Glen. Nachází se v zálivu Beauty Firth u ústí řeky Ness, která se napojuje na jezero Loch Ness, domov bájné příšery. Inverness nabízí návštěvníkům mnoho půvabů, od starověké až po jakobínskou historii, hrad a katedrálu, stejně jako muzea, galerie, možnosti stravování a skvělé nákupy.

Stručná historie města Inverness

Archeologické nálezy prokázaly, že v oblasti Inverness existovalo lidské osídlení již od pozdního mezolitu (6 500 let př. n. l.). V pozdním starověku a raném středověku byl Inverness pevností Piktů. Je známo, že ho v roce 659 n. l. navštívil svatý Kolumba, aby obrátil Pikty na křesťanství.

Ve středověkém Invernessu se nacházel hrad, ne-li několik hradů, ale díky své strategické poloze bylo město svědkem mnoha konfliktů, protože zde bojovaly znepřátelené klany, aby získaly převahu nad jinými klany. Ve městě se narodil Macbeth, který se stal námětem stejnojmenné hry Williama Shakespeara.

Inverness je spojen s dalšími slavnými historickými jmény. Ve městě pobývala skotská královna Marie a Oliver Cromwell zde postavil citadelu, která byla po obnovení monarchie zbořena. V roce 1727 byla postavena pevnost Fort George, která měla Angličanům pomoci kontrolovat Skoty v hrabství Inverness, ale během jakobitského povstání byla zničena. Současná pevnost Fort George byla postavena v roce 1769 a je stále funkční – až do roku 2032, kdy bude uzavřena.

Co vidět a dělat v Inverness

Moderní Inverness vzkvétá. Má stabilní ekonomiku, pravidelně se umisťuje na předních příčkách žebříčků nejšťastnějších míst ve Skotsku a cestovní ruch zde zažívá rozkvět. Zde je několik míst, která stojí za to vidět:

Hrad Inverness

https://www.google.com/maps/@57.4763233,-4.2275507,17z

Přestože hrad byl na tomto místě znám již v 11. století, současná stavba v neonormanském stylu z červeného pískovce pochází z roku 1836. Hrad Inverness, známý jako „duch Vysočiny“, vypráví o historii oblasti a nabízí panoramatický výhled na město a Vysočinu.

Katedrála v Inverness

https://www.google.com/maps/@57.474498,-4.2313347,17z

Katedrála v Inverness, zasvěcená svatému Ondřeji, se může pochlubit nejen tím, že je nejseverněji položenou katedrálou ve Spojeném království, ale také tím, že byla postavena jako první po reformaci. Kostel byl otevřen v roce 1869 a je ukázkou kamenického a vitrážového umění.

Botanická zahrada v Inverness

https://www.google.com/maps/@57.4632001,-4.2425185,17z

Návštěvníci se mohou zdarma procházet po botanické zahradě v Inverness, zelené oáze ve městě. Jsou zde formální zahrady a jezírka, louka s divokými květinami, kaktusový a tropický dům, které jsou plné nejrůznějších rostlin.

Loch Ness

https://www.google.com/maps/@57.5121276,-4.3072638,11.79z

Návštěva Inverness se neobejde bez 30minutové cesty na jih k jezeru Loch Ness. Kromě toho, že je jezero domovem světoznámé příšery, se nachází v nádherném prostředí obklopeném vřesem porostlými kopci Great Glen. Vydejte se na výlet lodí, abyste se pokusili najít Nessie, a navštivte starobylou zříceninu hradu Urquhart.

Bojiště u Cullodenu

https://www.google.com/maps/@57.4777927,-4.0978997,17z

V roce 1745 se zde odehrála poslední bitva na britské půdě, bitva u Cullodenu, která ukončila jakobitské povstání. Prohlédněte si místo na vřesovišti Drummossie Moor a v interaktivním návštěvnickém centru se dozvíte, jak princ William Augustus, vévoda z Cumberlandu, a britská vládní vojska porazili Charlese Edwarda Stuarta (Bonnie Prince Charlie).

Clava Cairns

https://www.google.com/maps/@57.4734982,-4.0753562,17z

Clava Cairns se nachází na terase nad řekou Nairn a je to výjimečně dobře zachovalý starobylý hřbitov. Tři mohyly pocházejí z doby bronzové staré 4000 let a nacházejí se zde také pozůstatky středověké kaple.

