Nový britský systém ETA pro Exeter a jeho význam pro zahraniční návštěvníky

Historické město Exeter se nachází na jihozápadě Anglie. Je to hrabství Devon a jeho katedrála je sídlem exeterského biskupa. Město má dlouhou a bohatou historii, která sahá až do římských dob, kdy bylo známé jako Isca Dumnoniorum. Ve středověku byl Exeter důležitým obchodním centrem a dnes je pulzujícím univerzitním městem s živou kulturní a architektonickou scénou.

Vláda Spojeného království nedávno oznámila, že zavede nový systém elektronického cestovního povolení (ETA) pro návštěvníky ze zemí, které nemají vízum. Cestující tak budou moci ještě snadněji prozkoumat vše, co toto zajímavé město nabízí. Přečtěte si, jak nový ETA pro Exeter ovlivní cestující do Spojeného království, a zmíníme se o známých turistických atrakcích, které můžete v Exeteru navštívit.

Historie města Exeter

Doba římská

Předpokládá se, že první osadníci přišli do oblasti kolem roku 50 n. l. a město se brzy stalo důležitou základnou Římanů. Řeka Exe představovala přirozenou bariéru proti útočníkům a strategická poloha města z něj činila ideální místo pro založení prosperující komunity. Exeter byl často obléhán vikingskými nájezdníky a na obranu města byla kolem roku 55 n. l. postavena silná dřevěná pevnost. Exeter hrál i nadále důležitou roli při vojenské obraně Británie, dokud se kolem roku 658 n. l. neujali vedení Sasové.

Saské a normanské období

Saské období v Exeteru bylo pro město dobou velkého rozkvětu. V roce 1000 n. l. byl Exeter šestým nejúspěšnějším městem v Anglii. Částečně to bylo způsobeno tím, že v té době se v Exeteru razily mince, což usnadnilo obchod. Lidé se v tomto období specializovali na různé materiály, včetně dřeva, minerálů, látek, kovů a kůže. Saské období skončilo v roce 1068, kdy do Exeteru vtrhl Vilém Dobyvatel a dobyl ho, čímž nastalo období Normanů. Tato bitva, známá jako obléhání Exeteru, trvala 18 dní.

Místa k návštěvě v Exeter

Exeterská katedrála

https://goo.gl/maps/xgWs4zo28ForvQer8

Exeterská katedrála byla dokončena kolem roku 1400 a vyznačuje se třemi architektonickými styly: Gotická, normanská a anglická architektura. Návštěvníci katedrály si mohou prohlédnout její bohaté vybavení, včetně propracovaných vitráží a složitých řezbářských prací. V katedrále se také nachází rozsáhlá sbírka historických artefaktů a sídlí v ní biskup z Exeteru.

Royal Albert Memorial Museum and Art Gallery

https://goo.gl/maps/wSrWbtwTxbZkvoyh7

Royal Albert Memorial Museum and Art Gallery v Exeteru je pokladnicí s více než milionem předmětů od geologie a archeologie po výtvarné umění, antropologii a zoologii. Muzeum bylo založeno v roce 1869 a jeho přestavba trvala čtyři roky, než bylo v roce 2011 znovu otevřeno. Od té doby získala mnoho ocenění a dnes je oblíbenou turistickou atrakcí města.

Návštěvníci mohou prohlídkou muzea strávit klidně celý den a každý si zde najde něco zajímavého bez ohledu na věk nebo zájmy. Ať už se návštěvníci chtějí dozvědět něco o přírodě, nebo jen obdivovat úžasná umělecká díla, Royal Albert Memorial Museum and Art Gallery stojí za návštěvu.

Historická radnice v Exeteru

https://goo.gl/maps/4Ecz1XTVgmhwLitd9

Exeterská historická radnice je jedinečná historická budova, která byla po staletí srdcem města. Stavba budovy Guildhall byla zahájena v roce 1468 a je tak nejstarší městskou budovou v Anglii, která se stále využívá ke komerčním účelům. Původní budova byla postavena ze středověkého dřeva, průčelí však bylo v 90. letech 15. století přestavěno. V 19. století prošel interiér budovy Guildhall rozsáhlou rekonstrukcí a dnes v něm sídlí řada podniků.

Program ETA pro Exeter ve Spojeném království

Britský systém ETA je nová iniciativa, která byla zavedena v rámci zákona o státním občanství a hranicích Spojeného království v roce 2022. Očekává se, že systém ETA ve Spojeném království vstoupí v platnost v letech 2023/2024. Tento systém má pomoci příslušníkům pohraniční kontroly v jejich práci tím, že usnadní identifikaci zahraničních návštěvníků, kteří přicházejí do Spojeného království ze zemí, které nemají vízum.

