Alternativy víz do Spojeného království pro ty, kterým bylo zamítnuto povolení ETA

| 17 října, 2024
Alternativy víz do Spojeného království pro ty, kterým bylo zamítnuto povolení ETA
Obrázek s laskavým svolením Nicole Geri přes Unsplash

Systém elektronického cestovního povolení Spojeného království (UK ETA) umožňuje vládě Spojeného království prověřovat a předběžně kontrolovat občany, kteří do země přijíždějí bez víza. Pomáhá sledovat jejich vstup a výstup a identifikovat potenciální hrozby ještě před jejich příjezdem.

Za tímto účelem musí žadatelé o povolení ETA požádat o cestovní povolení online a poskytnout osobní a pasové údaje. Musí také odpovědět na bezpečnostní otázky, aby se zjistilo, zda jsou oprávněni cestovat do Spojeného království.

Ačkoli je odepření ETA státním příslušníkům, kteří nemají vízum, vzácné, může se to stát. V takových případech musí místo toho požádat o vízum Spojeného království. Zde uvádíme typy víz Spojeného království, které jsou alternativou k ETA.

Alternativy víza ETA ve Spojeném království

Cestující, kterým bylo zamítnuto vydání ETA, se nemohou proti rozhodnutí odvolat správní cestou. Zamítnutí ETA mohou napadnout pouze prostřednictvím zdlouhavého soudního přezkumu.

Další možností, jak navštívit Spojené království, pokud je někomu zamítnuto povolení ETA, je požádat o vízum do Spojeného království. Vědět, jakou alternativu víza ETA použít, závisí na účelu návštěvy Spojeného království.

ETA je vyžadována pro občany, kteří nemají vízum a cestují do Spojeného království za účelem turistiky, návštěvy rodiny, povolených obchodních aktivit a krátkodobého studia.

Je také nutná pro cestující, kteří projíždějí Spojeným královstvím, a pro ty, kteří do země přijíždějí na základě vízové koncese pro tvůrčí pracovníky.

S ohledem na tyto účely patří mezi alternativy víz ETA standardní návštěvnické vízum, tranzitní vízum a vízum pro dočasnou práci.

Standardní návštěvnické vízumTranzitní vízumVízum pro kreativní pracovníky
Účel návštěvyCestovní ruch, návštěva rodiny a přátel, povolené obchodní aktivity, krátkodobé studiumTranzit přes Spojené královstvíDočasná tvůrčí práce ve Velké Británii
Délka pobytuŠest6 měsíců48 hodin12 měsíců nebo doba uvedená v potvrzení o sponzorství, podle toho, která doba je kratší.
PožadavkyPlatný cestovní pas, aktuální pasová fotografie, doklad o finanční způsobilosti, doklad o vazbách na domovskou zemi.platný cestovní pas, aktuální pasovou fotografii, doklad o povolení ke vstupu a pobytu v cílové zemi, doklad o další cestě.Platný cestovní pas, aktuální pasová fotografie, potvrzení o sponzorství, doklad o finanční způsobilosti, doklad o minimálním platu a týdenní pracovní době stanovené Spojeným královstvím.
Proces podávání žádostíVyplňte online žádost a navštivte konzulát nebo vízové centrum, kde předložíte požadavky a zaregistrujete biometrické údaje.
Doba zpracováníNejméně tři týdny
Poplatky£11535 liber za přímé tranzitní vízum; 64 liber za tranzitní vízum pro návštěvníky.£298 + £1,035 Immigration Health Surcharge (IHS) ročně

Standardní návštěvnické vízum

Standardní návštěvnické vízum umožňuje cestujícím pobývat ve Spojeném království po dobu šesti měsíců. Lze jej využít pro turistiku, návštěvu rodiny a přátel, krátkodobé studium a povolené obchodní aktivity.

Platí i pro jiné účely, například pro lékařské ošetření, pokud osoba splňuje dodatečné podmínky pro účel cesty a nepřesáhne délku pobytu šesti měsíců.

Standardní návštěvnické vízum je jednorázové vízum, což znamená, že cestující musí o vízum znovu požádat, pokud chce znovu navštívit Spojené království.

Ti, kteří plánují navštívit Spojené království vícekrát, mohou také požádat o jiný typ návštěvnického víza, které umožňuje vícenásobný vstup a delší pobyt v zemi.

Pro podání žádosti o standardní návštěvnické vízum Spojeného království si cestovatelé musí vytvořit účet na webových stránkách UK Visa and Immigration (UKVI) a uvést osobní údaje, cestovní plány a důvod své návštěvy.

Po vyplnění online žádosti si žadatelé musí domluvit schůzku na konzulátu nebo vízovém oddělení, kde předloží biometrické údaje a podpůrné dokumenty, jako je platný cestovní pas a cestovní plán.

Žadatelé musí rovněž doložit, že mají dostatek finančních prostředků na pokrytí své cesty do Spojeného království, včetně ubytování, denních výdajů a zpáteční cesty.

