Britská ETA a vízová koncese pro tvůrčí pracovníky: Jak to funguje?

| 11 října, 2024
Britská ETA a vízová koncese pro tvůrčí pracovníky: Jak to funguje?
Obrázek s laskavým svolením freepik

Elektronické cestovní povolení (ETA) Spojeného království (UK) pro všechny občany, kteří nemají vízum, umožňuje krátkodobé pobyty v délce až šesti měsíců. Umožňuje také tvůrčím pracovníkům přijet do Spojeného království na dobu až tří měsíců v rámci vízové koncese pro tvůrčí pracovníky.

Jak může tvůrčí pracovník získat a využít ETA při příjezdu do Spojeného království? Zde vám vysvětlíme základní informace.

Vízum pro tvůrčí pracovníky vs. vízová úleva pro tvůrčí pracovníky

Vízum pro kreativní pracovníkyVízová úleva pro tvůrčí pracovníky
ZpůsobilostStátní příslušníci třetích zemí a státní příslušníci s vízovou povinnostíStátní příslušníci, kteří nemají vízum
Délka pobytu12 měsíců nebo doba trvání práce uvedená v potvrzení o sponzorství, podle toho, která doba je kratší; s možností prodloužení.3 měsíce; bez možnosti prodloužení a přechodu na jiný typ dočasného víza nebo víza pro kvalifikované pracovníky.
Proces podávání žádostíMusíte navštívit konzulát nebo vízové centrum a předložit požadavky.Zcela online pro ETA
Náklady298 liber + 1 035 liber ročně na zdravotní příplatek za přistěhovalectví (IHS)£10 za ETA
PožadavkyPlatný cestovní pas
Osvědčení o sponzorství
Doklad o finanční způsobilosti
Doklad o alespoň minimálním platu a týdenní pracovní době stanovené Spojeným královstvím,
Test na tuberkulózu, pokud pocházíte ze země, která ho vyžaduje.
Platný cestovní pas
Osvědčení o sponzorství
Doklad o finanční způsobilosti
Doklad o alespoň minimálním platu a týdenní pracovní době stanovené Spojeným královstvím.
Doba zpracováníTři až osm týdnůVíceméně tři dny pro ETA

Hlavní rozdíly mezi vízem pro tvůrčí pracovníky a vízem pro tvůrčí pracovníky s koncesí spočívají v cestovním pasu pracovníka a délce pobytu.

Vízum pro tvůrčí pracovníky se vztahuje na tvůrčí pracovníky s vízovou povinností i bez ní. Umožňuje jim pobyt a práci ve Spojeném království po dobu 12 měsíců nebo po dobu uvedenou v jejich sponzorském certifikátu (CoS), podle toho, která doba je kratší.

Vízová úleva pro tvůrčí pracovníky se vztahuje pouze na tvůrčí pracovníky, kteří nepotřebují vízum k návštěvě Spojeného království. Pokud se jedná o občany, kteří nemají vízum, mají nárok na ETA. Vízová koncese jim umožňuje pracovat a pobývat ve Spojeném království pouze tři měsíce.

Pro tvůrčí pracovníky, kteří nemají vízum, je vízová koncese pro tvůrčí pracovníky mnohem rychlejší cestou než žádost o vízum, která může trvat nejméně tři týdny.

Obě jsou určeny pro ty, kteří chtějí pracovat v kreativní oblasti ve Spojeném království. Ministerstvo vnitra Spojeného království definuje kreativního pracovníka jako osobu, která může výrazně přispět k rozvoji kreativního průmyslu ve Spojeném království.

Patří mezi ně například herectví, tanec, hudba, film, umění, literatura, překladatelství, moderování, produkce, režie, fotografování a další. Způsobilé tvůrčí pracovníky mohou doprovázet také techničtí nebo pomocní pracovníci.

Co povoluje nebo nepovoluje vízová koncese pro tvůrčí pracovníky ve Spojeném království?

PovolenéNení povoleno
Pracovat jako kreativec, jak je uvedeno v osvědčení o sponzorství.
Přijmout druhou práci ve stejném oboru nebo na 20 hodin týdně na Seznamu platů pro přistěhovalectví kvalifikovaných pracovníků.
Studie
Vezměte s sebou rodinu.
Přístup k veřejným prostředkům.
Začněte podnikat.
Prodloužení jejich pobytu

Vízum pro tvůrčí pracovníky i vízová koncese pro tvůrčí pracovníky umožňují jednotlivcům pracovat pro svého sponzora na pracovním místě uvedeném v CoS.

Tvůrčí pracovníci si mohou přibrat i druhé zaměstnání, a to až na 20 hodin týdně. Toto druhé zaměstnání může být ve stejném oboru a na stejné úrovni jako jejich hlavní zaměstnání. Může se také jednat o práci, která je uvedena v seznamu platů pro imigraci kvalifikovaných pracovníků.

Během pobytu mohou také studovat. Některé kurzy však mohou vyžadovat, aby měli certifikát Academic Technology Approval Scheme.

Tvůrčí pracovníci si mohou do Spojeného království přivést svou rodinu, například partnera nebo děti, pokud splňují kritéria způsobilosti.

Osoby s vízovou koncesí pro tvůrčí pracovníky však nemohou mít přístup k veřejným prostředkům a nemohou začít podnikat.