Systém ETA poskytne pracovníkům hraniční kontroly všechny potřebné informace o zahraničních návštěvnících, včetně jejich totožnosti, státní příslušnosti a cestovních plánů. Kromě toho ETA umožní policistům potvrdit, že návštěvník má právo vstoupit do Spojeného království ještě před příjezdem na hranice. Očekává se, že tento systém pomůže snížit fronty na vstupních místech. Britský systém ETA usnadní cizincům návštěvu Spojeného království a zároveň pomůže zlepšit bezpečnost a efektivitu na hranicích.

Kdo musí požádat o povolení ETA ve Spojeném království?

Cizinci ze zemí, které nemají vízum, musí požádat o povolení ETA ve Spojeném království. Země bez vízové povinnosti jsou země, jejichž občané nepotřebují ke vstupu do Spojeného království vízum. Po zavedení tohoto systému však budou muset před vstupem do Spojeného království požádat o ETA. Důvodem je, že ETA umožní úřadům sledovat všechny cizince, kteří vstupují do Spojeného království, bez ohledu na to, zda pocházejí ze země, která je osvobozena od vízové povinnosti. To pomůže zabránit tomu, aby se lidé v zemi zdržovali déle, než je zdrávo.

Další výhodou ETA je, že umožňuje návštěvníkům pobývat ve Spojeném království až 180 dní od data schválení. To jim poskytne dostatek času, aby si užili vše, co Spojené království nabízí, a nemuseli se obávat, že překročí dobu platnosti víza.

Jak probíhá proces podávání žádostí o nový britský ETA pro Exeter?

Proces žádosti o ETA ve Spojeném království je poměrně jednoduchý a lze jej provést zcela online. Před zahájením žádosti musí mít návštěvníci po ruce několik dokumentů, včetně platného elektronického pasu a debetní nebo kreditní karty. Samotná žádost vyžaduje osobní údaje, jako je jméno, datum narození a kontaktní údaje.

Je důležité poznamenat, že návštěvníci by neměli mít žádnou trestní minulost a neměli by v minulosti porušovat imigrační předpisy. Doporučujeme počkat na schválení žádosti o ETA a teprve poté si rezervovat let do Spojeného království, abyste se vyhnuli případným problémům po příletu.

Jak dlouho trvá schválení žádosti o ETA ve Spojeném království?

Obvykle trvá několik dní, než návštěvníci obdrží e-mailem potvrzení o příjezdu do Spojeného království. Je však důležité často kontrolovat stav žádosti, protože se může vyskytnout několik problémů, které je třeba vyřešit před zpracováním ETA. Například pokud žadatel nepředložil všechny požadované podklady nebo pokud jsou v žádosti chyby, je třeba je před zpracováním ETA opravit.

Mohou si návštěvníci po příjezdu do Spojeného království změnit vízum?

Ne, ETA neumožňuje návštěvníkům změnit status po příjezdu do Spojeného království. ETA je platná pouze pro osoby, které projíždějí přes Spojené království nebo jej navštěvují krátkodobě za účelem podnikání nebo zábavy. Návštěvníci, kteří chtějí ve Spojeném království zůstat déle než šest měsíců, by měli před příjezdem požádat o příslušné vízum.

Mohou návštěvníci vstoupit do Spojeného království, pokud je jejich žádost o ETA zamítnuta?

Pokud je elektronická žádost o vízum (ETA) do Spojeného království zamítnuta, mohou návštěvníci přesto vstoupit do země, pokud požádají o příslušné vízum Spojeného království. Spojené království nabízí několik různých typů víz, z nichž každý má své vlastní požadavky. Například standardní návštěvnické vízum je vhodné pro turisty, obchodní návštěvy a rodinné příslušníky rezidentů Spojeného království.

Návštěva Exeteru

Návštěvníci Exeteru si mohou prohlédnout Exeterskou katedrálu, řadu starých budov a památek a také malebné zahrady a parky. Mezi další významné památky patří Royal Albert Memorial Museum. Návštěvníci ze zemí, které nemají vízum, musí před cestou do země získat britské povolení ETA. Žádost o ETA musí být podána a schválena před cestou, proto by návštěvníci měli podat žádost v dostatečném předstihu před plánovaným odjezdem.