Velká Británie aktualizuje pravidla a postupy ETA, aby je sladila s imigračními a vízovými pravidly

| 27 září, 2024
Velká Británie aktualizuje pravidla a postupy ETA, aby je sladila s imigračními a vízovými pravidly
Obrázek s laskavým svolením Freepik

Vláda Spojeného království nedávno oznámila významné změny v pravidlech a postupech systému elektronického cestovního povolení (ETA).

Cílem aktualizací je zpřísnit postupy hraniční kontroly ve Spojeném království a sladit pravidla ETA s širšími imigračními normami.

Změny se týkají možnosti cestujících, kteří nemají vízum, požádat o digitální cestovní povolení a získat je.

Seema Malhotra, britská ministryně pro migraci a občanství, uvedla, že díky těmto aktualizacím je „systém pro žadatele jasnější a jednotnější“.

Zajišťuje, aby „osoby, které nesplňují požadavky na způsobilost, byly před povolením vycestovat do Spojeného království podrobeny dodatečné kontrole“.

Zásadní změny pravidel a procesů ETA

Ministerstvo vnitra Spojeného království provedlo významné aktualizace pravidel ETA a způsobu vyřizování žádostí o ETA.

Cílem změn je sjednotit pravidla a postupy ETA a zajistit jejich soulad s imigračními a vízovými postupy.

Patří mezi ně větší kontrola osob, které překročily dobu platnosti víza, používání národního pasu a vyjasnění důvodů vhodnosti.

Osoby, které překročily povolenou délku pobytu, čelí větší kontrole

Osoby, které překročily povolenou délku pobytu, jsou osoby, které zůstávají ve Spojeném království déle, než je povoleno.

Před touto změnou mohl cizinec, který dobrovolně opustil Spojené království bez pomoci vlády, požádat o povolení ETA bez další kontroly. Aktualizace to mění.

Žádosti o ETA jsou nyní v souladu s přísnějšími pravidly pro návštěvnická víza. Délka a okolnosti překročení doby pobytu nebudou při rozhodování brány v úvahu.

To znamená, že vláda posoudí, zda osoba, která v minulosti překročila povolenou délku pobytu, může stále splňovat podmínky pro udělení ETA.

Cílem této změny je zabránit opakovanému překračování délky pobytu. Rovněž podrobuje osoby, které porušily imigrační zákony, větší kontrole před opětovným vstupem do Spojeného království.

Povinné používání národního pasu

Žadatelé o povolení ETA musí nyní žádat o cestovní povolení také na základě národního pasu.

Osoby, které jsou držiteli jiného cestovního dokladu než národního pasu, musí místo ETA požádat o návštěvnické vízum.

Tím se sladí pravidla ETA s pravidly pro udělování víz. Imigrační pravidla stanoví, že cestující mohou k žádosti o vstup do Spojeného království použít pouze národní pasy.

Nové důvody vhodnosti ETA

Velká Británie aktualizuje pravidla a postupy ETA, aby je sladila s imigračními a vízovými pravidly
Obrázek s laskavým svolením rawpixel.com přes Freepik

Podle nových pravidel bude osobám, kterým bylo dříve odepřeno vízum nebo vstup do Spojeného království jako návštěvníkům, odmítnuto vydat ETA.

O ETA mohli požádat pouze v případě, že jim bylo uděleno vízum nebo platné povolení po původním zamítnutí, které nebylo zrušeno.

Tím je zajištěno, že každý, kdo nebyl dříve považován za skutečného návštěvníka, nebude moci získat ETA. Místo toho bude muset požádat o vízum.

Nové pravidlo rovněž umožňuje úřadům odmítnout vydání ETA, pokud bylo žadateli předchozí ETA zrušeno.

A to bez ohledu na to, zda zrušení ETA bylo či nebylo založeno na způsobilosti. Příkladem může být situace, kdy je cestující s ETA odmítnut na hranicích Spojeného království.

Bez tohoto ustanovení by osoby mohly znovu požádat o další ETA a pokusit se o návrat do Spojeného království. Nové pravidlo tomuto zneužití ETA brání.

Tato změna zajišťuje, že osoba, jejíž ETA je zrušena, nebo osoba, která je na hranicích odmítnuta, nemůže znovu požádat o ETA.

Místo toho musí požádat o vízum, které zahrnuje přísnější kontroly, zda splňují požadavky pro vstup do Spojeného království.

Rozšíření systému ETA na všechny státní příslušníky, kteří nemají vízum

Občané zemí jako Katar, Kuvajt, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty již v současné době potřebují k cestě do Spojeného království povolení ETA.

Do 8. ledna 2025 musí mít všichni občané ze zemí mimo Evropu , kteří cestují do Spojeného království bez víza, před cestou potvrzení o příletu.

Neevropští státní příslušníci, kteří nepotřebují pro příjezd do Spojeného království vízum, mohou začít žádat o ETA 17. listopadu 2024.

Na druhou stranu Evropané musí mít od 2. dubna 2025 povolen vstup do Spojeného království. O ETA mohou začít žádat od 5. března 2025.

Cílem systému ETA, který je podobný systémům používaným ve Spojených státech (USA) a Austrálii, je zvýšit bezpečnost hranic.

Umožňuje vládě provádět předběžnou kontrolu a prověřování cestujících, pomáhá identifikovat potenciální rizika a omezuje pokusy o nelegální vstup.

Systém ETA pomůže britské vládě získat ucelený přehled o osobách cestujících do Spojeného království.“

Je povinná pro všechny cestující, včetně kojenců a dětí, ať už cestují letecky, po vodě nebo po souši.

Pokud je ETA udělena, umožňuje opakované krátkodobé cesty v průběhu dvou let nebo do vypršení platnosti spojeného cestovního pasu, podle toho, co nastane dříve.

Cestující mohou ve Spojeném království pobývat až šest měsíců za účelem turistiky, rodinných návštěv, povolených obchodních aktivit a krátkodobého studia.

Osoby projíždějící tranzitem ve Spojeném království musí mít rovněž ETA bez ohledu na to, zda procházejí hraniční kontrolou.

Žádost o ETA

Velká Británie aktualizuje pravidla a postupy ETA, aby je sladila s imigračními a vízovými pravidly
Obrázek s laskavým svolením Jacqueline Macou přes Pixabay

Žádost o ETA je jednoduchá a rychlá. Cestovatelé ji mohou podat online na webových stránkách britské vlády nebo prostřednictvím aplikace pro chytré telefony – UK ETA App.

Žadatelé budou muset uvést údaje z pasu, kontaktní údaje, fotografii a odpovědět na několik bezpečnostních otázek.

Aby mohli podat žádost o ETA, musí zaplatit 10 liber online prostřednictvím kreditní nebo debetní karty, Apple Pay nebo Google Pay.

Většina žádostí je vyřízena do tří pracovních dnů, někdy však může být rozhodnutí vydáno rychleji.

Pokud je žádost o ETA zamítnuta, musí žadatel požádat o vízum, pokud chce i nadále cestovat do Spojeného království.

Spojené království přechází na digitální systémy, aby posílilo bezpečnost hranic a zároveň zajistilo uživatelsky přívětivý proces podávání žádostí pro cestující.

Vzhledem k tomu, že zavádění systému ETA pokračuje, měli by se cestující seznámit s novými pravidly, aby se vyhnuli případným zpožděním nebo komplikacím.