Řízení ve Spojeném království pro americké návštěvníky

| 14 června, 2024
Řízení ve Spojeném království pro americké návštěvníky

Spojené království bylo (a stále je) oblíbenou dovolenkovou destinací amerických návštěvníků. Společný jazyk usnadňuje komunikaci a výhodný směnný kurz dolaru a libry je často dalším bonusem.

Nejen Američané, ale i mnoho cizinců se však při cestování po Velké Británii setkává s jedním problémem, a tím je řízení. Pro amerického řidiče to může být nepříjemné, protože představa, že řídí auto s volantem na opačné straně vozidla a jede po „špatné straně“ silnice, je v rozporu se zkušenostmi a přijatou normou.

Spojené království není jedna země, ale čtyři. Tři z těchto zemí (Anglie, Skotsko a Wales) jsou sousedními zeměmi na ostrově Británie, zatímco čtvrtá země (Severní Irsko) se nachází na ostrově Irsko a je třeba se do ní dostat letecky nebo po moři.

V porovnání s Amerikou je Spojené království malé (Spojené státy jsou čtyřicetkrát větší) a je dobře dostupné autobusy, autokary a vlaky, ale mnoho zahraničních návštěvníků stále dává přednost cestování autem. Důvodem je bezpochyby svoboda, kterou nabízí cestování autem, protože mnoho oblíbených turistických cílů a památek se nachází v odlehlých oblastech a některé z nich jsou veřejnou dopravou jen obtížně dostupné.

Pro návštěvníky, kteří dávají přednost odlehlým historickým památkám, středověkým hradům a zříceninám, větrem ošlehaným vřesovištím, jezerům a horám, je dovolená s vlastní dopravou tím nejlepším způsobem, jak toho v krátkém čase vidět co nejvíce. Většina Spojeného království se naštěstí může pochlubit vynikajícím systémem silnic, po kterých se do většiny oblastí dostanete bez většího stresu a námahy.

Pravidla silničního provozu

Před jízdou s vozem po britských silnicích je třeba si plně uvědomit, že sloupek řízení je umístěn na pravé straně vozu a veškerá jízda musí probíhat na levé straně vozovky. Je důležité, abyste si tyto skutečnosti zapamatovali, jinak vás čeká potenciální katastrofa. Jízda po špatné straně vozovky má nejen hněv ostatních řidičů a policie, ale může mít i fatální následky.

Pravidla silničního provozu jsou sice podobná těm americkým, ale mezi rozdíly, které mohou vést k nedorozuměním, patří například rozdílné rychlostní limity:

  • Města a obce: 30 mil za hodinu (50 km/h)
  • Venkovské silnice: 40 až 50 mph (65 až 80 km/h)
  • Jednopruhové dálnice: Dálnice: 60 mil za hodinu (95 km/h)
  • Dvoupruhová (nebo více) dálnice: Dálnice: 70 mph (110 km/h)

Stejně jako ve většině evropských zemí je bezpečnost hlavním tématem a úřady důsledně dodržují všechny předpisy týkající se používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček. Zde jsou nejdůležitější pravidla:

  • Řidiči a všichni cestující starší čtrnácti let musí být připoutáni samostatným bezpečnostním pásem.
  • Děti musí být připoutány ve schváleném typu bezpečnostní sedačky odpovídající věku dítěte.
  • Telefonování za jízdy je zákonem zakázáno.
  • Pokud řídíte motocykl (bez ohledu na velikost nebo výkon), musíte mít na hlavě přilbu.

Parkování ve větších městech je pro motoristy ve Velké Británii obzvláště problematické, protože míst je nedostatek. Riskovat nelegální parkování (byť jen na krátkou dobu) je receptem na katastrofu, protože zde není nouze o strážníky a úředníky, kteří jsou ochotni nic netušícímu návštěvníkovi města udělit pokutu nebo ho sebrat. Automobily by měly parkovat pouze na oficiálně vyhrazených místech, jako jsou parkoviště nebo parkovací automaty, a parkovací lístek by měl být zřetelně umístěn na palubní desce vozidla.

Předcházení problémům

Zvyknout si na jízdu v protisměru by mělo být přirozené již po několika hodinách. Poté je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel, abyste se vyhnuli závažným problémům. Většina z nich je prostým selským rozumem a trochou postřehu:

  • Vždy věnujte čas seznámení se s řízením a ovládáním vozu.
  • Vždy dodržujte stanovené rychlostní limity
  • Nikdy nepijte (nebo neberte drogy) a neřiďte.
  • Dávejte pozor na ostatní auta, která odbočují (na některých silnicích je to povoleno).
  • Na venkovských silnicích buďte trpěliví a počítejte se zvířaty nebo pomalu jedoucími stroji.
  • V mlze nebo za šera používejte mlhová světla (nebo tlumená světla).

