Cestovní průvodce a ETA ve Spojeném království pro Stoke-on-Trent

Město Stoke leží na řece Trent (odtud celý název: Stoke-on-Trent) na půli cesty mezi Birminghamem a Manchesterem, zhruba 45 mil od každého z nich. Je to hrabství Staffordshire a má 390 000 obyvatel, což z něj činí 22. největší město ve Spojeném království. Město vyrostlo na keramickém průmyslu a dodnes je známé jako „The Potteries“.

Stručná historie města Stoke-on-Trent

O rané historii Stoke se toho moc neví, protože město mělo takový význam až od 18. století. Od roku 48 n. l. bylo v oblasti římské osídlení a v Domesday Book je v Penkhullu zaznamenán kostel. Důležitější je však silná anglosaská přítomnost. Důvodem je Staffordshire Hoard, největší anglosaský poklad, který byl kdy ve Spojeném království nalezen a který pochází ze 7. století.

Růst hrnčířství

Od normanského dobytí až do 16. století rostl význam těžby uhlí v oblasti, zprávy o těžbě se objevují již ve 14. století. Uhlí se používalo k vypalování keramiky a Stoke se stalo centrem výroby keramiky na přelomu 13. a 14. století.

Do roku 1740 se díky inovacím a průmyslu na koncentrovaném území stalo šest měst hrnčířským epicentrem Anglie. Světoznámý keramik Josiah Wedgewood se narodil v roce 1730 a jeho vynálezy královniných výrobků, smetanového a jaspisového nádobí jen přispěly k upevnění pověsti oblasti, kterou ještě vylepšili Thomas Minton a Josiah Spode. V roce 1800 byl Stoke nejvýznamnějším keramickým průmyslem na světě, tak jak ho známe dnes.

Ze šesti měst do jednoho města

Zpočátku se o hrnčířský průmysl ve Staffordshire dělilo šest měst: Burslem, Tunstall, Stoke-upon-Trent, Hanley, Fenton a Longton. V roce 1910 sloučila federace Stoke-on-Trent těchto šest měst. Statut města byl udělen v roce 1925. Přestože keramický průmysl zaznamenal značný úpadek, je stále důležitou součástí ekonomiky města Stoke, a to jak jako výrobní odvětví, tak jako turistická atrakce.

Návštěvnické atrakce ve Stoke-on-Trentu

Jedná se o některé z nejzajímavějších a nejatraktivnějších památek a míst ve Stoke:

Muzeum a umělecká galerie Potteries

https://www.google.com/maps/@53.0231313,-2.1800439,17z

V The Potteries Museum & Art Gallery se nachází nejvýznamnější světová sbírka stafordšírské keramiky a 4 600 předmětů stafordšírského anglosaského pokladu.

Svět Wedgewood

https://www.google.com/maps/@52.9540037,-2.1708271,17z

Wedgewoodský svět se nachází v rodinném sídle o rozloze 240 akrů s parkem a je domovem jedné z nejvýznamnějších průmyslových sbírek na světě. Zachycuje 250 let keramické historie, můžete si prohlédnout výrobu nádobí Jasper, uhodit si vlastní hrnec na kruhu a projít se po areálu.

Náměstí Burslem Town Square

https://www.google.com/maps/@53.0455852,-2.2006173,17z

Náměstí Burslem Town Square se souborem budov z červených cihel z 18. a 19. století je cílem všech zájemců o architekturu. K významným budovám patří bývalá radnice, Wedgwood Institute a Burslem School of Art.

Trentham Gardens

https://www.google.com/maps/@53.1770068,-2.708425,10z

Jeden z nejnavštěvovanějších soukromých parků ve Velké Británii, Trentham Gardens, nabízí celodenní volnočasové aktivity. Kromě kompletně zrekonstruovaných italských zahrad se v areálu nachází zahradní centrum, nákupní vesnička, opičí les, bosá stezka, lanové centrum v korunách stromů a dětské hřiště.

Festivalový park

https://www.google.com/maps/@53.0274835,-2.2001352,17z

Festivalový park nabízí klidný odpočinek od bohatství muzeí keramiky světové úrovně. Nachází se zde však také Waterworld, vodní park číslo jedna ve Velké Británii. K dispozici je také kuželky, kino a místa s občerstvením.

Alton Towers

https://www.google.com/maps/@52.9874398,-1.8886399,17z

Zábavní park Alton Towers je vzdálený pouhých 16 mil od centra města Stoke a půl hodiny jízdy autem. Nachází se na více než 500 akrech krásné stafordshirské přírody a jeho součástí je zábavní park s více než 40 vzrušujícími atrakcemi, vodní park, lázně a minigolf. Pokud přijíždíte ze zámoří, potřebujete pro návštěvu tohoto historického města v Potteriích britskou ETA do Stoke-on-Trentu.

Jaká je ETA ve Spojeném království?

Vláda Spojeného království oznámila, že všechny hranice čtyř států – Anglie, Walesu, Skotska a Severního Irska – budou plně digitalizovány a každý zahraniční návštěvník bude do konce roku 2024 potřebovat ke vstupu do země ETA. Britské povolení ETA je elektronické (digitální) povolení spojené s národním pasem.

