Evropané s předusazeným statusem EUSS čelí ve Spojeném království přísnějším hraničním kontrolám

| 26 září, 2024
Evropané s předusazeným statusem čelí ve Spojeném království přísnějším hraničním kontrolám
Obrázek s laskavým svolením Wilfried Pohnke přes Pixabay

Vláda Spojeného království (UK) zpřísnila hraniční kontroly občanů Evropské unie (EU) a jejich rodin v rámci programu EU Settlement Scheme (EUSS ).

V rámci EUSS se vztahuje také na občany Islandu, Norska, Lichtenštejnska a Švýcarska a jejich rodiny.

S účinností od 15. července 2024 byly britským pohraničním silám svěřeny nové povinnosti a pravomoci týkající se držitelů předusazeného statusu EUSS.

Aktualizované pokyny zveřejněné v září 2024 nařizují příslušníkům pohraniční stráže, aby posoudili, zda osoby s předusazeným statusem stále splňují kritéria, která jim původně status přiznávala.

Jedná se především o kontrolu, zda si předusazené osoby udržely nepřetržitý pobyt ve Spojeném království.

Znamená to také ověřit, zda nadále splňují další alternativní požadavky na způsobilost podle EUSS.

Podle nových pravidel může být osobám, které nesplňují podmínky EUSS pro předusazení, status na hranicích odebrán.

To sice dává příslušníkům pohraniční stráže větší pravomoci, aktualizované pokyny však zdůrazňují, že je důležité tyto pravomoci využívat spravedlivě.

Hraniční síly Spojeného království a držitelé předusazeného statusu

Změny se týkají občanů Evropského hospodářského prostoru (EHP), Švýcarska a jejich rodinných příslušníků, kteří se do Spojeného království přestěhovali před koncem přechodného období pro brexit 31. prosince 2020.

EHP zahrnuje státní příslušníky všech členských států EU a občany Islandu, Norska a Lichtenštejnska.

Podle EUSS mohli státní příslušníci EHP a Švýcarska, kteří se do Spojeného království přestěhovali před koncem přechodného období pro brexit, požádat o status usazeného nebo předusazeného rezidenta.

Osoby, které splňují podmínky pro získání statusu usedlíka, získávají trvalá práva žít, pracovat a využívat veřejné služby ve Spojeném království.

Status předusazeného žadatele se uděluje osobám, které žijí ve Spojeném království méně než pět let. Poskytuje jim omezená práva na pobyt, práci a přístup ke službám ve Spojeném království po dobu pěti let.

Po uplynutí pěti let pobytu mohou požádat o status usedlíka, který jim umožní trvalý pobyt.

V září 2023 bude osobám s předusazením, kterým se blíží konec pětiletého období, status automaticky prodloužen o dva roky.

Toto automatické prodloužení se uplatní bez ohledu na to, zda požádali o status usedlíka.

V květnu 2024 ministerstvo vnitra tuto politiku revidovalo a držitelům statusu předusídlenců prodloužilo platnost statusu o pět let namísto dosavadních dvou.

Tato změna zajišťuje, že osoby ve Spojeném království neztratí svá práva, pokud nepožádají o status usazeného rezidenta nebo o jeho změnu.

Důvody pro zrušení statusu předusazeného na hranicích

Evropané s předusazeným statusem čelí ve Spojeném království přísnějším hraničním kontrolám
Obrázek s laskavým svolením Schumi4ever přes Wikimedia Commons

Mnoho státních příslušníků EHP a Švýcarska má stále status předusazených osob a musí i nadále splňovat podmínky, které jim původně přiznávaly jejich status.

Ti, kteří podmínky nesplní, mohou být pro opětovný vstup do Spojeného království nezpůsobilí.

Podle nových pokynů může pohraniční služba zrušit status předusazené osoby z následujících důvodů:

Neudržení nepřetržitého pobytu ve Spojeném království

Pokud osoba nepřetržitě nepobývala ve Spojeném království nebo v korunních závislých územích (Guernsey, Jersey a ostrov Man) po dobu alespoň šesti měsíců v období 12 měsíců, může o svůj status přijít.

To se týká osob, které nemají oprávněné důvody k pobytu mimo Spojené království, jako je vojenská služba nebo porod.

