Jak může ETA pro Westminster ve Spojeném království ovlivnit cestující

Cestovatelé, kteří navštíví Londýn, by měli strávit nějaký čas ve Westminsteru. Přestože se tato londýnská čtvrť nachází v blízkosti Buckinghamského paláce, není jen vládní oblastí. Je plné pamětihodností, významných památek a atrakcí, které si návštěvníci mohou zaškrtnout na svých seznamech. Městská část Westminster se nachází v centru Londýna na břehu řeky Temže. Nový britský ETA pro Westminster umožňuje cestujícím z celého světa navštívit město a jeho četné zajímavosti, včetně středověkého Westminsterského opatství, budovy parlamentu a památníku na Trafalgarském náměstí.

Vznik a historie Westminsteru

Příběh Westminsteru začal před tisíci lety, kdy na Downing Street žila skupina Anglosasů. Tato skupina postavila západně od Lundenwic malý kostel, který dal městu jméno Westminster. Městečko bylo postaveno na ostrově Thorney, starobylém památném místě poblíž řek Temže a Tyburn, proti proudu středověkého Londýna. Eduard Vyznavač také postavil královský palác na venkově, hned za hradbami Londýna. Westminsterské opatství se pak stalo významným kostelem pro korunovaci anglického panovníka. Westminsterské opatství však bylo v roce 1245 přestavěno Jindřichem III. Dnes je místem odpočinku anglických panovníků.

Westminster byl ve středověku oddělen od Londýna a obě města od sebe oddělovala rozsáhlá pole. Byl to rozlehlý kraj spojený s Londýnem ulicí Strand Road, která vedla podél břehů Temže. V 17. století si region získal velkolepou pověst, když zde byly vybudovány ulice a bažiny byly odvodněny nebo přetvořeny v parky. Památky začaly vznikat v 18. století, v roce 1703 byl postaven Buckinghamský palác. Obýván však byl až za vlády královny Viktorie v roce 1837. V roce 1732 byla prvnímu britskému premiérovi přidělena Downing Street 10 jako oficiální rezidence, čímž byl nastartován trend, který se dodržuje dodnes. Budovy Horse Guards Parade byly postaveny v roce 1755 a tvoří další významnou dominantu této oblasti.

V současnosti je Westminster součástí Londýna a stal se synonymem pro politiku. Sněmovna se stala domovem politiků. Významné památky, jako je Horse Guard’s Parade a Buckinghamský palác, z něj také dělají významné město, které střeží historii anglického panovníka.

Zajímavá místa ve Westminsteru

Westminsterské opatství

https://goo.gl/maps/JjvRtQ3YDXy7ehALA

Westminsterské opatství je díky svému historickému významu oblíbenou atrakcí cestovatelů, kteří navštěvují Londýn. Westminsterské opatství nabízí pohled do historie anglického panovníka. Uvnitř opatství si návštěvníci mohou prohlédnout korunovační křeslo, které nechal v roce 1296 postavit král Eduard I. Od roku 1308 je oficiálním korunovačním křeslem britských panovníků. Ve východní křížové chodbě si návštěvníci mohou prohlédnout osmibokou místnost zvanou kapitulní síň, která pochází z 50. let 12. století. V místnosti se scházeli mniši a plánovali své pracovní aktivity. Je to bohatě zdobená místnost s vitrážemi, nástěnnými malbami a sochami. V místnosti jsou nejstarší dveře v Británii z 50. let 10. století. Koutek básníků se nachází v jižní části Westminsterského opatství. Jsou zde hroby a věnování významným tvůrcům anglické literatury. Před opatstvím se nachází náměstí Parliament Square se sochami významných šlechtických osobností, včetně Winstona Churchilla a Abrahama Lincolna.

Horse Guards Parade

https://goo.gl/maps/Lqx245QyDGghE8FD6

Přehlídka jízdní gardy v St James’s Parku je slavnostní přehlídkové místo pro různé královské události. Je to budova s hodinovou věží nad obloukem, kde stojí královská garda na dokonale upravených koních. Prsní pancíře se lesknou na slunci. Horse Guards je vstupní brána do Buckinghamského paláce a parku St James’s z 18. století. V roce 1660 ji navrhl král Karel II. Návštěvníci mohou navštívit Horse Guards Parade každý den kolem 11:00 a sledovat střídání čestné stráže.

Sněmovna Parlamentu

https://goo.gl/maps/7MLH6K7coR8tbPWo8

Sněmovna je srdcem britské moci. Nachází se ve Westminsterském paláci na břehu řeky Temže. Za prohlídku stojí viktoriánská novogotická architektura s více než 1 000 místnostmi, v nichž sídlí Sněmovna lordů a Dolní sněmovna. Návštěvníci mohou absolvovat prohlídku budovy s průvodcem nebo sledovat rozpravu v Dolní sněmovně či Sněmovně lordů.

