Jak nový britský systém ETA ovlivňuje cestování evropských občanů po Evropě

| 27 září, 2024
Obrázek s laskavým svolením Armina Forstera přes Pixabay

Před odchodem Spojeného království (UK) z Evropské unie (EU) v roce 2020 mohli britští občané a občané EU volně cestovat po Evropě. To vše se změnilo, když Spojené království z bloku vystoupilo, a v roce 2025 dojde k další významné změně.

Velká Británie rozšiřuje svůj nový systém elektronického cestovního povolení (ETA ) na všechny, kteří mohou zemi navštívit bez víza. Od dubna 2025 musí mít evropští občané, s výjimkou občanů Irska, před cestou do Spojeného království ETA.

Podívejte se, jak nový britský cestovní systém ovlivňuje cestování po Evropě.

1. Všichni evropští občané, s výjimkou občanů Irska, musí před cestou do Spojeného království požádat o povolení ETA a získat ho.

ETA pro Spojené království je vyžadována pro všechny krátkodobé cesty do Spojeného království, od kratších než jeden den až po šestiměsíční pobyt. Je povinná bez ohledu na to, zda cestující navštíví Spojené království letadlem, trajektem, vlakem nebo autobusem. Každý, včetně kojenců a dětí, musí mít ETA, jinak mu dopravce odepře nástup na palubu.

Žádost o ETA vyžaduje zaplacení 10 liber za jednu žádost, předložení osobních a pasových údajů a zodpovězení bezpečnostních otázek. Celý proces probíhá online a lze jej dokončit během několika minut.

Po udělení je ETA platná pro opakované cesty po dobu dvou let nebo do vypršení platnosti pasu, s nímž je spojena, podle toho, co nastane dříve.

Aby jim byl i nadále povolen vstup do Spojeného království, musí znovu požádat o ETA, jakmile vyprší platnost tohoto pasu nebo pasu s ním spojeného.

Pokud cestující změní údaje ve svém cestovním pasu, například jej ztratí, je mu odcizen nebo si změnil jméno, musí znovu požádat o vydání ETA s použitím aktualizovaných údajů v pasu.

Mezi evropské občany, kteří mohou cestovat do Spojeného království bez víza, patří občané EU, Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Švýcarska. Jedinou výjimkou ze zemí EU je Irsko, které má se Spojeným královstvím vlastní dohodu.

Mezi členské státy EU patří Belgie, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko a Švédsko.

EHP zahrnuje všechny členské státy EU, Island, Lichtenštejnsko a Norsko. Švýcarsko není součástí EU ani EHP, ale je součástí jednotného evropského trhu. Jeho občané mají stejná práva jako občané EHP.

S výjimkou občanů Irska musí občané těchto evropských zemí před cestou do Spojeného království získat povolení ETA.

Spojené království již není součástí EU.

Obrázek s laskavým svolením Mabel Amber přes Pixabay

Po celobritském referendu v roce 2016 se britští občané vyslovili pro vystoupení z EU. V lednu 2021 vstoupil odchod Británie z EU neboli brexit oficiálně v platnost.

Od té doby se Spojené království a jeho čtyři země – Anglie, Wales, Skotsko a Severní Irsko – staly samostatným a nezávislým svazkem států.

Spojené království již nespadá pod právo EU ani pod jurisdikci Evropského soudního dvora, s výjimkou specifických právních předpisů týkajících se Severního Irska. V důsledku toho se na občany EU vztahují imigrační zákony Spojeného království, zatímco občané Spojeného království podléhají imigrační kontrole EU.

Ve stejném roce, kdy vstoupil v platnost brexit, oznámilo britské ministerstvo vnitra systém ETA ve Spojeném království, který je podobný systémům používaným ve Spojených státech (USA), Kanadě a Austrálii.

Cílem systému ETA je zlepšit bezpečnost na hranicích tím, že vládě umožní předběžnou kontrolu a prověření cestujících před jejich příjezdem. To pomůže identifikovat potenciální rizika a snížit počet pokusů o nelegální vstup.

Jejím cílem je zpřístupnit a usnadnit cestování do Spojeného království. Jelikož ETA není vízum, je proces žádosti dostupný online prostřednictvím webových stránek vlády Spojeného království nebo aplikace UK ETA.

Díky systému ETA může vláda Spojeného království lépe porozumět všem osobám, které vstupují do Spojeného království a opouštějí jej, ať už s vízy, nebo bez nich.

2. Na evropské občany s dlouhodobými vízy a imigračními statusy ve Spojeném království se režim ETA nevztahuje.

Obrázek s laskavým svolením Freepik

Evropané s dlouhodobým biometrickým vízem a imigračním statusem ve Spojeném království nemusí při návštěvě nebo opětovném vstupu do Spojeného království předkládat ETA.

To se týká i těch, kteří plánují zůstat ve Spojeném království déle než šest měsíců za účelem práce nebo studia. Zahrnuje také ty, kteří mají status usazeného nebo předusazeného rezidenta v rámci programu EUSS ( European Union Settlement Scheme).