Američtí řidiči by si také měli uvědomit, že britské dopravní značky se mohou lišit od těch, které najdete ve Spojených státech, a že mnoho značek je namalováno na povrchu vozovky, nikoli na sloupku, jak je to běžné v Americe.

Další věc, kterou je třeba si uvědomit, je, že většina automobilů ve Velké Británii jezdí na benzín nebo naftu. Benzín se prodává jako čtyřhvězdičkový (olovnatý) na červených pumpách v garážích (čerpacích stanicích), zatímco bezolovnatý se vydává na zelených pumpách. LPG (zkapalněný ropný plyn) je také široce dostupný po celém Spojeném království a stále se buduje větší počet elektrických dobíjecích míst, i když jich stále není mnoho.

Půjčovny aut

Minimální věk řidičů ve Spojeném království je sedmnáct let (v některých regionech je někdy vyšší), ale platný americký řidičský průkaz je přijatelný bez ohledu na věk. Evropský řidičský průkaz není nutný, i když je vhodnější než řidičský průkaz vydaný v některém z amerických států.

Při půjčování vozidla je třeba se jím prokázat a pojištění je povinnou podmínkou. Horní věková hranice není stanovena, avšak starší občané mohou být povinni předložit potvrzení od lékaře, že jsou schopni řídit.

Ve všech čtyřech zemích Spojeného království existuje velké množství půjčoven aut, i když většina z nich se podle očekávání nachází ve větších městech. K pronájmu jsou k dispozici téměř všechny typy vozů, od malých, kompaktních (ekonomických) až po větší, luxusní vozidla.

Většina pronajímaných vozů bude mít benzinový nebo naftový pohon, i když nabídka hybridních a elektrických vozidel se stále rozšiřuje. Pro americké řidiče, kteří jsou zvyklí řídit vozidla s automatickou převodovkou, je k dispozici omezené množství těchto vozů k pronájmu, které jsou však obvykle o něco dražší než ostatní typy.

Pronajaté vozy si lze předem rezervovat a vyzvednout na letišti v místě příletu, přičemž půjčovna obvykle zajišťuje kyvadlovou dopravu na parkoviště. Některé společnosti si však mohou připočítat příplatek za vyzvednutí na letišti, což je třeba vždy ověřit v leasingové dokumentaci.

Platba za pronájem vozu a související pojištění se téměř výhradně provádí pomocí kreditní karty, přičemž se na začátku odečte celá částka za pronájem a na konci doby pronájmu se provede případná refundace. Případná náhrada bude obvykle vyplacena šekem vystaveným na klienta a jeho zaslání poštou může trvat několik týdnů.

Všechny pronájmy aut jsou povinně pojištěny. Jedná se o základní balíček pojištění, který zahrnuje:

  • Zřeknutí se odpovědnosti za škody způsobené havárií
  • Odpovědnost třetí strany
  • Ochrana proti krádeži

To by mělo stačit pro většinu případů, ale v případě potřeby lze uzavřít další pojištění.

Irská otázka

Vzhledem k tomu, že součástí Spojeného království je Severní Irsko, které má společnou pozemní hranici s Irskou republikou, mnoho amerických návštěvníků si přeje navštívit také Irskou republiku a Severní Irsko, ale lze si půjčit auto přes hranici do v podstatě cizí země?

Přeprava pronajatého vozidla po moři z pevninské části Británie do Severního Irska je obvykle přijatelná, ale vozidla přepravovaná přes hranice do Irské republiky budou pravděpodobně problematická. Půjčovny automobilů v Severním Irsku obvykle umožňují přepravu svých vozidel do Irské republiky, ačkoli si za tuto výsadu obvykle účtují příplatek.

Ačkoli se mnoho společností zdráhá povolit svým zákazníkům vyjet s vozem mimo Anglii, Skotsko a Wales, není tomu tak vždy a plány na takový výlet by měly být projednány se zástupcem společnosti v době rezervace. Je třeba také poznamenat, že dodatečné náklady spojené s přepravou vozu z Velké Británie do Irské republiky nebo Severního Irska mohou být příliš vysoké a může být levnější pronajmout si jiný vůz po příjezdu do zvolené destinace.