Tvůrčí pracovníci s vízem si mohou pobyt prodloužit, zatímco ti, kteří mají vízovou koncesi, nikoli. Nemohou také přejít na jiné dočasné pracovní vízum nebo vízum pro kvalifikované pracovníky.

Jak získat vízovou úlevu pro tvůrčí pracovníky

Britská ETA a vízová koncese pro tvůrčí pracovníky: Jak to funguje?
Obrázek s laskavým svolením Ana Krach přes Pixabay

Pro získání vízové koncese pro tvůrčí pracovníky je nutné splnit kritéria pro udělení víza pro tvůrčí pracovníky, oprávněnost k získání pasu ETA a délku pobytu.

Níže je uveden seznam všech kvalifikací pro vízovou koncesi pro tvůrčí pracovníky.

Musíte mít nabídku dočasné práce ve Spojeném království jako kreativec.

Tvůrčí pracovník musí mít osvědčení o sponzorství (CoS). Tento elektronický dokument dokládá, že má pracovní nabídku od britské společnosti. Obsahuje referenční číslo a informace o tvůrčím pracovníkovi a práci, kterou bude ve Spojeném království vykonávat.

Přijíždíte do Spojeného království pracovat na tři měsíce nebo méně.

Vízová úleva pro kreativní pracovníky platí pouze pro dočasnou práci ve Spojeném království po dobu maximálně tří měsíců.

Ke vstupu do Spojeného království jako návštěvník obvykle nepotřebujete vízum.

Jedná se o tvůrčí pracovníky, jejichž pasy vydala země, která má se Spojeným královstvím status bezvízového styku. Nepotřebují vízum, ale pro příjezd do Spojeného království potřebují ETA.

Britská ETA a vízová koncese pro tvůrčí pracovníky: Jak to funguje?
Obrázek se svolením Manseok Kim přes Pixabay

Dostanete minimální plat stanovený organizacemi Equity, PACT nebo BECTU.

S výjimkou modelek, hudebníků a cirkusových pracovníků musí tvůrčí pracovníci dostávat minimální příjem stanovený organizacemi Equity, PACT nebo BECTU.

Equity je britský odborový svaz v oblasti scénických umění a zábavy. PACT je britská obchodní organizace, která zastupuje a podporuje nezávislé produkční a distribuční společnosti.

BECTU je zase odborový svaz Broadcasting Entertainment Communications and Theatre Union, který sdružuje pracovníky v mediálním a zábavním průmyslu.

Musíte mít finanční prostředky, abyste se mohli ve Spojeném království uživit.

Tvůrčí pracovník musí mít k dispozici alespoň 1 270 liber na 28 dní do 31 dnů od podání žádosti o vízum. To se obvykle dokládá výpisem z bankovního účtu.

Tvůrčí pracovníci, u nichž je v SP uvedeno, že jejich zaměstnavatel hradí náklady na první měsíc pobytu ve Spojeném království, nemusí tento požadavek splnit.

Osoby, které přivádějí své rodiny, musí rovněž prokázat, že jejich rodina je finančně schopna se ve Spojeném království uživit.

Příjezd do Spojeného království s povolením ETA v rámci vízové koncese pro tvůrčí pracovníky

Britská ETA a vízová koncese pro tvůrčí pracovníky: Jak to funguje?
Obrázek se svolením DeOren Ra-Ki Robinson přes Pixabay

Pro tvůrčí pracovníky, kteří cestují do Spojeného království v rámci vízové koncese pro tvůrčí pracovníky, je zásadní, aby po příjezdu navštívili imigračního úředníka.

Tvůrcům nebude povoleno pracovat, pokud při vstupu do Spojeného království použijí elektronické pasové brány (eGates).

Imigrační úředník musí na hranicích zkontrolovat požadavky tvůrčího pracovníka. To znamená, že musí předložit cestovní pas a zkontrolovat, zda se nejedná o občana, který nemá vízum, a zda má platný ETA.

Imigrační úředník musí rovněž ověřit, zda je COS tvůrčího pracovníka platný. Úředník rovněž ověří, zda má prostředky na obživu během svého pobytu ve Spojeném království.

U závislých osob tvůrčích pracovníků imigrační úředník rovněž zkontroluje doklad o jejich příbuzenském vztahu.

Pokud je vše v pořádku, imigrační úředník dá tvůrčím pracovníkům do pasu razítko.

Tvůrčí pracovníci, kteří přijíždějí do Spojeného království přes Irsko, musí mít povolení k pobytu na dálku.

Tvůrčí pracovníci cestující do Spojeného království z Irska na základě vízové koncese pro tvůrčí pracovníky musí požádat o odbavení na dálku nejméně 72 hodin před příjezdem.

Vízová úleva pro kreativní pracovníky: Formulář pro imigrační povolení lze vyplnit online a zaslat do e-mailové schránky pohraniční stráže BFTier5C@homeoffice.gov.uk.

Pokud je tvůrčímu pracovníkovi povolen vstup do Spojeného království, hraniční úředník žádost přezkoumá a formulář potvrdí. Tvůrčí pracovník si musí formulář uschovat spolu s pasem jako doklad o povolení k pobytu ve Spojeném království.