Evropané s dlouhodobým biometrickým vízem a imigračním statusem ve Spojeném království musí být schopni na hranicích prokázat své právo na vstup a pobyt ve Spojeném království.

Systém vypořádání EU

Systém vypořádání s EU je systém ministerstva vnitra Spojeného království, který provádí a prosazuje ustanovení o právech občanů obsažená v dohodě o vystoupení.

Dohoda o vystoupení chrání občany EU legálně pobývající ve Spojeném království a státní příslušníky Spojeného království legálně žijící v kterémkoli z členských států EU na konci přechodného období pro brexit dne 31. prosince 2020.

Vztahuje se také na občany EU, kteří se přestěhovali do Spojeného království, a na občany Spojeného království, kteří se během přechodného období přestěhovali do některého z členských států EU.

Dohoda zajišťuje, že si tito občané a jejich rodiny zachovají v podstatě stejná práva, jaká měli před odchodem Spojeného království z EU. Zaručuje jim, že budou moci nadále žít, studovat, pracovat a volně cestovat mezi Spojeným královstvím a EU.

Britský systém eVisa

Spojené království přechází na plně digitální imigrační systém. Evropané s dlouhodobými biometrickými vízy a imigračním statusem mohou digitálně prokázat své osvobození od systému ETA.

Osoby, které mají účet u britské vízové a imigrační služby (UKVI), mají přístup ke svému biometrickému vízovému nebo imigračnímu statusu prostřednictvím eVisa nebo online imigračního záznamu.

Jejich elektronické vízum musí být propojeno s cestovním pasem, aby se usnadnila kontrola na hranicích. Hraniční úředníci mohou jejich pasy pouze naskenovat a zobrazit jejich povolení. Aby se předešlo problémům na hranicích, je nezbytné udržovat údaje o jejich eVisa a pasu na jejich účtu UKVI aktuální.

Osoby s fyzickými doklady o imigračním statusu, jako jsou biometrická povolení k pobytu (BRP) a razítka do pasu s mokrým inkoustem nebo viněty, je mohou na hranicích předložit, aby prokázaly své právo na vstup a pobyt ve Spojeném království.

Je však důležité si uvědomit, že všechny fyzické imigrační doklady Spojeného království, bez ohledu na datum jejich platnosti, přestanou být po 31. prosinci 2024 platné.

Všichni držitelé dlouhodobých biometrických víz a osoby s imigračním statusem ve Spojeném království musí mít účet UKVI do ledna 2025.

Přesto se Evropanům doporučuje, aby při cestách do zahraničí a při opětovném vstupu do Spojeného království v roce 2025 stále nosili svůj fyzický imigrační doklad.

Často kladené otázky týkající se britského systému ETA a evropských státních příslušníků

Obrázek s laskavým svolením prostooleh přes Freepik

Níže uvádíme několik běžných otázek, které mohou mít občané EU, EHP a Švýcarska cestující do Spojeného království ohledně ETA.

Budou evropští občané potřebovat k návštěvě Spojeného království povolení ETA?

Evropští občané potřebují k návštěvě Spojeného království povolení ETA.

Od brexitu mají Spojené království a EU samostatné řídící subjekty. Občané Islandu, Lichtenštejnska, Norska, Švýcarska a všech zemí EU s výjimkou Irska budou k cestě do Spojeného království potřebovat ETA.

EU, Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko mají se Spojeným královstvím bezvízový styk.

To znamená, že občané Spojeného království mohou cestovat do zemí EU, na Island, do Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska bez víza na krátkodobé pobyty do 90 dnů během 180 dnů.

Občané členských států EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska mohou Spojené království navštívit až na šest měsíců bez víza.

Platí ETA pouze pro Spojené království a ETIAS pro Evropu?

Britský systém ETA je oddělený od evropského systému pro cestovní informace a povolení(ETIAS). Jedná se však o podobný systém cestovních povolení určený pro cestující bez vízové povinnosti.

Pokud nedojde k dalším zpožděním, spustí EU systém ETIAS pro všechny státní příslušníky třetích zemí, kteří nepotřebují víza k návštěvě členských států EU, Islandu, Lichtenštejnska, Norska a Švýcarska.

Britští občané, kteří již nejsou považováni za občany EU, budou před cestou do některé z těchto zemí potřebovat ETIAS.

Kdy budou muset evropští občané požádat o povolení k pobytu prostřednictvím systému ETA?

Evropští občané mohou začít žádat o povolení ETA od 5. března 2025. Před cestou do Spojeného království 2. dubna 2025 nebo později musí mít ETA.

Potřebují evropští občané k návštěvě Spojeného království vízum?

Evropští občané, s výjimkou občanů Irska, musí rovněž požádat o vízum, pokud mají v úmyslu zůstat ve Spojeném království déle než šest měsíců nebo zde pracovat. O vízum musí požádat také v případě, že jim bylo zamítnuto vydání ETA.