Kdo potřebuje ETA pro Spojené království pro Stoke-on-Trent?

Všichni zahraniční návštěvníci musí mít povolení k pobytu ve Spojeném království pro Stoke-on-Trent. To se týká i státních příslušníků evropských zemí schengenského prostoru, Austrálie, Kanady a Nového Zélandu, kteří nemají vízum. ETA se vztahuje na cestující všech věkových kategorií bez výjimky a pokrývá všechny účely cestování, ať už se jedná o dovolenou, jiné volnočasové aktivity, obchodní studium nebo lékařské ošetření. Vláda vydala seznam způsobilých zemí pro ETA, který v současné době obsahuje 90 zemí.

Kdo je osvobozen od povinnosti mít ETA ve Spojeném království?

.
Všichni držitelé britských pasů jsou od ETA osvobozeni. Výjimky se vztahují také na britské státní příslušníky, kteří pobývají ve Spojeném království. Patří mezi ně:

– Britové v zámořských územích
– Britové, kteří jsou zámořskými státními příslušníky
– Britští občané v zámoří
– Jakákoli osoba se statusem chráněné osoby ve Velké Británii
– Britští poddaní, kteří nemají právo pobytu ve Spojeném království.

Držitelé irských pasů rovněž nemusí žádat o povolení ETA ve Spojeném království.

Jaký je postup pro získání povolení ETA ve Spojeném království?

Každá žádost o ETA musí být podána online. Vše probíhá elektronicky, bez nutnosti výměny jakýchkoli dokumentů. Žádost o ETA pro Spojené království pro Stoke-on-Trent trvá jen několik minut a stačí k ní předložit cestovní pas, e-mailovou adresu a kreditní nebo debetní kartu.

Zpracování trvá 42 až 78 hodin a poté je ETA udělena nebo zamítnuta. Doporučujeme požádat o ETA ještě před rezervací cesty. Po předložení platného národního biometrického pasu a způsobu platby můžete vyplnit formulář žádosti. Požaduje různé osobní identifikační údaje:

– Osobní údaje: celá jména, datum narození, pohlaví
– Kontaktní údaje: adresa bydliště, kontaktní telefonní číslo a e-mailová adresa.
– Informace o cestovním pasu: číslo, země vydání, datum vydání, datum ukončení platnosti, data vydání a ukončení platnosti.
– Informace o práci: jméno zaměstnavatele, adresa a kontaktní údaje.

Budete také požádáni o sdělení informací o případném dvojím občanství nebo jiné státní příslušnosti a o zodpovězení otázek týkajících se bezpečnosti. Jedná se o imigrační historii, trestní minulost, aktivity spojené s drogami, spojení s terorismem a zdravotní stav.

Žádost není oficiální, pokud k ní není přiložena platba debetní nebo kreditní kartou. Každá žádost o povolení ETA ve Spojeném království pro město Stoke-on-Trent je posuzována. Poskytnuté informace se ověřují v mezinárodních imigračních a bezpečnostních databázích, které používá britská pohraniční služba.

ETA nemusí být udělena a žadateli může být odepřen vstup do Spojeného království s elektronickým povolením. Žadatel však stále může požádat o vízum běžným postupem. I po udělení ETA nemusí být držiteli povolen vstup do země. Hraniční policie Spojeného království má právo odepřít vstup jakékoli osobě, o níž se domnívá, že ohrožuje národní bezpečnost nebo že je podle právních předpisů Spojeného království nepřípustná.

Jak se informace v žádosti ETA používají?

Na všechny informace uvedené v žádosti ETA se vztahují britské zákony o ochraně údajů, zásady ochrany osobních údajů a zveřejněné podmínky. Úspěšné žádosti o ETA jsou sdíleny se systémy předběžných informací o cestujících. Cestovní dopravci mají přístup k rozhraní API a budou i nadále zodpovědní za kontrolu, zda jejich cestující mají platné doklady pro cestu do Spojeného království.

Jak dlouho je ETA platná?

ETA je platný maximálně 180 dní od data vydání nebo od data vypršení platnosti cestovního pasu. Pokud má platnost ETA vypršet během pobytu ve Spojeném království, je třeba podat žádost o novou ETA. Britské povolení ETA pro Stoke-on-Trent umožňuje držiteli volný pohyb po celém Spojeném království po dobu jeho platnosti. Každá osoba, která chce ve Spojeném království pracovat nebo zde chce strávit více než šest měsíců, potřebuje vízum, nikoli ETA.

Jak se ETA vydává?

Žádné doklady se nevydávají. ETA se vydává jako elektronický odkaz na cestovní pas žadatele a je automaticky ověřen v přístavu vstupu (letiště, námořní přístav nebo vstupní bod Eurostar) po naskenování hraničním úředníkem. Další informace naleznete v často kladených dotazech ETA.

Jaké jsou výhody systému ETA?

Elektronický proces podávání žádostí je jednoduchý a rychlejší jak pro žadatele, tak pro imigrační úředníky. Díky britskému systému ETA pro Stoke-on-Trent již není nutné vyplňovat ani vydávat žádné dokumenty a návštěvníci se nemusí osobně dostavit na britské velvyslanectví nebo konzulát, jak je tomu v současnosti při žádosti o vízum.