Tranzitní vízum

Alternativy víz do Spojeného království pro ty, kterým bylo zamítnuto povolení ETA
Obrázek s laskavým svolením Andrik Langfield přes Unsplash

Tranzitní vízum je povinné pro osoby cestující přes Spojené království do jiné destinace. Umožňuje tranzitujícím cestujícím zůstat v zemi až 48 hodin, zatímco čekají na svůj další navazující let.

Existují dva typy tranzitních víz: Přímá tranzitní víza a tranzitní víza pro návštěvníky.

Pokud návštěvníci neprojdou hraniční kontrolou, potřebují vízum pro přímý tranzit. Naproti tomu cestující potřebují tranzitní vízum, pokud projdou hraniční kontrolou, ale do 48 hodin opustí Spojené království a budou pokračovat v cestě do cílové destinace.

Cestující, kteří budou ve Spojeném království pobývat déle než 48 hodin, budou potřebovat standardní návštěvnické vízum. To může být také dobrou volbou pro cestující, kteří často projíždějí Spojeným královstvím, protože je platné po dobu šesti měsíců.

K podání žádosti o tranzitní vízum do Spojeného království potřebují cestující pas, který prokazuje, že jsou státními příslušníky země, do které cestují. Pokud tomu tak není, musí prokázat, že mají povolení ke vstupu do cílové země s povolením k pobytu nebo platným vízem.

Cestující, kteří nejsou rezidenty nebo občany země, do níž cestují, musí oznámit účel své cesty a ubytování a předložit doklad o další cestě. Obvykle se jedná o potvrzení od cestovní kanceláře nebo tištěnou či digitální kopii rezervace letu, letenky či palubní vstupenky.

Stejně jako v případě standardního návštěvnického víza musí i žadatelé o tranzitní vízum předložit biometrické údaje ve vízovém centru.

Tranzitující cestující musí mít při průjezdu Spojeným královstvím všechny požadavky.

Vízum pro kreativní pracovníky

Vízum pro tvůrčí pracovníky umožňuje osobám dočasně pracovat v tvůrčím průmyslu ve Spojeném království po dobu nejméně 12 měsíců.

Kreativní průmysl zahrnuje herectví, tanec, hudbu, film, umění, literaturu, překladatelství, moderování, produkci, režii, fotografování a další. Způsobilé tvůrčí pracovníky mohou doprovázet také techničtí nebo pomocní pracovníci.

Žadatelé o vízum pro kreativní pracovníky musí být schopni výrazně přispět k rozvoji kreativního průmyslu ve Spojeném království.

Musí být schváleni licencovaným sponzorem ve Spojeném království, který jim může vystavit potvrzení o sponzorství (Certificate of Sponsorship – CoS). Tento elektronický dokument obsahuje referenční číslo a informace o pracovníkovi a práci, kterou bude ve Spojeném království vykonávat.

Žadatelé musí prokázat, že jsou schopni se během prvního měsíce pobytu ve Spojeném království finančně zajistit. Mohou tak učinit předložením výpisu z bankovního účtu, na kterém je po dobu 28 po sobě jdoucích dnů do 31 dnů od podání žádosti o vízum zůstatek minimálně 1 270 liber.

Od tohoto požadavku lze upustit, pokud je britský sponzor ochoten financovat první měsíc pobytu pracovníka, což by mělo být uvedeno v žádosti o povolení k pobytu.

Vízum pro tvůrčí pracovníky je jedním z britských víz pro dočasnou práci. Mezi další patří:

  • Mezinárodní vízum pro sportovce
  • Vládou autorizované výměnné vízum
  • Vízum pro pracovníky na základě mezinárodní dohody
  • Vízum pro náboženské pracovníky
  • Vízum pro pracovníky charity
  • Vízum pro sezónní pracovníky
  • Vízum pro mobilitu mládeže

Proces podávání žádostí o víza do Spojeného království

Alternativy víz do Spojeného království pro ty, kterým bylo zamítnuto povolení ETA
Obrázek s laskavým svolením Christin Hume přes Unsplash

Je důležité si uvědomit, že proces žádosti o vízum do Spojeného království je mnohem složitější než online žádost ETA.

Žadatelé o vízum do Spojeného království musí předložit všechny požadované dokumenty a domluvit si schůzku na konzulátu nebo vízovém úřadě, kde předloží biometrické údaje, jako jsou otisky prstů a aktuální fotografie.

Poplatky jsou také vyšší než u žádosti o ETA a rozhodnutí trvá déle. Vyřízení žádosti o vízum do Spojeného království trvá obvykle nejméně tři týdny.

Cestující, kterým bylo zamítnuto vydání ETA, musí zvážit proces žádosti o vízum do Spojeného království, protože možná budou muset upravit své cestovní plány.

Osoby, kterým bylo uděleno vízum Spojeného království jako alternativa k ETA, již nebudou potřebovat cestovní povolení ani žádné další doklady o povolení k cestě.