Zpráva odhaluje podvody s vízy ve Spojeném království zaměřené na zahraniční studenty a zdravotnické pracovníky

| 10 října, 2024
Zpráva odhaluje podvody s vízy ve Spojeném království zaměřené na zahraniční studenty a zdravotnické pracovníky
Obrázek s laskavým svolením freepik

Síť vízových podvodníků připravila lidi, kteří doufají, že budou moci studovat a pracovat ve Spojeném království, o desítky tisíc liber.

Podle zprávy BBC se agenti zločinecké sítě vydávají za legitimní náboráře zahraničních studentů a zdravotnických pracovníků.

Často používají přesvědčivé webové stránky a nabídky práce, někdy dokonce pořádají falešné pracovní pohovory, aby vypadaly legitimně.

Tyto nelegální podvody s vízy se zaměřují zejména na zahraniční studenty z Číny a Indie, kteří chtějí pracovat ve vysoce žádaných odvětvích, jako je zdravotnictví.

Obětem bylo slíbeno pracovní umístění, víza a potvrzení o sponzorství, které měly být zdarma.

Zaplatili velké částky peněz, čímž vyčerpali své úspory, a pak zjistili, že byli podvedeni.

Nakonec však skončí s falešnými doklady a značnými finančními ztrátami, takže jejich sny o budoucnosti ve Spojeném království jsou v troskách.

V jediné náborové síti zaplatilo asi 140 nadějných jednotlivců nejméně 10 000 až 20 000 liber, což umožnilo získat z vízového podvodu téměř 1,2 milionu liber.

Vízoví podvodníci využívají neznalosti britského imigračního systému a zanechávají mnoho lidí v dluzích a bez možnosti právní ochrany.

Britské úřady vydaly varování a vyzvaly zahraniční studenty, aby si před provedením platby ověřili jakoukoli nabídku víza nebo zaměstnání.

Zpřísnění pravidel pro udělování studentských víz v boji proti vízovým podvodům

Vláda Spojeného království přijala opatření k řešení těchto podvodů zpřísněním imigračních pravidel a zvýšenou kontrolou žádostí o víza.

Od ledna 2024 si budou moci přivést rodinu pouze vybraní zahraniční studenti, aby se omezilo zneužívání vízového systému ve Spojeném království.

Studenti, kteří chtějí přejít na pracovní vízum, tak mohou učinit až po ukončení kurzu a musí splňovat přísná kritéria pro získání pracovního víza.

Velká Británie také zavedla přísnější pravidla pro univerzity, které využívají náborové agenty.

To zahrnuje povinný registrační systém pro mezinárodní náborové agenty a subagenty.

Náborové agentury mohou přijít o licenci, pokud jimi najatí zahraniční studenti neprojdou kontrolou britských víz nebo se nezapíší či nedokončí studium.

Univerzity musí také zveřejnit výdaje na náborové agenty a počet zahraničních studentů zapsaných jejich prostřednictvím.

Tato přísnější pravidla pro studentská víza jsou v souladu s doporučeními Poradního výboru pro migraci (MAC), která vydal po revizi britských absolventských víz.

Spojené království rovněž zavádí přísnější normy pro dodržování předpisů pro instituce, které přijímají zahraniční studenty.

Zahraniční studenti musí prokázat svou schopnost se sami živit splněním zvýšené finanční náročnosti.

Do ledna 2025 bude nový požadovaný příjem pro studenty žijící v Londýně činit 1 483 liber měsíčně.

Nový požadovaný příjem pro studenty mimo Londýn bude činit 1 136 liber měsíčně.

Přísnější vízová a náborová pravidla zajišťují, aby lidé přijížděli do Spojeného království za kvalitním vzděláním, nikoli jako zadní vrátka k práci v zemi.

Změny vízových pravidel pro zdravotnické a pečovatelské pracovníky

Zpráva odhaluje podvody s vízy ve Spojeném království zaměřené na zahraniční studenty a zdravotnické pracovníky
Obrázek s laskavým svolením jcomp na Freepik

Vzhledem k vysoké poptávce Spojeného království po zdravotnických a pečovatelských pracovnících je zdravotnictví hlavním cílem nelegálních vízových podvodů.