Churchill War Rooms

https://goo.gl/maps/RyQH1w6GSdYWBKwVA

Churchill War Rooms se nachází pod komplexem budov ve Whitehallu. Milovníci historie se mohou seznámit s dějinami Londýna za druhé světové války. Churchillovy válečné místnosti se nacházejí v Imperial War Museum, ale byly využívány v letech 1939-1945. Za války sloužily jako válečný bunkr pro Churchilla a zpravodajský prostor pro poskytování souhrnných informací králi Jiřímu VI. Muzeum věnuje celý prostor Winstonu Churchillovi a roli, kterou sehrál během druhé světové války. Muzeum je interaktivní galerií.

ETA ve Spojeném království pro Westminster

Vláda Spojeného království se chystá v roce 2024 spustit elektronickou cestovní autorizaci (ETA) pro cestující, kteří plánují navštívit Spojené království. Tento cestovní program bude zaznamenávat počet návštěvníků, kteří do země vstupují nebo ji opouštějí. Nový britský program ETA pro Westminster má za cíl zpřísnit opatření na ochranu hranic. Elektronické cestovní povolení slouží jako povolení pro osoby ze zemí, které nemají vízum a plánují krátkodobou návštěvu Spojeného království. Digitální systém funguje podobně jako systém ETSA v USA a zabrání zneužívání pohostinnosti země.

Až na výjimky bude každý, kdo chce cestovat do Spojeného království, potřebovat ETA. Britští a irští občané jsou od daně osvobozeni. Program ETA je určen pro osoby, které nepotřebují vízum k průjezdu nebo krátkodobé návštěvě Spojeného království. Návštěvníci by před cestou neměli mít imigrační status. Zvýšená kontrola hranic zabrání vstupu hrozeb do Spojeného království. Cestujícím a dopravcům také dává jistotu, že budou moci cestovat do Spojeného království ještě před odletem.

Návrh zákona o státní příslušnosti a hranicích má položit základy pro prosazování systému ETA. Kromě vypracování pravidel pro správu systému ETA návrh zákona stanoví požadavky na podání žádosti o ETA a definuje důvody pro její zrušení.

ETA pro Spojené království pro Westminster Požadavky

Cestující ze zemí, které nemají vízum, budou před návštěvou Spojeného království potřebovat ETA. V roce 2024, kdy se začne uplatňovat, bude 90 zemí EU a zemí, které mají se Spojeným královstvím uzavřenou vízovou dohodu, potřebovat ke vstupu do země ETA. Od daně ETA jsou osvobozeni také držitelé britských pasů a britští státní příslušníci, včetně občanů zámořských území, chráněných osob a zámořských národů.

Než může návštěvník požádat o povolení ETA ve Spojeném království, musí mít platný elektronický pas ze způsobilé země. Pas by měl obsahovat biometrické údaje cestujícího. Návštěvníci z nezpůsobilých zemí budou potřebovat vízum. Cestující, kteří žádají o ETA, by měli mít v úmyslu navštívit Spojené království na krátkodobý pobyt v délce maximálně šesti měsíců.

Záměr návštěvy by měl odpovídat požadavkům ETA. O ETA mohou požádat cestující, kteří přijíždějí na dovolenou nebo za obchodem. Pokud však návštěvníci nezískají příslušné vízum a pracovní povolení, nemohou ve Spojeném království pracovat ani podnikat.

Cestující, kteří chtějí získat cestovní povolení do Spojeného království, by neměli mít záznam v trestním rejstříku, což by je považovalo za hrozbu pro zemi. Návštěvníkům s trestní minulostí, kteří by mohli ohrozit bezpečnost lidí, bude povolení odepřeno. Odmítnutí vstupu by mohlo vést i k předchozímu porušení imigračního zákona.

Proces podávání žádostí o ETA pro Westminster ve Spojeném království

Pokud je ETA v platnosti, měli by cestující před cestou do Westminsteru požádat o vydání britského ETA, aby se vyhnuli odepření vstupu na hranicích Spojeného království. Žádost o povolení ETA ve Spojeném království lze vyplnit online, takže není nutné navštívit velvyslanectví nebo konzulát. Návštěvníci musí poskytnout osobní údaje včetně celého jména, data narození a státní příslušnosti. Přihlášení musí rovněž předložit údaje o cestě, včetně data a účelu cesty. Pro zaplacení poplatku za žádost o ETA ve Spojeném království online je třeba uvést e-mailovou adresu, platný cestovní pas a kreditní nebo debetní kartu.

Žádost o cestovní povolení ETA trvá deset až patnáct minut a vyřízení 72 hodin. Zpětnou vazbu o schválení nebo zamítnutí obdrží cestující e-mailem do 72 hodin. V důsledku uvedení nesprávných údajů by mohlo dojít ke zpoždění při vyřizování povolení. Další podrobnosti naleznete na stránce Často kladené dotazy k ETA ve Spojeném království.

Cestování po Spojeném království s novou ETA

Návštěvníci mohou procestovat zemi s britským povolením ETA pro Westminster a zůstat v ní 180 dní. Během pobytu si můžete prohlédnout pamětihodnosti města včetně Westminsterského paláce, Westminsterského opatství a Sněmovny reprezentantů.