Změny v rodinných vztazích

Pokud manželství nebo partnerství, které původně opravňovalo k získání předstatusu, skončí rozvodem, může osoba o svůj status přijít.

Svůj status si mohou zachovat pouze v případě, že splňují další kritéria způsobilosti, která jim umožňují jeho zachování.

Ztráta práv na pobyt odvozených od Zambrana nebo Zambrano

Osoby, které již nesplňují definici osoby „s odvozeným“ nebo „se zambranským“ právem pobytu, mohou čelit zrušení předusazení.

Ačkoli nová pravidla dávají příslušníkům pohraniční stráže značné pravomoci, pokyny rovněž zdůrazňují význam proporcionality.

Hraniční úředníci se vyzývají, aby při rozhodování o odnětí statusu předusazeného uprchlíka zvážili okolnosti každého jednotlivce.

To znamená, že je třeba prozkoumat důvody, proč daná osoba nesplnila podmínky a zda by mohla mít nárok na jiný typ dovolené v rámci tohoto systému.

Úředníci musí například zkontrolovat digitální imigrační záznamy, aby si ověřili, zda byl držiteli předusazeného statusu jeho status automaticky prodloužen.

Automatické prodloužení znamená, že mají stále právo žít a pracovat ve Spojeném království podle dohody o vystoupení.

Příslušníci pohraniční stráže se musí před odebráním statusu ujistit, že osoby jsou zcela nezpůsobilé.

Obavy o spravedlnost a ochranu práv

Zintenzivnění kontrol na hranicích a možné zrušení statusu předusazených osob vyvolalo obavy mezi zastánci evropských obyvatel ve Spojeném království.

Tvrdí, že změny mohou nepřiměřeně ovlivnit dlouhodobě pobývající obyvatele Spojeného království, kteří mohou mít problémy s orientací ve složitých imigračních pravidlech.

Někteří uvedli, že nová pravidla mohou navzdory poskytnutým pokynům způsobit zmatek a nejistotu u osob s předusazeným statusem.

Důvodem je také složitost podmínek způsobilosti pro zachování předběžného statusu, které mohou být komplikované.

Některé osoby si například nemusí být vědomy požadavku nepřetržitého pobytu. Jiní se mohou setkat s překážkami při prokazování svého pobytu ve Spojeném království.

Existují ustanovení o odvolání pro ty, kteří se ocitnou v situaci, kdy nemají nárok na opětovný vstup do země z důvodu nesplnění požadavků.

Osoby, kterým byl status odňat nebo jejichž opětovný vstup byl zamítnut, se mohou proti rozhodnutí odvolat do 28 dnů od zamítnutí.

Nezávislý kontrolní orgán (IMA), který dohlíží na práva občanů po brexitu, nadále spolupracuje s ministerstvem vnitra, aby zabránil nespravedlivým sankcím.

IMA vyjádřila obavy ohledně jasnosti konkrétních procesů, což vedlo vládu k tomu, aby upřednostnila transparentní kontroly imigračního statusu.

Co by měli držitelé pohraničních sil a držitelé předusídleného statusu očekávat v budoucnu?

Evropané s předusazeným statusem čelí ve Spojeném království přísnějším hraničním kontrolám
Obrázek s laskavým svolením Ministerstva vnitra Spojeného království prostřednictvím Wikimedia Commons

Vzhledem k novým pravomocem a povinnostem musí příslušníci pohraniční stráže neustále sledovat nejnovější předpisy.

Vzhledem k tomu, že držitelé statusu EUSS jsou pouze digitální, musí na hranicích účinně využívat digitální nástroje k ověření statusu osoby.

Nové pokyny dávají příslušníkům pohraniční stráže pravomoc prosazovat imigrační pravidla.

Jsou však také odpovědné za dodržování práv občanů podle EUSS.

To je důležité, protože vláda vyvažuje ochranu práv jednotlivců s potřebou zachovat důkladné hraniční kontroly.

Vyzýváme žadatele o status před usídlením, aby se o nových pravidlech informovali a chránili svá práva.

Musí zajistit splnění požadavků na pobyt, aby se vyhnuli problémům na hranicích a neztratili právo zůstat ve Spojeném království.