Mnoha uchazečům ze zahraničí byl slíben rychlý a snadný přístup k práci v nemocnicích nebo pečovatelských domech, ale byli zneužiti a vykořisťováni.

Vláda Spojeného království zvýšila obecnou hranici platu pro kvalifikované pracovníky a zavedla nový seznam platů pro přistěhovalce.

Tato nová pravidla mají dopad na zdravotnické a pečovatelské pracovníky, kteří mohli dříve získat vízum s nižším příjmem.

Zdravotničtí a pečovatelští pracovníci již nemohou do Spojeného království přivést své rodiny.

Předtím, než mohou zaměstnávat zahraniční pracovníky, musí být registrováni u Komise pro kvalitu péče.

Dalším významným krokem v boji proti vízovým podvodům je zpřísnění předpisů pro společnosti nabízející sponzorství víz.

To zahrnuje přísnější kontroly, které mají zajistit, že společnosti nabízející zaměstnání jsou legitimní.

Ministerstvo vnitra rovněž zvyšuje počet kontrol a zpřísňuje postihy podniků, které porušují vízová pravidla.

Tato nová pravidla a zásahy pomáhají prosazovat pravidla pro pracovní víza a chránit pracovníky před vykořisťováním.

Nevýhody přísnějších imigračních a vízových pravidel

Tato opatření sice ztížila práci podvodníkům, ale zároveň způsobila problémy oprávněným žadatelům.

Proces vyřizování žádostí je nyní časově náročnější a zahrnuje další kontroly a vyšší nároky na dokumentaci.

Navzdory těmto překážkám je studium a práce ve zdravotnictví ve Spojeném království i nadále velmi žádaná pro zahraniční studenty a pracovníky.

Podvodníci s nelegálními vízy jsou si toho dobře vědomi, a proto stále zneužívají mnoho lidí, kteří doufají, že přijedou do Spojeného království studovat nebo pracovat.

Kritici těchto nových a přísnějších opatření se obávají, že díky nim budou zahraniční studenti a pracovníci náchylnější k vízovým podvodům.

Složitější pravidla a procesy mohou jednotlivce přimět k tomu, aby vyhledali pomoc neautorizovaných agentů a vyhnuli se tak byrokracii.

Ochrana před podvody s vízy do Spojeného království

Zpráva odhaluje podvody s vízy ve Spojeném království zaměřené na zahraniční studenty a zdravotnické pracovníky
Obrázek s laskavým svolením Freepik

Zahraniční studenti a zdravotničtí pracovníci se mohou chránit před tím, aby se stali obětí těchto podvodů.

Odborníci na imigraci nabádají studenty, aby si vždy ověřovali nabídky práce a sponzory víz prostřednictvím oficiálních kanálů, jako je UK Visas and Immigration (UKVI).

Níže uvádíme několik tipů:

Musí se ujistit, že nabídka práce pochází od legitimní společnosti, a to tak, že si ji ověří na UKVI nebo na oficiálních webových stránkách společnosti.

Dávejte si pozor na velké platby předem bez řádné dokumentace. Legitimní sponzoři víz nebo náboráři by je neměli požadovat.

Spolupracujte pouze s náborovými agenturami registrovanými vládou Spojeného království nebo uznanými univerzitami.

Studenti, kteří mají obavy z nabídky, by měli vyhledat pomoc u imigračního, vízového a kariérního poradenství na své univerzitě.

Ti, kteří mají podezření, že se na ně podvodníci zaměřili, to musí neprodleně nahlásit britským úřadům.

To pomůže zabránit tomu, aby se obětí stejných podvodných schémat stali i ostatní.

Nárůst počtu vízových podvodů odráží přetrvávající problémy zahraničních studentů a pracovníků při zajišťování legálních studijních a pracovních příležitostí ve Spojeném království.

Vzhledem k přísnějším imigračním pravidlům a sofistikovanějším podvodníkům musí být lidé informovaní a ostražití, aby se chránili před podvody.