ETA není vízum, ale digitální cestovní povolení pro všechny cestující bez víza, kteří navštíví Spojené království na dobu kratší než šest měsíců. Týká se to i osob projíždějících ve Spojeném království bez ohledu na to, zda procházejí hraniční kontrolou.

Ačkoli je odepření ETA státním příslušníkům, kteří nemají vízum, vzácné, může se to stát. Cestujícímu může být ETA zamítnuta z důvodu trestní minulosti, porušení imigračních předpisů v minulosti ve Spojeném království nebo jinde a spojení s nelegálními skupinami a organizacemi.

Jaký je rozdíl mezi vízem ETA a standardním návštěvnickým vízem Spojeného království?

ETA uděluje pouze povolení k cestě do Spojeného království. Nedává držiteli právo vstoupit do země.

Všichni cestující budou muset na hranicích požádat o povolení ke vstupu do Spojeného království. To se provádí průchodem elektronickou bránou (eGate) nebo návštěvou příslušníka pohraniční stráže Spojeného království.

Proč záleží na tom, zda je pro evropské občany vyžadováno vízum ETA nebo vízum Spojeného království?

Žádost o ETA je rychlejší, levnější a pohodlnější než žádost o vízum do Spojeného království. To druhé trvá déle, stojí více a zahrnuje složitější proces.

Žádost o ETA ve Spojeném království stojí 10 liber. Cestující, který nemá vízum, o něj musí žádat pouze jednou za dva roky a může ho využít opakovaně pro krátkodobé pobyty do 6 měsíců v rámci doby platnosti.

Získání britského povolení ETA je také jednodušší, protože žádost se podává výhradně online. Cestující mohou obdržet ETA kdykoli v rozmezí od několika minut po podání žádosti do tří dnů.

Naproti tomu standardní návštěvnické vízum do Spojeného království, které je platné pro pobyt v zemi po dobu až šesti měsíců, stojí 115 liber. Ostatní dlouhodobá víza pro návštěvníky Spojeného království, která umožňují delší pobyt, stojí více.

Získání víza do Spojeného království může trvat přibližně tři týdny. Musíte předložit několik fyzických dokumentů a absolvovat osobní pohovor již tři měsíce před plánovanou cestou.

Mám britský pas a další pas členského státu EU. Budu potřebovat ETA?

Obrázek s laskavým svolením Joshua Miranda přes Pixabay

Pokud cestujete do Spojeného království s britským pasem, nepotřebujete ETA. Pokud však používáte cestovní pas členského státu EU, budete před příjezdem do Spojeného království potřebovat ETA.

Cestující s britským pasem, pasem občana britského zámořského území (BOTC) a irským pasem jsou od povinnosti mít ETA osvobozeni.

Mohu cestovat do EU s pasem EU a vrátit se do Spojeného království s britským pasem?

Do EU je možné cestovat s pasem EU a do Spojeného království se vrátit s britským pasem. Vláda Spojeného království vždy doporučuje britským občanům, aby do země vstupovali s britským pasem.

Mám imigrační status ve Spojeném království. Potřebuji ETA?

Osoby s imigračním statusem nebo povolením ke vstupu, pobytu, práci nebo studiu ve Spojeném království a osoby, kterým byl udělen status usazeného nebo předusazeného rezidenta v rámci programu EU pro usazování (EUSS), nepotřebují k cestě do Spojeného království ETA. Na hranicích však musí být schopni prokázat nebo doložit své platné povolení.

Mám status rezidenta v členském státě EU. Potřebuji k cestě do Spojeného království povolení ETA?

Pouze legální obyvatelé Irska, kteří jsou zároveň občany bez vízové povinnosti a cestují do Spojeného království přes společný cestovní prostor (CTA), jsou osvobozeni od povinnosti mít ETA.

To znamená, že musí být schopni prokázat, že jsou oprávněnými rezidenty Irska, nepotřebují k návštěvě Spojeného království vízum a cestují do Spojeného království přes Irsko, Guernsey, Jersey nebo ostrov Man. Aby byli vyňati ze systému ETA, musí splňovat všechny tři podmínky.

Povolení k pobytu vydané kterýmkoli členským státem EU je platné v EU a schengenském prostoru. Od brexitu nejsou povolení k pobytu EU ve Spojeném království platná.

Co se stane, pokud mám záznam v trestním rejstříku nebo jinou minulost, která může ovlivnit moji přípustnost?

Pokud je cestujícímu, který je osvobozen od vízové povinnosti, zamítnuto vydání ETA z důvodu trestní minulosti, porušení imigračních předpisů v minulosti nebo spojení s nelegálními skupinami, může požádat o vízum Spojeného království, aby mu byl povolen vstup do Spojeného království.

Cestující se nemůže proti rozhodnutí ETA Spojeného království odvolat, protože se jedná o automatizovaný systém. U rozhodnutí o žádostech ETA neexistuje možnost správního přezkumu ani odvolání.