Představení nového systému ETA ve Spojeném království pro Inverness

V roce 2022 oznámila vláda Spojeného království změnu systému hraničních kontrol. Podle britského systému ETA (Electronic Travel Authorisation), který byl zaveden zákonem o státní příslušnosti a hranicích, budou muset návštěvníci před cestou požádat o povolení ke vstupu do Spojeného království. ETA se bude vztahovat na všechna britská letiště, námořní přístavy a přístavy pro vstup vlaků Eurostar.

Proč se zavádí ETA ve Spojeném království?

Nový systém zjednoduší cestovní proces a zároveň umožní hraniční kontrole rychleji posoudit každého potenciálního návštěvníka Spojeného království. Nový systém zjednodušuje proces pro návštěvníky, kteří chtějí navštívit Spojené království. Díky rychlým a snadným online žádostem o ETA, které se schvalují a vydávají do 72 hodin, mohou pracovníci hraniční kontroly včas a přesně posoudit každého zahraničního cestujícího.

Kdo potřebuje britský ETA pro Inverness?

Britská ETA se vztahuje na všechny cizince z jiných zemí, ať už jsou na návštěvě nebo projíždějí přes Spojené království. Současný seznam způsobilých zemí pro ETA obsahuje 90 zemí, včetně všech zemí EU a všech zemí bez vízové povinnosti, jako jsou Austrálie, Nový Zéland, Kanada a USA. ETA pro Spojené království se vztahuje na návštěvníky, kteří chtějí vstoupit do země za účelem trávení volného času, podnikání, studia nebo lékařského ošetření.

Existují výjimky. Osvobozeni jsou všichni občané Spojeného království a Irska a také držitelé britských pasů. Pro všechny, kteří si nejsou jisti, jak je jejich status ovlivněn, výše uvedený seznam oprávněných osob potvrzuje postavení všech typů britských státních příslušníků, kteří nepobývají ve Spojeném království a jsou osvobozeni od daně. Neexistuje žádná věková výjimka. ETA je vyžadována pro cestující jakéhokoli věku. Každá osoba, která chce dlouhodobě navštívit Spojené království nebo dlouhodobě pracovat, potřebuje podle současného systému vízum.

ETA pro Spojené království platí 6 měsíců od data vydání a umožňuje volný pohyb po celém území Spojeného království. ETA pozbývá platnosti, pokud platnost vašeho pasu vyprší během šestiměsíčního období, a pokud platnost vašeho stávajícího ETA vyprší během tohoto období, budete muset požádat o nové ETA, abyste mohli pokračovat v návštěvě.

Jak požádat o povolení ETA pro Spojené království v Inverness?

Žádost o ETA se podává online. Není třeba předkládat žádné dokumenty, ani se nevydávají žádné doklady. Přijatý ETA je elektronicky spojen s vaším pasem. K podání žádosti potřebujete platný národní biometrický pas, e-mailovou adresu a kreditní nebo debetní kartu.

Ve formuláři žádosti jsou uvedeny osobní a kontaktní údaje, údaje z pasu a pracovní údaje. Budete také požádáni o sdělení informací týkajících se porušení imigračního zákona, zdravotního stavu, problémů s drogami a záznamů v trestním rejstříku, které vás mohou označit za potenciální bezpečnostní hrozbu. K žádosti je navíc třeba přiložit debetní nebo kreditní kartu, aby bylo možné provést platbu.

Co se stane po udělení ETA ve Spojeném království?

Vyřízení žádosti trvá 48 až 72 hodin, takže cestující, kteří se chystají navštívit Spojené království, by si měli na podání žádosti o ETA vyhradit dostatek času. Po schválení jsou informace o vašem ETA předány do systému API (předběžné informace pro cestující). To umožní dopravcům zkontrolovat platný ETA předtím, než umožní jednotlivým cestujícím nastoupit do letadla. Po příjezdu do Spojeného království umožní ETA cestujícímu přístup k eGates.

Žádná papírová dokumentace se nevydává. ETA je elektronický dokument spojený s vaším cestovním pasem. Na všechny britské ETA a vámi poskytnuté informace se vztahují zveřejněné podmínky a zásady ochrany osobních údajů.

Co se stane, když je povolení ETA pro Inverness ve Spojeném království zamítnuto?

Informace o žádostech se ověřují v britských a mezinárodních imigračních a bezpečnostních databázích, které používají britské pohraniční síly a ministerstvo vnitra. Pokud jsou poskytnuté informace označeny, může být ETA pro Inverness ve Spojeném království zamítnuta. Po zamítnutí žádosti o vízum ETA je možné požádat o vízum, ale není zaručeno, že návštěvníkovi bude povolen vstup do Spojeného království. Další informace o britském systému ETA naleznete v části Často kladené dotazy k systému ETA.